Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Οι “τσιμεντόλιθοι” Χρυσοχοΐδη – κυβέρνησης κατά των αστυνομικών οργάνων

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η πρόσφατη επαίσχυντη στάση της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο περιστατικό με τον ανήλικο στο Μενίδι, με την οποία διέσυρε περίπου όλο το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, δεν είναι περίεργη. Ο ίδιος ο υπουργός, ένα υπερτιμημένο πολιτικό πρόσωπο, οι συνεργάτες του και η ηγεσία του Σώματος, αγνόησαν την στοιχειώδη υποχρέωση διαφυλάξεως των στελεχών της ΕΛΑΣ, μέχρι την ανάδειξη των πραγματικών διαστάσεων του περιστατικού, μετά την αυτονόητη πειθαρχική έρευνα που διέταξαν. Προτίμησαν για πολλοστή φορά να διαχειριστούν ανεύθυνα το περιστατικό με επικοινωνιακούς όρους, μια πρακτική η οποία άρχισε να επικρατεί στην ΕΛΑΣ από την δεκαετία του 1980 με τους λαϊκιστές στην εξουσία που καταφέρθηκαν με ιδεολογικό μένος εναντίον των Σωμάτων Ασφαλείας και μέχρι σήμερα έχουν επικρατήσει πανηγυρικώς.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιλέγοντας την “εύκολη” επιλογή της αναθέσεως της Δημοσίας Τάξεως σε ένα πρόσωπο υποτίθεται “κοινής αποδοχής”, το μόνο που κατάφερε είναι απλώς να σημειώσει την θριαμβευτική επικράτηση σάπιων στοιχείων στον χώρο της Σωμάτων Ασφαλείας. Διότι οι άμεσοι συνεργάτες που επέλεξε ο υπουργός, προερχόμενοι από τον ίδιο κομματικό χώρο, αποδεικνύουν ότι δεν έχουν διδαχθεί τίποτα από την προϋπηρεσία τους ώστε να καταστούν σοφότεροι και αποδοτικότεροι. Με μόνο αποτέλεσμα, την χρησιμοποίηση της επικοινωνιακής προπαγάνδας για να δημιουργήσουν εντυπώσεις και την επιβολή αγράμματων που εισήχθησαν στην ΕΛΑΣ με “συνοπτικές διαδικασίες” επί ΠΑΣΟΚ στην δεκαετία του 1980, οι οποίοι αναρριχόμενοι στην κλίμακα της ιεραρχίας, κυριαρχούν σήμερα με την παρασιτική τους παρουσία, χτυπώντας σε κάθε ευκαιρία συνεπείς συναδέλφους, ακόμη και “μικρά στελέχη”, για να ικανοποιήσουν τον προσωπικό φανατισμό και την αρρωστημένη νοοτροπία τους. Χαρακτηριστικά που επικράτησαν κι ανδρώθηκαν επί ΠΑΣΟΚ, διατηρήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, για να βρουν την “ιστορική δικαίωση” επί της τελευταίας κυβερνήσεως της ΝΔ.

Οι συνέπειες δεν είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτές διά της απλής λογικής: ενίσχυση και εξάπλωση της αδιαφορίας από πλευράς στελεχών, με παράλληλη απροθυμία ανταποκρίσεως ακόμη και σε καθημερινά έργα. Μια κατάσταση που ενισχύθηκε σοβαρά από τις απερίγραπτες ηγεσίες επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που με διαταγές απαγόρευαν στα όργανα της τάξεως να ασκήσουν τα καθήκοντά τους σε συγκεκριμένες περιοχές και υπό συγκεκριμένες συνθήκες… Η κυβέρνηση της ΝΔ με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, διαιωνίζουν την αρρωστημένη κατάσταση.

Η πολιορκία της Ματρόζου

Η επικοινωνιακή διαχείριση, δεν μπορεί να αποκρύψει τις ανεπάρκειες της ηγεσίας σε επιχειρησιακό επίπεδο και “ευαίσθητες” (κατά την ίδια) περιπτώσεις.

Οι σοβαροί τραυματισμοί έξι αστυνομικών καθώς και οι σοβαροί κίνδυνοι στους οποίους εκτέθηκαν όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση εκκένωσης (για δεύτερη φορά σε λιγότερο από 15 ημέρες ) των παρανόμως καταληφθέτων οικημάτων στο Κουκάκι, δημιούργησαν σοβαρά ερωτήματα για τον σχεδιασμό και την συνολική διαχείριση της επιχείρησης, τόσο από πλευράς πολιτικής ηγεσίας, όσο και των αρμοδίων κλιμακίων της ΕΛΑΣ.

Στις 11 Ιανουαρίου, ομάδες ατόμων του αναρχικού χώρου συγκεντρώθηκαν στο Κουκάκι και πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της περιοχής, στο πλαίσιο των ”αγωνιστικών καθηκόντων” τους, για την υποστήριξη των καταλήψεων. Παρά το γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή υπήρχε σημαντικός αριθμός αστυνομικών δυνάμεων, κάποια από τα άτομα κατάφεραν και εισήλθαν εντός των οικημάτων της οδού Ματρόζου, τα οποία είχαν εκκενωθεί λίγες ημέρες νωρίτερα. Η συγκεκριμένη εξέλιξη απετέλεσε την αφορμή για μια σειρά λανθασμένων επιλογών, οι οποίες οδήγησαν στους σοβαρούς τραυματισμούς αστυνομικών. Επί ώρες οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ που προσπαθούσαν να εισέλθουν στα κτίρια, εδέχοντο σφοδρές επιθέσεις από κουκουλοφόρους, με κάθε λογής αντικείμενα.

Ο επιτελικός σχεδιασμός και η καθοδήγηση των δυνάμεων, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τραγικά επικίνδυνα καθώς οι μέθοδοι προσέγγισης και προσπάθειας εισόδου άφηναν τους αστυνομικούς εκτεθειμένους στις επιθέσεις των καταληψιών. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως δεν υπήρξε καμμία απολύτως πρωτοβουλία αποτροπής των επιθέσεων αυτών.

Το πρώτο και σημαντικότερο ερώτημα, είναι ποιοι είχαν την ευθύνη για την κατάρτιση και καθοδήγηση των δυνάμεων που ενεργούσαν, όπως και για τους άνωθεν περιορισμούς που τυχόν τέθηκαν. Για ποιον λόγο δεν επέτρεψαν σε εξειδικευμένες Υπηρεσίες γι’ αυτού του είδους τις καταστάσεις, όπως είναι η ΕΚΑΜ -η οποία διαθέτει και την γνώση και την εμπειρία- να ενεργήσει, προκειμένου να επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα; Για το επίπεδο της ΕΚΑΜ, συγκεκριμένου τύπου επιχειρήσεις στις οποίες οι καταληψίες είναι άοπλοι και χωρίς ιδιαίτερη ικανότητα σε καταστάσεις συμπλοκής, θεωρούνται απλές. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη μονάδα πραγματοποιεί επιχειρήσεις σε ακραία και δύσκολα περιβάλλοντα, όπως το εσωτερικό φυλακών σε περιπτώσεις εξεγέρσεων ή καταστάσεις ομηρίας με βαριά οπλισμένους δράστες. Επομένως, από τα ανωτέρω, αποκλείεται η πιθανότητα της επιχειρησιακής ανεπάρκειας των εμπλεκομένων αστυνομικών δυνάμεων.

Πιθανόν η έκταση και ο θόρυβος που προκλήθηκε στα ΜΜΕ από την πρώτη επιχείρηση, να προκάλεσαν προβληματισμούς στην πολιτική ηγεσία, η οποία με τις μέχρι τώρα επιλογές της έχει δείξει ότι προτεραιότητα γι’ αυτήν έχει μόνο η επικοινωνιακή διαχείριση και αξιοποίηση των ζητημάτων που προκύπτουν. Τα αποτελέσματα και τα δεδομένα που προέκυψαν από την ολοκλήρωση της επιχείρησης, θα πρέπει να προβληματίσουν και να ενεργοποιήσουν διαδικασίες παραγωγής σοβαρών σχεδίων δράσης.

Στη συγκεκριμένη επιχείρηση, οι αστυνομικές δυνάμεις κλήθηκαν να διαχειριστούν μια φαινομενικά απλή περίπτωση επιχείρησης καθώς οι δράστες ναι μεν ήταν καλά εφοδιασμένοι με πλήθος “πολεμοφοδίων” αλλά δεν διέθεταν οπλισμό. Ουδείς θέλει να σκεφτεί το ενδεχόμενο εκδήλωσης περιστατικών αντίστοιχων με αυτά που έχουν συμβεί σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Τα αποτελέσματα δεν έρχονται με επικοινωνιακές φιέστες και επικοινωνιακή πολιτική αλλά με γνώση και μεθοδική δουλειά.

Δωρεά αντικαταστάσεως ατομικών ειδών

Μετά την οικτρή στάση έναντι των στελεχών της ΔΙΑΣ για το περιστατικό στο Μενίδι και την ανεπαρκή ανταπόκριση στην περίπτωση της Ματρόζου, τα στελέχη της ΕΛΑΣ είναι φυσιολογικό να αισθάνονται όλο και περισσότερο ότι ούτε με την κυβέρνηση της ΝΔ, αντιμετωπίζονται με την δέουσα σοβαρότητα και σεβασμό ενώ απουσιάζει εντελώς κάθε μέτρο σε επίπεδο πολιτικών αντιδράσεων – επιλογών.

Ευτυχώς σε επίπεδο καθαρά ιδιωτικής πρωτοβουλίας, επιχειρήσεις και επαγγελματίες με μακροχρόνια σχέση με τα Σώματα Ασφαλείας, αποδεικνύουν την υποστήριξή τους στους καθημερινούς “αγωνιστές” των οργάνων επιβολής της Τάξεως και του Νόμου, σε θέματα που υποτίθεται ότι αποτελούν αυτονόητο καθήκον της Υπηρεσίας. Η τελευταία, έχει αποποιηθεί εδώ και χρόνια την υποχρέωσή της να εφοδιάζει το προσωπικό με τα απαραίτητα υλικά και είδη για την εκτέλεση της αποστολής τους και να τα αντικαθιστά σε τακτά χρονικά διαστήματα όταν φθαρούν.

Η εταιρεία Practical Tactical, επίσημος αντιπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας ειδών τακτικής ενδύσεως 5.11, στάθηκε δίπλα στα στελέχη της ΕΛΑΣ των οποίων καταστράφηκε ο εξοπλισμός κατά το περιστατικό της Ματρόζου. Η εταιρεία, στις 28 Ιανουαρίου, προσφέρθηκε και αντικατέστησε με μηδενικό κόστος όλα τα είδη που ανήκαν στις σειρές προϊόντων της 5.11.

Παρά τις εξαγγελίες για οικονομική συνδρομή των παθόντων αστυνομικών, ως προς την αντικατάσταση του εξοπλισμού τους, η Υπηρεσία δεν έχει μεριμνήσει. Συνεπώς, τέτοιες κινήσεις, πέραν της ηθικής και συμβολικής σημασίας, έχουν και ουσιαστικό θετικό αντίκτυπο για τα στελέχη της ΕΛΑΣ, τα οποία αντιλαμβάνονται ότι η κοινωνία, δεν συμμερίζεται την αδικία και την απαξίωση που επιχειρούν κάποιοι να επιβάλουν.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close