Ο Mission Manager της ΛΕΦΕΔ για την συμμετοχή στο “Cambrian Patrol”
Εκτός από τους συναδέλφους των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων που δουλεύουν αθόρυβα και μόνον αυτοί ξέρουν τι κάνουν με πρωτοβουλίες και αγάπη για την Πατρίδα, ζουν ανάμεσά μας και απλοί Έλληνες Πολίτες – Οπλίτες που παράλληλα με την καθημερινότητά τους έχουν την σωματική και ψυχική δύναμη να ανταγωνίζονται όχι μόνον αντίστοιχους κρατικά οργανωμένους Εφέδρους, Μόνιμο Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και Ομάδες από Ειδικές Δυνάμεις άλλων κρατών από όλο τον κόσμο, στον στίβο που λέγεται “Περίπολο Κάμπριαν, Η Μέγιστη Πρόκληση” (Cambrian Patrol The Ultimate Challenge).
Ότι διαβάσετε, όσοι ενδιαφέρεστε να ενημερωθείτε πραγματικά και αντικειμενικά, είναι η προσωπική εμπειρία του Διαχειριστή Αποστολής (Mission Manager) της ομάδας της ΛΕΦΕΔ, που ήταν ο μοναδικός που συμμετείχε με δική του πρωτοβουλία και τις τέσσερις χρονιές (2011, 2013, 2018, 2019 και 2021) σε όλες τις ενημερώσεις και τις απενημερώσεις του επιτελείου της άσκησης για τους αρχηγούς στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου και να περάσει από όλους τους σταθμούς αξιολόγησης, να μιλήσει με όλους τους αξιολογητές και να δει πολλά περίπολα εν δράσει και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για οργανωτές, αξιολογητές και ασκούμενους, λόγω κεκτημένης πείρας, βγαίνοντας εκτός αποστολής καθόσον η αποστολή του Διαχειριστή Αποστολής ομάδας είναι να παραμένει κλεισμένος σε συγκεκριμένο χώρο μέσα στο στρατόπεδο με τους οδηγούς του ώστε εάν εγκαταλείψει κάποιος από ή όλη η ομάδα, να την επιστρέψει στη βάση. Με την πρώτη φορά λοιπόν που συμμετείχα σε ενημέρωση μαζί με τους Ακολούθους Άμυνας των συμμετεχόντων την Ημέρα Επίσκεψής τους σε συγκεκριμένα Σημεία Αξιολόγησης, ο τιμώμενος Αρχηγός Στρατού όταν έφτασε σε εμένα ενδιαφέρθηκε να μάθει για αυτήν την ομάδα των Ελλήνων Εφέδρων και αφού του εξήγησα το εθελοντικό σκεπτικό, ζήτησε να αλλάξει το πρόγραμμα και να πάει να δει την Ελληνική Ομάδα αφού ήταν και η πρώτη φορά συμμετοχής, με αποτέλεσμα να δούμε μαζί την Ομάδα μόλις είχε περάσει κολυμπώντας το υδάτινο κώλυμα, συνομίλησε μαζί της και παίρνοντας ηθικό η Ομάδα αναφώνησε “Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ” και αφού του εξήγησα επακριβώς, φώναξε και αυτός την ίδια ιαχή. Έτσι αρχίζει να γράφει ιστορία η Ομάδα της ΛΕΦΕΔ η οποία επισφραγίζεται με τερματισμό και απονομή Χάλκινου Μεταλλίου και μάλιστα από τον ίδιο τον Αρχηγό Στρατού.
Το Cambrian Patrol είναι Παγκοσμίου κλάσης, άσκηση 8μελών περιπόλων μακράς ακτίνας δράσης ανεξαρτήτως προέλευσης (Μονάδες Εφέδρων, Μονίμων από όλα τα Όπλα και Σώματα σαφώς και Ειδικών Δυνάμεων) σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Άμυνας, που ανανεώνονται σύμφωνα με τα συμπεράσματα που βγαίνουν από κάθε άσκηση και αυτό γίνεται από το 1959 (πλην 2020 λόγω κορωνοϊού), υλοποιείται από την 160 Ταξιαρχία Ουαλλίας (PENCADLYS Y 160 FRIGAD – CUMRU), δεν είναι ανταγωνιστική, ειδικοί στα θεματικά αντικείμενα σχεδιάζουν και διεξάγουν τα γεγονότα για αξιολόγηση τοποθετημένα σε ένα εύρος απόστασης 60 χλμ. με πλήρη φόρτο μέσα σε 48 ώρες, δεν είναι μία σειρά σταθμών αξιολόγησης, είναι ό,τι πιο σύγχρονο μπορεί να προσφερθεί σαν επιχειρησιακή αξιολόγηση ομάδας που συμμετέχει σε οποιοδήποτε σύγχρονο πεδίο μάχης, και εάν όλα αυτά τα θεωρήσουμε “εχθρό” που πρέπει να νικήσει η ομάδα, το τρίπτυχο εχθρός, καιρός και έδαφος συμπληρώνεται απόλυτα με τον πάντα εχθρικό καιρό που επικρατεί στο περιβάλλον της περιοχής του Μπρέκον Μπίκον (Καρμαρθεσάιρ και Πόβις) όπου γίνεται η περίφημη επιλογή των SAS του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η εμπειρία δείχνει ότι μονάδες που δεν έχουν προετοιμαστεί γι’ αυτήν την εκδήλωση, κατά κανόνα έχουν φτωχή απόδοση. Μία γυμνασμένη και με κίνητρο ομάδα, θα πρέπει να έχει μικρή δυσκολία να διαγωνιστεί στην άσκηση και να πετύχει τον αντικειμενικό σκοπό. Όσα νέα μέλη ομάδας ή νέες ομάδες, πρέπει να κάνουν κτήμα τους την παρακάτω ενημέρωση. Τα μέλη της περιπόλου πρέπει να είναι σωματικά υγιή και να έχουν κάνει εξετάσεις καρδιολογικές/παθολογικές. Επίσης να έχουν την ικανότητα κολύμβησης με ρούχα για διάβαση υδάτινου κωλύματος. Κάθε μέλος περιπόλου πρέπει να είναι ικανός να κουβαλήσει το σακίδιο με τον εξοπλισμό και τον οπλισμό του σε λοφώδες έδαφος με συνήθως άσχημες καιρικές συνθήκες για την απαιτούμενη απόσταση. Οι δεξιότητες που βαθμολογούνται είναι οι παρακάτω: Σωματική Ικανότητα/ Ψυχική Αντοχή, Ηγεσία, Λήψη και Έκδοση Διαταγών, Διαδικασίες Μάχης, Τεχνική Πεδίου Μάχης, Αναγνώριση εχθρικών θέσεων, Συλλογή Πληροφοριών, Πλοήγηση (προσανατολισμός και τήρηση της κατεύθυνσης), Δεξιοτεχνία στο ύπαιθρο, Διάβαση εμποδίων/ διάσχιση ποταμού, Διαδικασία Α΄ Βοηθειών και εκκένωση τραυματία, Διαβίβαση Σημάτων/ Αναφορών μέσω ασυρμάτου, Χειρισμός Αιχμαλώτων Πολέμου, Αναγνώριση οπλισμού και ναρκών, Βολή με ατομικό οπλισμό (αβολίδοτα), Αντιμετώπιση ΡΒΧΠ και διαδικασίες απολύμανσης, Αναφορές Περιπόλου.
Ημερομηνίες: Ιανουάριος – Σεπτέμβριος: Φάση Σχεδιασμού, 5-10 Οκτωβρίου: Φάση Οικοδόμησης, 1-20 Οκτωβρίου: Φάση Εκτέλεσης και 20 Οκτωβρίου – 13 Δεκεμβρίου Κλείσιμο άσκησης με αποστολή PXR. Μετά την Άσκηση, Αναφορά ως απενημέρωση (lessons learned) για την απόδοση κάθε περιπόλου.
Βραβεία είναι: α. Χρυσό: 75% και άνω. β. Ασημένιο: 65-74%. γ. Χάλκινο: 55-64%. δ. Πιστοποιητικό: Έχει ολοκληρώσει την Άσκηση στον προβλεπόμενο χρόνο και πέτυχε βαθμολογία μικρότερη του 55%. Πιστοποιητικό δίνεται σε όλους όσους ολοκληρώνουν το “Cambrian Patrol”. Ωστόσο, περίπολα ή μέλη περιπόλου που αποσύρονται, δεν τους απονέμεται Πιστοποιητικό (περίπολα τα οποία έχουν απομείνει με 5 μέλη, βγαίνουν από την άσκηση για λόγους ασφαλείας).
Η Ομάδα της ΛΕΦΕΔ συμμετείχε με δική της πρωτοβουλία το 2011, αποκλειστικά με ατομικά έξοδα και εκπαίδευση του καθενός στην ομάδα και συνέχισε το 2013, 2018, 2019 και 2021, αποτελώντας την μοναδική Ελληνική ομάδα που όχι μόνον πέρασε τα όρια της επιτυχίας, που είναι ο τερματισμός αλλά σπάζοντας τα ρεκόρ αποκτώντας πέντε μετάλλια με την επιμονή του περιπολάρχη, ο οποίος ήταν παρών και στις πέντε επικές επιτυχίες με κάποιες αλλαγές βοηθού (τρεις συνεχείς συμμετοχές ο τελευταίος) και μελών περιπόλου των οποίων η συμβολή είναι ισάξια.
2011 (G32B): Η ομάδα στο CP2011 καλώς άξιζε και πέτυχε ένα Χάλκινο. Ο καιρός σε αυτήν την φάση ήταν φρικτός, με καταρρακτώδη βροχή και ομίχλη και πολύ κρύο. Από τις 105 Ομάδες, οι 41 εγκατέλειψαν.
2013 (F21R): 14 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ: Αυστραλία (2), Βέλγιο (2), Γαλλία, Γερμανία, Ελλάς, Ινδία, Καναδάς (2), Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία (2), Πακιστάν. Από τις 117 Ομάδες, οι 17 εγκατέλειψαν.
Η Ομάδα των Εφέδρων από την Ελλάδα πέτυχε βαθμολογία για απονομή Χάλκινου. Ο καιρός και φέτος σε αυτήν την φάση ήταν πολύ άσχημος, με καταρρακτώδη βροχή και ομίχλη και πολύ κρύο ιδιαίτερα τις νύχτες.
2018 (G30B): Με 131 Περιπόλους Ηνωμένου Βασιλείου και Διεθνείς. Για την ολοκλήρωση της άσκησης, η ελληνική ομάδα (G30B) έλαβε το Ασημένιο Μετάλλιο.
2019 (B12B): Αλβανία, Αρμενία, Αυστραλία, Σκόπια, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, ΗΠΑ (West Point Military Academy), Ινδία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Καζακστάν, Καναδάς, Κόσσοβο, Κύπρος, Λεττονία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Μεξικό, Μολδαβία, Νέα Ζηλανδία, Νεπάλ, Νιγηρία, Ολλανδία, Ομάν, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία, Πακιστάν, Πολωνία, Σερβία, Σρι Λάνκα, Τουρκμενιστάν, Τσεχική Δημοκρατία, Φιλιππίνες, Χιλή. Η ελληνική ομάδα (Β12B) βραβεύτηκε με το Ασημένιο Μετάλλιο.
8-17 Οκτωβρίου 2021 (D10B): Με 87 Περιπόλους από Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και Διεθνείς όπως Γαλλία, Γερμανία, Γκάνα, Ελβετία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ινδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κόσσοβο, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Ουζμπεκιστάν, Πολωνία, Τσεχία.
Η κατάσταση του σεναρίου της άσκησης εφέτος, απεικόνιζε την περιοχή συγκρούσεων Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν, Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου καλούνταν οι ασκούμενες ομάδες ως Περίπολοι του ΟΗΕ να αναλάβουν αποστολές.
ΑΠΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΜΑΔΑ ΛΕΦΕΔ D10Β
ΧΩΡΑ: ΕΛΛΑΣ, ΜΟΝΑΔΑ: ΛΕΦΕΔ, ΚΩΔΙΚΟΣ: D10Β, ΜΕΤΑΛΙΟ: ΑΣΗΜΕΝΙΟ
Περιοχή Αναπτύξεως: Διαταγές, Επιθεώρηση Ατομικού Εξοπλισμού, Έλεγχος Ασυρμάτων, Ενημέρωση Ασφαλείας, Προετοιμασία Μάχης.
ΑΠΟΣΤΟΛΗ 1: Ασκήσεις Απωλειών Μάχης (όχημα σε νάρκη): Αναφορά, Τακτική Προσέγγιση, Διαχείριση Σκηνής/Ταξινόμηση, Εφαρμογή, Έλεγχος Αεραγωγών, Εκτίμηση Αναπνοής, Διαχείριση Κυκλοφορικού, Βασική Υποστήριξη Ζωής, Αναφορά (1 νεκρός, 1 ακρωτηριασμένος – εθελοντές τραυματίες πολέμου), 1 τραυματισμένος για διακομιδή και 1 αλλόφρων σε σοκ).
ΑΠΟΣΤΟΛΗ 2: Εξουδετέρωση Εκρηκτικών – Πυρομαχικών: Όλα τα στοιχεία διεξήχθησαν πολύ καλά. Τακτική Επίγνωση/ Εκτίμηση Εδάφους και Κίνητρα. Προπαρασκευή: Ενημέρωση Προσωπικού από Περιπολάρχη/ Ατομική Συλλογή και Εξοπλισμός. Παραβίαση: Διοίκηση και Έλεγχος/ Διαστήματα/ Σήμανση Λωρίδας. Τεχνικές Κοίτα/ Αισθάνσου και Προωθήσου. Εντοπισμός νάρκης/ Ασφαλής Σήμανση και Αποφυγή.
ΑΠΟΣΤΟΛΗ 3: Τακτική Διέλευση Υδάτινου Κωλύματος (Διαδικασίες διέλευσης ποταμού 100 μέτρων).
ΑΠΟΣΤΟΛΗ 4: ΡαδιοΒιοΧημικός Πόλεμος: Ανίχνευση μολυσμένης περιοχής, ένδυση με προστατευτική στολή και μάσκα, Τακτική Προσέγγιση.
ΑΠΟΣΤΟΛΗ 5: Χώρος Απομόνωσης – Διαταγές Διοικητού Περιπόλου: Αμμοδόχος, Προκαταρτικά, Έδαφος, Εχθρική Κατάσταση, Κατάσταση Φιλίων Δυνάμεων, Αποστολή/ Εκτέλεση, Συντονιστικές Οδηγίες, Περίληψη, Διοικητική Μέριμνα, Διοίκηση & Διαβιβάσεις.
ΑΠΟΣΤΟΛΗ 6: Εγγύς Αναγνώριση Εχθρικής Θέσεως: Αναφορά Περιπόλου Αναγνωρίσεως.
ΑΠΟΣΤΟΛΗ 7: Στοχοποίηση Πυροβολικού – Διαδικασίες: Προσδιορισμός τοποθεσίας εχθρού, Στοχοποίηση – Κλήση Πυρών Πυροβολικού, Αποστολή Πυρός.
ΑΠΟΣΤΟΛΗ 8: Αναγνώριση Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης: Αναφορά πλήρους αναφερόμενου ονόματος του Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης, επιπλέον αναγνώριση και ρόλο του καθενός (Αναγνώρισης, Μηχανικού κ.λπ.) και άριστη γνώση του τύπου του οχήματος (Άρμα, ΤΟΜΠ κ.λπ.).
ΑΠΟΣΤΟΛΗ 9: Η Επίθεση – Ταχείες Διαταγές Μάχης: Περιγραφή του Εδάφους, Εχθρού, Χρησιμοποίηση Πυρών Υποστήριξης και Φωτισμού, Αποστολή και Σχέδιο, Αιχμαλωτισθέν Προσωπικό προς το Σημείο Συγκεντρώσεως Αιχμαλώτων. Εξεδόθη ένα εύλογο σύνολο διαταγών, ακολουθούμενο από μία Κρούση.
ΑΠΟΣΤΟΛΗ 10: Διαδικασίες Αιχμαλωτισθέντων Προσώπων (Νόμος Ένοπλων Συγκρούσεων, Διαδικασίες): Όλα τα στοιχεία της διαδικασίας Αιχμαλωτισθέντων Προσώπων – Ασφάλεια, Έρευνα, Ασφάλιση, Διαχωρισμός & Περιφρούρηση (ανθρώπινη μεταχείριση καθ’ όλη την διάρκεια).
ΑΠΟΣΤΟΛΗ 11: Απενημέρωση: Αναφορά όλων των συλλεχθέντων πληροφοριών για εχθρό, καιρό, έδαφος, στον Απενημερωτή Αξιωματικό Πληροφοριών.
Για πρώτη φορά για το CP, Ομάδα Έρευνας Ουαλλικού Πανεπιστημίου τοποθέτησε σε εθελοντές αισθητήρες όπου καταγράφονταν από την έναρξη της άσκησης μέχρι τον τερματισμό στοιχεία όπως κόπωση, αντίδραση σε ερεθίσματα κ.λπ.
Η Ελληνική Ομάδα αποτελείται από εφέδρους Γιώργο (Βοηθό Ομαδάρχη) ιδιοκτήτη μπαρ Κατερίνη, τεχνικό αυτοκινήτων Κώστα Χαλάστρα, προσωπικό ασφαλείας Σοφιανό Γιαννιτσά, φαρμακοποιό Σταύρο Περαία, χειρουργό Βασίλη, σπουδαστή Χάρη, χώρο μόδας Πρόδρομο, δημόσιο υπάλληλο Νίκο (Ομαδάρχη) Θεσσαλονίκη και Χρήστο επιχειρηματία ως οδηγού.
Το να ολοκληρωθεί το δρομολόγιο των 60 χλμ. του ΚΠ19, μέσα σε δύο ημέρες είναι ένα μείζον επίτευγμα και κάθε ένα μέλος της Περιπόλου ατομικά, θα πρέπει να επιβραβευθεί και να είναι πολύ υπερήφανο γι’ αυτό το γεγονός και μόνο.
Από την πράξη, από τα γεγονότα και τα αποτελέσματα, αποδείχτηκε ότι η θέληση για επιτυχία των μελών της Ελληνικής περιπόλου, όλων απλών εφέδρων πολιτών που ασχολούνται υπό στιβαρή ηγεσία, να ξεπεράσουν όχι μόνο μόνιμα εκπαιδευμένους εφέδρους του Ηνωμένου Βασιλείου, ομάδες από μόνιμο προσωπικό των Όπλων – Σωμάτων, Ειδικών Δυνάμεων, άλλων Ομάδων από κράτη που βάσει συμφωνιών εκπαιδεύτηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και τέλος από Ομάδες μόνιμου προσωπικού που μετά από πολύμηνες ασκήσεις στις χώρες τους νίκησαν, επιλέχτηκαν και εκπαιδεύτηκαν εντατικά ώστε να αντιπροσωπεύσουν τις χώρες τους.
Εφέτος η ΛΕΦΕΔ για την επέτειο των 200 ετών από την Παλιγγενεσία έφτιαξε ειδικά σήματα με φόντο την Ελληνική Σημαία και κεντρικά το πρόσωπο του Αρχιστρατήγου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, που κοσμούσαν τον δεξιό βραχίονα της στολής των μελών της.
Κατά την Απονομή του Ασημένιου Μεταλλίου στην Ελληνική Ομάδα από τον Ταξίαρχο και Διοικητή της 160 Ταξιαρχίας (Ουαλλίας) Ταξίαρχο A.P.E. Dawes, του προσέφερα Αναμνηστικό της ΛΕΦΕΔ για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση με το σύνθημα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ” και εκείνος με τη σειρά του εξήρε την Ελληνική παρουσία επί συνεχή έτη.
Συμπερασματικά, είναι ξεκάθαρο ότι η σταθερή ανοδική πορεία της ΟΑ της ΛΕΦΕΔ μοιραία την έχει εκτινάξει ως την πλέον εμφορούμενη με τα απαραίτητα προσόντα ώστε να κάνει σταθερές διακρίσεις στο Cambrian Patrol, ειδικά φέτος το ωραίο έτος 2021, κάνοντας περήφανους όλους τους Έλληνες δίνοντάς τους μία ακόμα χαρά για τα 200 χρόνια της ελευθερίας από το 1821. Γιατί αν κρίνω, βάσει της πείρας μου στις Ειδικές Επιχειρήσεις, σε ποια ομάδα θα έδινα να φέρει σε πέρας μία αποστολή; Σε μία που επιτυγχάνει σταθερά ή σε μία που θα χρειαζόταν να κάνω τόσο εκτίμηση κινδύνου όσο και του αστάθμητου παράγοντα τύχη;
Γεώργιος Γκουντσίδης Λοχαγός ε.α. Ειδικών Δυνάμεων
Εκπτής- Αρχηγός Αποστολής (Mission Manager) OA ΛΕΦΕΔ – Cambrian Patrol