Νέα νομοθετική ρύθμιση για τα ναυπηγεία και τα προγράμματα Υποβρυχίων και ΤΠΚ του ΠΝ
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Τροποποίηση στο Σχέδιο Νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις», η οποία αφορά τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού για υποβρύχια και ΤΠΚ, συζητήθηκε στις 23 Οκτωβρίου στην Ολομέλεια της Βουλής, με παρέμβαση και του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου.
Ως προς το πρόγραμμα υποβρυχίων ΠΙΠΙΝΟΣ, ΜΑΤΡΩΖΟΣ, ΚΑΤΣΩΝΗΣ και ΩΚΕΑΝΟΣ, η τροποποίηση προβλέπει την αφιέρωση επιπλέον χρηματοδοτήσεως ύψους 21,5 εκατ. ευρώ το εξάμηνο Οκτωβρίου 2019 μέχρι Μαρτίου 2020. Η χρηματοδότηση αναλύεται σε 6 εκατ. ευρώ για τεχνική υποστήριξη και υλικά ολοκληρώσεως του προγράμματος, 1,5 εκατ. ευρώ για λειτουργικά έξοδα και συντήρηση υποδομών των ΕΝΑΕ και 14 εκατ. ευρώ για μισθοδοσία και ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.
Οι εργασίες αφορούν τελικές ρυθμίσεις και δοκιμές κινητήρων προώσεως των υποβρυχίων, ολοκλήρωση εκκρεμοτήτων δοκιμών, εργασιών και ρυθμίσεων που αφορούν τους ιστούς των υποβρυχίων (περισκόπια, ιστοί ραδιοεπικοινωνιών, ESM, αναπνευστήρας), αποκατάσταση βλαβών που έχουν προκύψει από τις δοκιμές των υποβρυχίων καθώς και απαιτήσεων αναβαθμίσεως λογισμικού πλήθους συστημάτων λόγω εξελίξεως των αντιστοίχων εκδόσεων των υποκατασκευαστών και τέλος, εργασίες συντηρήσεως συνοδών πλοίων.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, σκοπός είναι η ολοκλήρωση των αναγκαίων εργασιών και δοκιμών στα υποβρύχια ώστε να αποδοθούν το ταχύτερο δυνατό στο Πολεμικό Ναυτικό για πλήρη επιχειρησιακή εκμετάλλευση.
Ως προς το πρόγραμμα των ΤΠΚ 6 και 7, η τροποποίηση επιδιώκει την παράταση του χρονοδιαγράμματος ναυπηγήσεως κατά 6 μήνες και αφιέρωση επιπλέον χρηματοδοτήσεως ύψους 7,65 εκατ. ευρώ για την περίοδο Οκτώβριος 2019 – Μάρτιος 2020. Η χρηματοδότηση αναλύεται σε 1,5 εκατ. ευρώ για υλικά και υπηρεσίες ολοκληρώσεως του προγράμματος, 750.000 ευρώ για βιομηχανικά έξοδα (60% συνολικών εξόδων, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ) και μετακινήσεις και 5,4 εκατ. ευρώ για μισθοδοσία και ασφαλιστικές εισφορές (70% του συνόλου).
Υπενθυμίζεται ότι με τον ν.4258/2014 ανατέθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό η ολοκλήρωση των απαραιτήτων εργασιών και δοκιμών στα υποβρύχια με χρηματοδότηση 75,5 εκατ. ευρώ αλλά με διαδοχικές νομοθετικές ρυθμίσεις από το 2016 μέχρι το 2019, αφιερώθηκε επιπλέον συνολική χρηματοδότηση 100,45 εκατ. ευρώ. Με την νέα χρηματοδότηση που επιδιώκεται για διάστημα 6 μηνών, η συνολική χρηματοδότηση θα ανέλθει σε 197,45 εκατ. ευρώ.
Στην περίπτωση των ΤΠΚ, από τις 4 Δεκεμβρίου 2015 επήλθε τριμερής συμφωνία μεταξύ ΠΝ, της εταιρείας Ναυπηγικές & Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας ΑΕ (ΝΒΕΕ ΑΕ) και των εργαζομένων αυτής, για την ολοκλήρωση του προγράμματος ναυπηγήσεως των ΤΠΚ 6 και 7 με συνολική χρονική διάρκεια 29 μηνών, δηλαδή παράδοση στο ΠΝ στις 30 Ιουνίου 2018. Για τον σκοπό αφιερώθηκε επιπλέον ενίσχυση 40 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία κυρώθηκε στην Βουλή με τον ν.4361/2016 αλλά το 2018 και 2019 ακολούθησαν ισάριθμες νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες παρατάθηκε διαδοχικώς η ισχύς της συμφωνίας έως τις 30 Ιουνίου 2019 και 30 Σεπτεμβρίου 2019 ενώ παραλλήλως διατέθηκε επιπλέον ποσό 31,07 εκατ. ευρώ και 5,925 εκατ. ευρώ αντιστοίχως. Με την νέα επιπλέον χρηματοδότηση που σχεδιάζεται για το επόμενο εξάμηνο, το σύνολο θα ανέλθει σε 84,645 εκατ. ευρώ.
Φρεγάτες, τορπίλες, ελικόπτερα: Ποιο πρόγραμμα θα αποδώσει πρώτο;
Μιλώντας στην Βουλή ο ΥΕΘΑ χαρακτήρισε την τροπολογία “φιλεργατική”, επειδή “καλύπτει τη δαπάνη μισθοδοσίας του συνόλου των εργαζομένων στα δύο Ναυπηγεία […] ακόμα και γι’ αυτούς τους εργαζόμενους που δεν απασχολούνται στην εκτέλεση του συγκεκριμένου προγράμματος σε κάθε Ναυπηγείο“. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η τροπολογία “δίνει μία πίστωση χρόνου στη συνέχιση της λειτουργίας των Ναυπηγείων, εν όσω παράλληλα εξελίσσεται και η διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή, που ευελπιστούμε ότι θα έρθει και θα διασφαλίσει πλέον στο απόλυτο τη συνέχιση λειτουργίας των δύο μεγάλων Ναυπηγείων της χώρας“.
Είναι σαφές ότι ενώ η αρχική ρύθμιση για το θέμα των υποβρυχίων απέβλεπε στην ολοκλήρωση του προγράμματος και την απόδοση στο ΠΝ υπερσύγχρονων μονάδων η παράδοση των οποίων εκκρεμούσε επί σειρά ετών, εν συνεχεία οι διαδοχικές τροπολογίες απέβλεπαν σε “κοινωνική πολιτική”, αφού το Δημόσιο ανέλαβε την χρηματοδότηση των εργαζομένων των ΕΝΑΕ, ακόμη μάλιστα και αυτών που δεν είχαν κανένα απολύτως έργο, λόγω της ειδικής καταστάσεως των ναυπηγείων! Επάνω σε αυτό το μοντέλο που εξελίχθηκε, βασίσθηκε και η ρύθμιση για τις δύο ΤΠΚ. Σημειώνεται ότι ΕΝΑΕ και ΝΒΕΕ δεν είναι κρατικά ναυπηγεία.
Το σημαντικό είναι ότι γι’ αυτή την “κοινωνική πολιτική”, το σύνολο της χρηματοδοτήσεως αφαιρείται από τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Εθνικό Σκέλος)! Ενώ δηλαδή ελάχιστο μέρος των δαπανών αφορά προμήθεια απαραιτήτων υλικών και το μείζον καλύπτει μισθοδοσία, αντί το βάρος αυτό να αναληφθεί από το Υπουργείο Οικονομικών ή κάποιο άλλο υπουργείο, επιβαρύνει τον ήδη συρρικνωμένο αμυντικό προϋπολογισμό.
Ενδεικτικώς, το ύψος της χρηματοδοτήσεως που αφιερώθηκε όλα αυτά τα χρόνια για την μισθοδοσία των εργαζομένων στα εν λόγω ναυπηγεία, αρκούσε απολύτως για την προμήθεια σύγχρονων τορπιλών που είναι απαραίτητες για την μεγιστοποίηση των επιχειρησιακών ικανοτήτων των πολύτιμων υποβρυχίων.