Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ολοκλήρωση διασυμμαχικής δραστηριότητας «NEPTUNE STRIKE – 22»

Rheinmetall Lynx

Ολοκληρώθηκε στις 4 Φεβρουαρίου η διασυμμαχική δραστηριότητα με την επωνυμία «NEPTUNE STRIKE – 22», που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου, με την συμμετοχή ναυτικών και αεροπορικών μονάδων του ΝΑΤΟ υπό την Διοίκηση και τον Έλεγχο της Συμμαχικής Διοίκησης Νάπολης (Joint Force Command Naples), της Ναυτικής Δύναμης Κρούσης και Υποστήριξης του ΝΑΤΟ (Naval Striking and Support Forces NATO – STRIKFORNATO) και του 6ου Στόλου (6th FLEET) των ΗΠΑ.

Η δραστηριότητα, η οποία εκτελέσθηκε από τις 24 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου, αποσκοπούσε στην ομαλή ενσωμάτωση του Αεροπλανοφόρου USS HARRY S. TRUMAN και των συνοδών πλοίων αυτού (Carrier Strike Group 8 – CSG-8) στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Μεσόγειο.

Στην «NEPTUNE STRIKE – 22» οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με το υποβρύχιο ΚΑΤΣΩΝΗΣ, Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων P-3B ORION, 7 μαχητικά αεροσκάφη F-16, 2 μαχητικά αεροσκάφη F-4, Αερομεταφερόμενο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) EMB-145Η, ενώ διατέθηκε και το 2ο ΑΚΕ (Αεροπορικός Έλεγχος Μέσων Αεράμυνας – Κέντρο Σύνθεσης και Παραγωγής Αεροπορικής Εικόνας) στην Πάρνηθα.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στην «NEPTUNE STRIKE – 22» εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ σε ό,τι αφορά στις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων για την επαύξηση της μαχητικής ικανότητάς τους, και της διαλειτουργικότητάς τους σε Συμμαχικό επίπεδο, ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου και πέραν αυτής.

Related Articles

Back to top button