Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Ο ΥΕΘΑ σε Υπουργική για την TF TAKUBA στο Μάλι

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος συμμετείχε στις 7 Απριλίου, στην Υπουργική τηλεδιάσκεψη για την Τask Force TAKUBA που οργανώθηκε υπό την Προεδρία της Γαλλίδας Υπουργού Αμύνης κας Φλωράνς Παρλύ.

Σε παρέμβασή του, ο ΥΕΘΑ ανέδειξε τη σημασία των δράσεων της ΕΕ, των κρατών – μελών της και της “Task Force Takuba” για την σταθερότητα, ασφάλεια και ανάπτυξη στην περιοχή Σαχέλ. Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε επίσης, ότι η αποσταθεροποίηση της περιοχής επηρεάζει το ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον της ΕΕ, την θαλάσσια ασφάλεια και δημιουργεί μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη.

Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι η έναρξη λειτουργίας ελληνικής πρεσβείας στη Σενεγάλη, υποδηλώνει την σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην περιοχή αυτή καθώς επίσης ότι εξετάζονται δυνατότητες συνεισφοράς σε πρωτοβουλίες και δράσεις της Γαλλίας  και άλλων κρατών – μελών της ΕΕ για την ασφάλεια της περιοχής.

Κατά την τηλεδιάσκεψη, στην όποια συμμετείχαν υπουργοί Άμυνας από κράτη – μέλη της ΕΕ, την Νορβηγία, την Σερβία και την Ουκρανία καθώς και αξιωματούχοι από το Μάλι και τον Νίγηρα, συζητήθηκαν συμπεράσματα ετησίας περιόδου αφότου συστάθηκε η TF TAKUBA καθώς και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των επόμενων ετών. Εκφράστηκε επίσης η υποστήριξη των συμμετεχόντων προς τις χώρες της περιοχής στις επιχειρήσεις εναντίον των Ισλαμιστών εξτρεμιστών, ώστε να διασφαλιστεί η ειρήνη στην περιοχή.

Η Δύναμη Επιχειρήσεων TAKUBA, είναι μια πολυεθνική Δύναμη Ειδικών Επιχειρήσεων με βάση προσωπικό Γάλλων. Στην παρούσα φάση αποτελείται από μια μεικτή μονάδα Γάλλων – Εσθονών στην πόλη Gao και μια αντίστοιχη Γάλλων – Τσέχων στην Menaka, ενώ μια μονάδα Σουηδών με 3 ελικόπτερα Black Hawk και υγειονομικό απόσπασμα, προστέθηκε στις αρχές του έτους με έδρα στην περιοχή Liptako.

Η Ελλάδα μέχρι σήμερα συμμετέχει με δύο αξιωματικούς στην δύναμη των Ηνωμένων Εθνών (MINUSMA) στο Μάλι. Όπως αποκαλύψαμε τον Αύγουστο του 2020, έχει γίνει πρόταση από την γαλλική κυβέρνηση στην ελληνική, να λάβει μέρος ενεργά η Ελλάδα μέσω συμμετοχής στην TF TAKUBA. Η ελληνική κυβέρνηση βλέπει κατ’ αρχάς θετικά την πρόταση και υπάρχει σκέψη για την αποστολή αποσπάσματος ανδρών του ΕΤΑ.

Για αποστολή Ειδικών Δυνάμεων στο Μάλι ετοιμάζεται η Ελλάδα

Tags

Related Articles

Back to top button
Close