Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018: Αποκαλυπτήρια του βελτιωμένου G3

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στην διάρκεια της τελικής φάσεως της μεγάλης διακλαδικής ασκήσεως ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018, το ΓΕΣ παρουσίασε στα χέρια ανδρών του Μηχανοκίνητου Πεζικού το βελτιωμένο τυφέκιο G3, που έχει αρχίσει το τελευταίο διάστημα να προωθείται για χρήση σε μονάδες των πρόσω.

Οι επεμβάσεις, αποβλέπουν κατά πρώτον στην βελτίωση της εργονομίας του τυφεκίου, ώστε να διευκολύνεται η χρήση του και κατά δεύτερον στον εμπλουτισμό του με στοιχεία που βελτιώνουν την απόδοσή του στην μάχη. Ως προς τον πρώτο στόχο, αντικαθίσταται το κοντάκιο από πτυσσόμενο, που προσφέρει καλύτερη στήριξη και βελτιώνει την επώμιση κατά την βολή ενώ προστίθεται πρόσθια κάθετη λαβή για καλύτερο και πιο σταθερό κράτημα. Η λαβή αυτή δε, λειτουργεί και ως δίποδο, εξασφαλίζοντας ανώτερη στήριξη επί του εδάφους για σκόπευση ακριβείας. Η βελτίωση της αποδόσεως έχει αποφασιστεί να επέλθει με την προσαρμογή διόπτρας ταχείας σκοπεύσεως ερυθρής κουκίδος (Red Dot) τύπου CompM4 της σουηδικής Aimpoint, ίδια με αυτήν που χρησιμοποιούν οι μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων. Η διόπτρα αυτή, συρρικνώνει τον χρόνο που απαιτείται για σκόπευση σε μικρές αποστάσεις και βελτιώνει τα ποσοστά ευστοχίας.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2015 από τα μικρά κλιμάκια, χάρη στο προσωπικό ενδιαφέρον χαμηλόβαθμων στελεχών, και προωθήθηκε ιεραρχικώς μέχρι που υιοθετήθηκε από το ΓΕΣ. Ο επιλεκτικός εφοδιασμός μονάδων Πεζικού του Δ΄ Σώματος Στρατού και της ΑΣΔΕΝ με τα βελτιωμένα G3, είναι μία κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση, για ουσιαστική αναβάθμιση του πεζού μαχητού. Συνοδεύεται δε παραλλήλως από την προσπάθεια του ΓΕΣ να βελτιώσει την παρεχομένη εκπαίδευση στον χειρισμό του ατομικού οπλισμού, με την καθιέρωση λειτουργίας του Σχολείου Τακτικής Χρησιμοποιήσεως Οπλισμού. 

Τροχοπέδη στα ανωτέρω, είναι η μικρή διάρκεια της στρατιωτικής θητείας, η οποία δεν επιτρέπει στο ΓΕΣ να “κτίσει” ολοκληρωμένους μαχητές. Ακόμη και στις μονάδες, οι κληρωτοί στρατιώτες δεν λαμβάνουν πραγματικά προηγμένη εκπαίδευση και η βελτίωση του ατομικού οπλισμού, σε συνδυασμό με την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαιδεύσεως, περιορίζεται επί της ουσίας στα μόνιμα στελέχη.

Στο τελευταίο τεύχος Σεπτεμβρίου του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ, φιλοξενήθηκε αναλυτικό άρθρο για την προσπάθεια του ΓΕΣ, με λεπτομερή παρουσίαση των επιμέρους στοιχείων και επεμβάσεων που περιλαμβάνει η συνολική λύση που έχει υιοθετηθεί.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close