Νέο UAV AQUILA τύπου VTOL από την UCANDRONE
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Στο περίπτερο της EFA Group κατά την διάρκεια της DEFEA 2023, παρουσιαζόταν και ένα νέο μη επανδρωμένο UAV, που σχεδίασε και ανέπτυξε το μέλος του Ομίλου που ειδικεύεται στον συγκεκριμένο χώρο, η UCANDRONE.
Το πρόγραμμα βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην εμπειρία που αποκτήθηκε με το ΑΡΧΥΤΑΣ και τις απαιτητικές δοκιμαστικές διαδικασίες στις οποίες έχει λάβει μέρος σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό. Το AQUILA, όπως ονομάζεται, προορίζεται για αποστολές επιτηρήσεως και αναγνωρίσεως, είναι κατασκευασμένο από προηγμένα σύνθετα υλικά, ενσωματώνει πολλαπλά φορτία προηγμένων ηλεκτρονικών αποστολής και διακρίνεται από το χαρακτηριστικό της κάθετης αποπροσγειώσεως (VTOL). Το τελευταίο, προσφέρει μεγαλύτερη τακτική ευελιξία στην αξιοποίηση του AQUILA, είτε από πλατφόρμες στην ξηρά, είτε στην θάλασσα.
Η σχεδίαση ακολουθεί την γραμμή των “δεμένων” με την άτρακτο πτερύγων (mixed blended body) σε συνδυασμό με δίδυμο ουραίο σχήματος V (Vtail) προς συνολική εξασφάλιση ελαχιστοποιήσεως του ίχνους. Το πλήρως ηλεκτρικό σύστημα προώσεως, προσφέρει επίσης πολύ χαμηλό ακουστικό ίχνος. Τους ηλεκτροκινητήρες υποστηρίζουν συσσωρευτές Ιόντων Λιθίου στερεάς μορφής (solid state Li-Ion) για λειτουργία σε θερμοκρασίες από -30 ως +80 βαθμούς C.
Στην κατασκευή του αεροχήματος χρησιμοποιούνται ίνες άνθρακα 100% αεροπορικού τύπου (Autoclave monocoque) που προσφέρουν ελαχιστοποίηση του βάρους. Το πρωτότυπο που παρουσιαζόταν στην έκθεση, ήταν άβαφο, με την ιδιαίτερη απόχρωση του υλικού κατασκευής. Ο έλεγχος των πηδαλίων του AQUILA, είναι εσωτερικού τύπου.
Από πλευράς γενικών χαρακτηριστικών, το εκπέτασμα πτερύγων του AQUILA είναι 2,64 μέτρα και το μήκος 1,44 μέτρο, οπότε στην έκθεση παρουσιάσθηκε το πρωτότυπο σε κανονικό μέγεθος. Το σύνηθες επιχειρησιακό βάρος, δηλαδή του ωφέλιμου φορτίου συν τους συσσωρευτές, ανέρχεται σε 8,7 κιλά ενώ το μέγιστο βάρος απογειώσεως είναι μόλις 13,6 κιλά.
Οι ηλεκτροκινητήρες σε διάταξη VTOL, λειτουργούν για την κάθετη αποπροσγείωση (οι 4 εξ αυτών) ενώ ένας στην ουρά, χρησιμοποιείται για την κανονική πτήση. Η ταχύτητα πλεύσεως ανέρχεται σε 23 μέτρα/ δευτερόλεπτο και η μέγιστη 40,8 μέτρα/ δευτερόλεπτο ενώ από πλευράς προδιαγραφών ικανότητος επιχειρήσεων για αποπροσγείωση, το όριο είναι οι άνεμοι ταχύτητας 27 κόμβων. Πολύ ικανοποιητική κρίνεται η αυτονομία του AQUILA, καθώς ο χρόνος πτήσεως σε πλεύση, ανέρχεται σε 160 λεπτά, σχεδόν 3 ώρες, ενώ σε διάταξη Station above target, δηλαδή σε επιτήρηση στόχου με αιώρηση, ο μέγιστος χρόνος πτήσεως είναι 210 λεπτά. Τέλος, το σύνηθες επιχειρησιακό υψόμετρο, κυμαίνεται μεταξύ 1.000-2.500 ποδών.
Από πλευράς συστημάτων πλοηγήσεως, το AQUILA στηρίζεται σε τριπλές ψηφιακής κρυπτογραφήσεως ζεύξεις επικοινωνίας και αναμετάδοσης, τριπλά εφεδρικά συστήματα ηλεκτρονικών και πλοηγήσεως και περιλαμβάνει μονάδα Edge ML (Μηχανικής Μάθησης) για βελτίωση εφαρμογών με την χρήση, βάσει αλγορίθμων.
Στο φορτίο αποστολής, το AQUILA φέρει τριπλό ηλεκτροπτικό σύνολο μικρών διαστάσεων και βάρους, που υποστηρίζει επιχειρήσεις Πληροφοριών Επιτηρήσεως Προσκτήσεως Στόχων & Αναγνωρίσεως (ISTAR). Οι κάμερες ημέρας και θερμική προσφέρουν ευκρινή εικόνα του στόχου ενώ το αποστασιόμετρο λέιζερ μετράει την απόσταση από τον στόχο. Το AQUILA μπορεί να δίνει το στίγμα του στόχου για την κατεύθυνση πυρών πυροβολικού, διαδικασία η οποία διευκολύνεται ιδιαίτερα από το λογισμικό που δίνει στοιχεία σε μοίρες και κλικ, με αποτέλεσμα πολύ ακριβή στόχευση.
Σε χώρο της ατράκτου, μπορεί να εγκατασταθεί άλλος εξοπλισμός αποστολής αναλόγως των απαιτήσεων του χρήστη. Ενδεικτικώς, είναι δυνατή η εγκατάσταση ραντάρ χιλιοστομετρικού μήκους κύματος, ηλεκτρονικού παρεμβολέα κ.λπ.
Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι το AQUILA είναι πλήρως συμβατό με το Κινητό Σύστημα Διαχειρίσεως Πληροφοριών Αποστολής (MIMS) Ranger που έχει παρουσιάσει ένα άλλο μέλος του EFA Group, η SCYTALYS. Σε δικτύωση, το UAV μπορεί να μεταδίδει δεδομένα, τακτικά αντικείμενα κ.λπ. σε πραγματικό χρόνο σε περίπολο Ειδικών Δυνάμεων ή σε κάποιον Σταθμό Διοικήσεως ή πολεμικό πλοίο που είναι εφοδιασμένο με την ναυτική έκδοση. Επιπλέον, το AQUILA μπορεί να υποστηρίξει αναμετάδοση επικοινωνιών και για το MIMS Ranger.
Όπως πληροφορηθήκαμε στην έκθεση, ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από ξένο πελάτη για προμήθεια 6 συστημάτων. Σημειώνεται ότι τα πολύ αξιόλογα χαρακτηριστικά του στην κατεύθυνση πυρών ακριβείας πυροβολικού, όπως έχουν αναδειχθεί στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την ικανότητα VTOL, αυξάνουν το ενδιαφέρον για το AQUILA στον συγκεκριμένο ρόλο.
Τακτικό Σύστημα MIMS Ranger της SCYTALYS στις Ελληνικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων