Οι διαφορές της έκδοσης SHERPA Station Wagon της Εθνικής Φρουράς

Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Στις 7 Μαρτίου, η γαλλική Arquus έκανε γνωστή την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Αμύνης της Κύπρου και της γαλλικής Γενικής Διευθύνσεως Εξοπλισμών (DGA) για την προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων SHERPA στην Εθνική Φρουρά.
Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της εκθέσεως DEFEA 2025, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για 12 συνολικώς οχήματα 4×4, εκδόσεως SHERPA Station Wagon, η οποία έχει κάποιες διαφορές εν σχέσει με τις άλλες δύο εκδόσεις, Scout και Weapon System Carrier: είναι 5θυρη, δηλαδή έχει οπίσθια θύρα για φόρτωση/ εκφόρτωση ενώ το μεταξόνιο είναι 3,54 μέτρα, όπως και της εκδόσεως Scout, που είναι μικρότερου μήκους σε σχέση με την έκδοση Weapon System Carrier (3,79 μέτρα).
Η έκδοση Station Wagon, έχει μεγαλύτερους χώρους καμπίνας, η οποία είναι θωρακισμένη έναντι βολίδων φορητού οπλισμού και θραυσμάτων, διευκολύνοντας την μεταφορά φορτίου, το οποίο είναι και προστατευμένο, μαζί με το προσωπικό. Κύρια αποστολή της, είναι ο αντιαρματικός αγώνας.

Το όχημα είναι βάρους 11 τόννων, ωφέλιμο φορτίο 2,5 τόννους και έχει χώρους για την μεταφορά μέχρι και 5 επιβατών. Κίνηση εξασφαλίζει πετρελαιοκινητήρας ισχύος 265 ίππων, που επιτρέπει ανάπτυξη μέγιστης ταχύτητος 110 χ.α.ώ., με οριζόμενη αυτονομία 900 χλμ. Μπορεί να διαβεί χαράκωμα πλάτους 90 εκ. και να υπερβεί κάθετο εμπόδιο ύψους 1 μέτρου.
Κατά την επίσκεψή μας στο περίπτερο της εταιρείας, ενημερωθήκαμε ότι τα οχήματα που θα παραλάβει η Εθνική Φρουρά, θα έχουν διαφορετική διαμόρφωση στην καμπίνα φόρτου, εν σχέσει με το εκτιθέμενο όχημα. Συγκεκριμένα, η διάταξη μεταφοράς 4 βλημάτων θα βρίσκεται αριστερά του ανοίγματος της οπίσθιας θύρας.
Η κυριότερη όμως διαφορά, θα είναι ότι τα οχήματα της Εθνικής Φρουράς δεν θα φέρουν τον τυπικό τηλεχειριζόμενο σταθεροποιημένο σταθμό οπλισμού Hornet T1 με εκτοξευτή αντιαρματικών βλημάτων AKERON MP. Στην ουσία, τα οχήματα θα μεταφέρουν τους υπηρέτες ενός αντιαρματικού στοιχείου με την συλλογή του φορητού εκτοξευτή και συνολικώς 5 βλήματα.
Με τα 12 SHERPA Station Wagon, θα εξοπλιστεί Τάγμα Αντιαρματικών της Εθνικής Φρουράς.
SPIKE LR2, AKERON MP αλλά και εγχώριας κατασκευής RPG-7 και όλμοι 60 χιλ. στην Εθνική Φρουρά