Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Nέο σύστημα κατά σμηνών drone αναπτύσσει η ΕΑΒ – προς συμβασιοποίηση το ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η προετοιμασία της φρεγάτας ΥΔΡΑ για την δεύτερη ανάπτυξή της στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της Επιχείρησης ASPIDES, έχει κινητοποιήσει το προσωπικό της ΕΑΒ αλλά όχι μόνο ως προς αυτή καθ’ αυτή την εγκατάσταση του συστήματος αντι-drone ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ στην φρεγάτα. Όπως και με τις φρεγάτες ΨΑΡΑ και ΣΠΕΤΣΑΙ, το πρωτότυπο του συστήματος μεταφέρεται για άλλη μια φορά στην επόμενη φρεγάτα που παραλαμβάνει την σκυτάλη και αυτές τις ημέρες γίνεται η ευθυγράμμισή του.

Φαίνεται όμως ότι το πρωτότυπο του ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ θα παραμείνει στην ΥΔΡΑ, δεδομένου ότι πολύ σύντομα θα είναι έτοιμο το δεύτερο σύστημα που κατασκευάζει η ΕΑΒ. Απλώς απαιτούνται ακόμη ορισμένες εβδομάδες και ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατόν να προλάβουν οι εργασίες τον απόπλου της ΥΔΡΑΣ. Έτσι, στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ πραγματοποιήθηκε προ μερικών ημερών το τρίτο κατά σειρά σχολείο θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων για το ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ, σε στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού που θα το χρησιμοποιήσουν, εν προκειμένω προερχόμενα από το πλήρωμα της ΥΔΡΑΣ. Τα θεωρητικά μαθήματα διαρκούν πενθήμερο ενώ ακολουθεί ένα διήμερο πρακτικής εξασκήσεως (On the Job Training).

Η ΕΑΒ προηγείται σε εργασίες για το πρόγραμμα, δεδομένου ότι έχει αποφασισθεί ο εφοδιασμός των 4 φρεγατών MEKO 200HN με το ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ, πολύ σύντομα δε αναμένεται η σχετική ανάθεση συμβάσεως από το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ). Αυτή αφορά τα 4 συστήματα που θα εγκατασταθούν στις φρεγάτες αλλά παραλλήλως και την ανάπτυξη της ναυτικής εκδόσεως, που πρακτικώς σημαίνει την πρόοδο από το σημερινό Επίπεδο Τεχνολογικής Ετοιμότητος (TRL) 7 στο TRL 8. Από πλευράς ΕΑΒ εκτιμάται ότι το κόστος μονάδος συστήματος θα κυμανθεί στο 1 εκατ. €.

Το ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ πήρε το “πράσινο φως” – Πώς θα εξελιχθεί

Παραλλήλως όμως, υπάρχει μια ακόμη πολύ σημαντική εξέλιξη, η οποία αφορά την ανάπτυξη και ενός νέου συστήματος αντι-drone από την ΕΑΒ, το οποίο θα προστεθεί στα ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ και ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ και μάλιστα ως ενδιάμεσο των δύο, από πλευράς μεγέθους. Συγκεκριμένα, το υπό ανάπτυξη σύστημα είναι και αυτό παθητικής ανιχνεύσεως αλλά προορίζεται για την αντιμετώπιση επιθέσεων από σμήνη (swarm) drone! Ο ηλεκτρονικός παρεμβολέας (jammer) του συστήματος καλύπτει 360 μοίρες αλλά δεν έχει κινούμενα μέρη. Υφίστανται 4 “τεταρτημόρια” παρεμβολέα καλύψεως 90 μοιρών έκαστο, για εκπομπή ηλεκτρονικώς ελεγχομένης σαρώσεως, εν αντιθέσει με τους παρεμβολείς στα ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ και ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ, στους οποίους περιστρέφεται η κεραία εκπομπής στην επιθυμητή κατεύθυνση. Το χαρακτηριστικό του παρεμβολέα του νέου συστήματος, επιτρέπει την εν κινήσει αντιμετώπιση επιθέσεων από σμήνη drone, κάτι που το καθιστά ιδανικό για εγκατάσταση σε μικρά ταχύπλοα ή περιπολικά σκάφη. Από πλευράς επιδόσεων, το σύστημα θα δύναται να ανιχνεύσει και να εξουδετερώσει τις απειλές σε απόσταση μέχρι 10 χλμ. 

Από την πλευρά της ΕΑΒ, θεωρούν ότι το νέο σύστημα προσφέρεται για εφοδιασμό των Σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου (ΣΑΠ) των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων. Προφανώς ανάλογη χρησιμότητα μπορεί να έχει και ως σύστημα επί χερσαίων πλατφορμών. Στην πραγματικότητα, το σύστημα αναπτύσσεται με πρωτοβουλία της ΕΑΒ, έχοντας εξασφαλισμένο πελάτη από τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα. Η συσσωρευμένη εμπειρία και η δυνατότητα χρησιμοποιήσεως κοινών ή παρομοίων υλικών με τα άλλα συστήματα που έχουν αναπτυχθεί, όπως και το λογισμικό, επιτρέπουν στο προσωπικό της εταιρείας που έχει απορροφήσει την σχετική τεχνολογία, να εργάζεται με ευελιξία και ταχύ ρυθμό αναπτύξεως, με χαμηλό κόστος.

Η δραστηριότητα που έχει αναπτύξει η ΕΑΒ, εξ αφορμής των επειγουσών αναγκών που κλήθηκε να καλύψει στις αρχές του έτους επ’ ωφελεία του Πολεμικού Ναυτικού, δείχνει ότι θα την τοποθετήσει σύντομα σε παραδεκτό κατασκευαστή λύσεων αντιμετωπίσεως drone, με συστήματα αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητος και με προσιτό κόστος.

Ενημέρωση για τα προγράμματα της ΕΑΒ στην Βουλή

Related Articles

Back to top button