Ολοκλήρωση Δοκιμών Αποδοχής συστήματος μάχης περιπολικών του Λιμενικού
Η Elbit Systems Ltd. ανακοίνωσε σήμερα την επιτυχή ολοκλήρωση των δοκιμών αποδοχής για τα δύο νέα περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) τύπου Ρ355. Τον Μάρτιο του 2019, η εταιρεία είχε ανακοινώσει την ανάθεση συμβάσεως από την ιταλική Cantiere Navale Vittoria SpA για την προμήθεια συστήματος μάχης και την διασύνδεση των συστημάτων για τα νέα περιπολικά σκάφη του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.
Οι Δοκιμές Αποδοχής πραγματοποιήθηκαν στην θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου και περιλάμβαναν δοκιμές υψηλού επιπέδου για τη διασύνδεση και ολοκλήρωση των συστημάτων και υποσυστημάτων μάχης που έχουν εγκατασταθεί στα σκάφη, αλλά και δοκιμές πυροδότησης με πραγματικά πυρά από το σύστημα Τηλεχειριζόμενου Σταθμού Οπλισμού (RCWS) του κάθε σκάφους.
Τα νέα συστήματα που παρέδωσε κι εγκατέστησε η Elbit Systems πάνω στα νέα περιπολικά σκάφη του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ περιλαμβάνουν ηλεκτροπτικό αισθητήρα SPECTRO XR, ραντάρ, συστήματα πλοήγησης, αυτόματο σύστημα αναγνώρισης πολεμικών πλοίων (W-AIS), καθώς και τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού (RCWS) με πλήρη ενσωμάτωση σε λογισμικό εντολών και ελέγχου. Το σύστημα μάχης έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει τη μελλοντική ευέλικτη ενσωμάτωση εναέριων και επίγειων συστημάτων που θα επιτρέψουν την επέκταση της επιχειρησιακής ακτίνας των περιπολικών σκαφών πέρα από το άμεσο οπτικό πεδίο.
Η τελετή ονοματοδοσίας των δύο νεότευκτων Παράκτιων Περιπολικών Σκαφών πραγματοποιήθηκε στις 15 Απριλίου. Πρόκειται για τα “ΛΙΜΕΝΟΦΥΛΑΚΑΣ ΖΑΜΠΑΤΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ (ΠΠΛΣ 900) και “ΠΛΩΤΑΡΧΗΣ ΛΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ” (ΠΠΛΣ 910) ενώ μέχρι το τέλος του 2021 θα παραδοθούν άλλα δύο ομοιότυπα. Η σύμβαση υπεγράφη ύψους 55,56 εκατ. ευρώ υπεγράφη στις 22 Ιανουαρίου 2019 και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της Ειδικής Δράσης Εξοπλισμού FRONTEX του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας, με Συμμετοχή 90% και Εθνική Συμμετοχή 10%.
Τα σκάφη έχουν ολικό μήκος 38,6 μέτρα, πλάτος 7,45 μέτρα, μέγιστη ταχύτητα άνω των 35 κόμβων, μέγιστη ακτίνα ενεργείας με οικονομική ταχύτητα άνω των 1.000 ν.μ., ικανότητα επιχειρήσεων με κατάσταση θαλάσσης 5 κατά Douglas. Στο σκάφος, πέραν του 12μελούς πληρώματος μπορούν να μεταφερθούν 20 επιβάτες ή διασωθέντες.