Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

“Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους” στο Στρατόπεδο Παπάγου

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 29 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν στο Στρατόπεδο Παπάγου, τα εγκαίνου του Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους. Το έργο υλοποιείται χάρη στην πολύτιμη χορηγία σημαντικού ποσού του ευπατρίδη ευεργέτη Υποστρατήγου ε.τ. Ιακώβου Τσούνη, το οποίο ενώ είχε προσφερθεί για άλλες εργασίες, ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος σκέφθηκε ότι ήταν προτιμότερο να διατεθεί για έναν ιερό σκοπό.

Κατόπιν αυτής της πρωτοβουλίας, που βρήκε σύμφωνη την κόρη του εκλιπόντος ευεργέτου, Αθηνά Τσούνη, ξεκίνησαν οι εργασίες για ανέγερση του “Μνημείου των Αθανάτων του Έθνους” προς τιμήν των αθανάτων νεκρών των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχουν προσφέρει το αίμα και την ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος εν πολέμω και εν ειρήνη. Τα ονόματά τους θα είναι χαραγμένα στο Μνημείο, στο οποίο θα καίει αιώνια φλόγα στην μνήμη τους και προς τιμήν τους.

Το Μνημείο αποτελείται από δύο κέντρα. Το ένα είναι ο βωμός, στο οποίο θα καίει η φλόγα 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο, συμβολίζοντας με αυτό τον τρόπο τον συνεχή σεβασμό στους πεσόντες και το άσβεστο πάθος για προσφορά στην πατρίδα.

Το δεύτερο κέντρο είναι η Ελληνική Σημαία. Στον ιστό αυτής, ο οποίος θα είναι 4 μέτρα πιο ψηλά από όλους τους άλλους ιστούς, θα κοιτούν οι ακτίνες, οι οποίες είναι τοποθετημένες δεξιά και αριστερά του χώρου τελετής. Αυτές οι ακτίνες, φέρουν τις πλάκες όπου αναγράφονται τα ονόματα των πεσόντων -νεκρών και αγνοουμένων- στους αγώνες του Έθνους από το 1830, τότε δηλαδή που ιδρύθηκε το ελληνικό κράτος, μέχρι το 1974. Ο συμβολισμός και εδώ είναι έντονος, καθώς όλα τα ονόματα ατενίζουν την Σημαία ως σημείο αναφοράς, ένδειξη αυταπάρνησης και θυσίας για την γαλανόλευκη και την ελευθερία της πατρίδος.

Συνολικώς, στις ακτίνες του Μνημείου αναγράφονται με αλφαβητική σειρά 121.692 ονόματα πεσόντων σε 584 γυάλινες πλάκες.

Το Μνημείο είναι πρωτοποριακό και ως προς τα υλικά που κατασκευάζεται. Υπάρχει συνδυασμός της ιστορίας των συμβολισμών και της τεχνολογίας των υλικών.

Το μνημείο κατασκευάζεται από χάλυβα, το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται και τα οπλικά συστήματα. Κατάλληλα τροποποιημένος, αυτός θα λάβει το χρώμα της σκουριάς (Corten), επιτυγχάνοντας διά του τρόπου αυτού την προστασία από την οξείδωση. Τονίζεται επίσης ότι το Μνημείο κατασκευάζεται με υλικά μοναδικά στην Ελλάδα ενώ είναι το μόνο στο οποίο θα εφαρμοστεί η τεχνοτροπία Corten.

Τα ονόματα στις πλάκες θα είναι με κεραμική εκτύπωση και τα γράμματα θα ενσωματωθούν σε γυαλί, ώστε η κάθε πλάκα να είναι αυτοκαθαριζόμενη, σε περίπτωση για παράδειγμα βροχής. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι δεν θα φέρουν όλες οι πλάκες ονόματα. Ορισμένες θα μείνουν κενές, για να υποδεχθεί το Μνημείο και νέες θυσίες, που φυσικά όλοι ευχόμαστε να μην χρειαστεί, όμως οι Ένοπλες Δυνάμεις όφειλαν να το προβλέψουν.

Εκατέρωθεν του βωμού θα βρίσκονται από τρεις στρατιώτες σε στάση απόδοσης τιμών. Η μορφή τους θα είναι η κλασική μορφή του Έλληνα στρατιώτη, με το χαρακτηριστικό ελληνικό κράνος που φορούσαν και στο Έπος του 1940. Από την είσοδο του μνημείου μέχρι τον βωμό, ακτίνες από χάλυβα (Corten) θα οδηγούν το τιμώμενο πρόσωπο προς το σημείο καταθέσεως στεφάνου, ενώ έχει προβλεφθεί εντός του μνημείου και ο χώρος όπου θα λαμβάνουν θέσεις τα μέλη του αγήματος αποδόσεως τιμών και η μουσική μπάντα.

Το βράδυ, το μνημείο θα φωτίζεται ενώ η φλόγα θα είναι ορατή από την λεωφόρο Μεσογείων. Σκοπός είναι να μπορεί ο κάθε πολίτης να μπαίνει στον χώρο του Στρατοπέδου Παπάγου, να ξεναγείται στον χώρο του μνημείου, να ενημερώνεται για την ιστορία και τους συμβολισμούς του και φυσικά να βλέπει στις πλάκες γραμμένο το όνομα του προγόνου του, αγωνιστή του έθνους που έπεσε υπέρ πατρίδος. 

Σχέδιο “Επίλεκτη Εφεδρεία” για την ΔΕΠ

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close