Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Ομιλία Διοικητού ΔΑΕ στο Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων στην 120 ΠΕΑ

Rheinmetall Lynx

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος (ΠΕΑ), ενημέρωση, αναφορικά με την πορεία της υλοποίησης του έργου, του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων. Σε αυτήν, ο διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης Υποπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Βαγενάς προέβη στην παρακάτω ομιλία:

Με μεγάλη χαρά, σας καλωσορίζω σήμερα στην Αεροπορική Βάση της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος, και επίσημα στο Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει την λειτουργία του εδώ στην Καλαμάτα.              

               Από τον Απρίλιο του 2021 έχει ξεκινήσει σε συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ, η υλοποίηση του στόχου της Πολεμικής Αεροπορίας για τη Δημιουργία του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων, σε έναν χώρο νευραλγικό για την Πολεμική Αεροπορία, στον οποίο από το 1970 εκπαιδεύεται, αφενός το σύνολο των Ελλήνων Ιπταμένων της, αφετέρου και οι Ιπτάμενοι Αξιωματικοί έτερων χωρών, που φοίτησαν στη Σχολή Ικάρων.

               Η αναβάθμιση της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος, με τη δημιουργία νέων επίγειων υποδομών, την αύξηση της διαθεσιμότητας των Α/Φ Τ-6, την εισαγωγή νέων εξομοιωτών πτήσεων συνθετικής εκπαίδευσης,  καθώς και την έλευση του νέου εκπαιδευτικού Α/Φ Μ-346, για την Προκεχωρημένη και Επιχειρησιακή εκπαίδευση, θα σηματοδοτήσει τη συνολική αναδιοργάνωση της πτητικής εκπαίδευσης που παρέχεται στους Έλληνες Ιπταμένους.

                 Με τη συμφωνία αυτή, θα επέλθει η σταδιακή αύξηση της διαθεσιμότητας των Α/Φ Τ-6 σε είκοσι πέντε και η παροχή 7.500 ωρών πτήσεως ετησίως για τα επόμενα είκοσι έτη. Ταυτόχρονα, θα αποδοθούν δέκα  νέα εκπαιδευτικά Α/Φ Μ-346 και θα εξασφαλιστεί η λογιστική υποστήριξή τους, για παροχή 3.500 ωρών πτήσεως ετησίως, για τα επόμενα είκοσι έτη.

                 Στον τομέα της συνθετικής εκπαίδευσης, με τη χρήση νέων τεχνολογιών, η Πολεμική Αεροπορία θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει ετησίως:

  • 3.000 ώρες εκπαίδευσης σε δύο Full Mission Simulator του Α/Φ Μ-346.
  • 2.800 ώρες εκπαίδευσης, σε κάθε συσκευή Simulation Based Training του Α/Φ Μ-346.
  • 2.800 ώρες εκπαίδευσης σε κάθε συσκευή Flight Training Device του Α/Φ Τ-6.
  • 2.800 ώρες εκπαίδευσης σε Part Task Trainer του Α/Φ Τ-6.
  • 1.200 ώρες εκπαίδευσης σε Training Simulator System για πολυκινητήρια Α/Φ. και τέλος
  • 2.800 ώρες εκπαίδευσης σε Computer Based Training System.

              Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί, η κάλλιστη προετοιμασία των νέων Ιπταμένων, ώστε να είναι ικανοί και άξιοι να στελεχώσουν τις Πολεμικές Μοίρες των μαχητικών Α/Φ νέας γενιάς, τα οποία εντάχθηκαν στην Πολεμική Αεροπορία πρόσφατα, που η σημερινή Κυβέρνηση, για πρώτη φορά, μας πρόσφερε αγόγγυστα όλες εκείνες τις παροχές που μας εξοπλίζουν, μας κάνουν δυνατούς και υπολογίσιμους, και περιμένει από όλους εμάς να τις αξιοποιήσουμε, ώστε να μην τολμήσει κανένας ποτέ να μας αμφισβητήσει.

              Επιπρόσθετα, τα νέα όπλα που προστέθηκαν στο οπλοστάσιο της χώρας, καθώς και αυτά τα οποία θα αποκτηθούν στο μέλλον, θα αυξήσουν κατά πολύ τις απαιτήσεις ποιοτικής και ρεαλιστικής εκπαίδευσης. Μιας εκπαίδευσης που περνώντας στα μαχητικά αεροσκάφη θα κάνει την αεροπορική ισχύ να αποτελέσει τον κύριο αποτρεπτικό πυλώνα, τον βασικό μηχανισμό αντιμετώπισης απειλών και θα είναι το όπλο που κρατά σφικτά το κλειδί διατήρησης της ειρήνης.

              Μιας ειρήνης που συγκρούεται με τις καθημερινές απειλές των εξ ανατολών γειτόνων μας, που πιστεύουν στα οράματα των μεγάλων γαλάζιων πατρίδων του παρελθόντος. Εκεί λοιπόν που όλοι αυτοί πρεσβεύουν διεκδικήσεις, δεν θα μας πτοούν, δεν θα παραγράψουν την ιστορία μας, αλλά αντιθέτως θα διατηρούν τις ένοπλες δυνάμεις και την Πολεμική Αεροπορία ως την ατσάλινη ασπίδα των συνόρων, ως η σάρισα των αρχαίων Μακεδόνων, πάντα σε διαρκή εγρήγορση, πλήρη επαγρύπνηση και συνεχή ετοιμότητα, για την διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας.

              Έτσι λοιπόν η συντελούμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, θα καλύψει στο ακέραιο τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά παράλληλα θα προσφέρει και εκπαίδευση Ιπταμένων άλλων χωρών, εφόσον αποφασισθεί, γεγονός το οποίο θα αναβαθμίσει το πλαίσιο συνεργασίας με τις χώρες αυτές και θα επιβεβαιώσει για ακόμα μια φορά, το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού της Πολεμικής Αεροπορίας, αναδεικνύοντας περαιτέρω τη θέση της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

              Η άριστη συνεργασία της Πολεμικής Αεροπορίας με την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και με την εταιρεία ELBIT στο πλαίσιο Δημιουργίας του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα, θα ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλίσει στο απόλυτο το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας, στον τομέα της πτητικής εκπαίδευσης, εκσυγχρονίζοντας με εντυπωσιακό τρόπο τις συνολικές δυνατότητες της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος.

             Σας ευχαριστώ και εύχομαι καλή δύναμη τόσο στην Διοίκηση όσο και στο Προσωπικό του Κέντρου. Η επιτυχία θεωρείται δεδομένη“.

Υποπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Βαγενάς

Διοικητής ΔΑΕ

Επιχειρησιακή διαθεσιμότητα μαχητικών αεροπλάνων Ελλάδος – Τουρκίας

Related Articles

Back to top button