Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Μηχανικό: Μονόδρομος ο διαχωρισμός σε Μάχης και Κατασκευών

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ο περασμένος Οκτώβριος σηματοδότησε την δυναμική φύση του Όπλου του Μηχανικού στον Ελληνικό Στρατό, δεδομένων των δράσεων με διεθνές πρόσημο που έλαβαν χώρα στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Στις 23 Οκτωβρίου, για πρώτη φορά και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΓΕΣ στο Λουτράκι Κορινθίας η Σύσκεψη της 22ας Συντονιστικής Επιτροπής του Κέντρου Αριστείας Μηχανικού (MILENG CoE). Η εν λόγω Συντονιστική Επιτροπή, αποτελεί το όργανο διευθύνσεως και συντονισμού του Κέντρου και συγκροτείται από τους εθνικούς αντιπροσώπους των 17 Εθνών που το απαρτίζουν. Συγκαλείται δύο φορές ανά έτος και αποσκοπεί στην έκδοση κατευθύνσεων και στην επίβλεψη των θεμάτων που αφορούν την οργάνωση και λειτουργία του.

Ακολούθησε το διήμερο 24-25 Οκτωβρίου η Ανώτερη Διακλαδική Σύσκεψη Μηχανικού ΝΑΤΟ (NSJEC 2018), η οποία αποτελεί το κύριο μέσο καθορισμού της πολιτικής και του δόγματος Μηχανικού της Συμμαχίας. Διεξάγεται μία φορά ανά έτος και σκοπός της είναι η ανάπτυξη όλων των δυνατοτήτων του Μηχανικού. Συμμετείχαν εκπρόσωποι των Εθνικών Διευθύνσεων Μηχανικού και εκπρόσωποι της Συμμαχίας, που συζήτησαν τον καθορισμό των στόχων και του οράματος (vision) του Όπλου του Μηχανικού εντός των κόλπων της Συμμαχίας και την εξέταση του επιχειρησιακού έργου του Μηχανικού των Στρατηγείων της Συμμαχίας.
Πέραν αυτών όμως, στελέχη του Μηχανικού από τον Ελληνικό Στρατό, συμμετείχαν σε δράσεις στο εξωτερικό, αποκομίζοντας πολύτιμες εμπειρίες. Μεταξύ 19 Σεπτεμβρίου – 19 Οκτωβρίου, δηλαδή επί έναν μήνα, πραγματοποιήθηκε από το ΝΑΤΟ στην Ιορδανία το Βασικό Σχολείο Έρευνας & Εκκαθαρίσεως Αυτοσχεδίων Εκρηκτικών Μηχανισμών (IED Basic Search & Clearance Course). Μεταξύ της πολυεθνικής ομάδος εκπαιδευτών υπήρχαν και δύο στελέχη του Τάγματος Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) που δίδαξαν επισταμένως το αντικείμενο σε στελέχη του Ιορδανικού Στρατού. Η συγκεκριμένη εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Κέντρου Αριστείας Αντιμετωπίσεως Αυτοσχεδίων Εκρηκτικών Μηχανισμών (CIED CoE) του ΝΑΤΟ, που εδρεύει στην Μαδρίτη.

Το Μηχανικό συμμετείχε και στην πολυεθνική άσκηση EURETEX 2018 που έλαβε χώρα στην Ισπανία μεταξύ 20-25 Οκτωβρίου με συμμετοχή 900 συνολικώς στρατιωτών από 12 χώρες. Η άσκηση τελούσε υπό την διοίκηση του Eurocorps και αφορούσε Σκαπανείς, με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών επί του πρακτέου, ως προς τις μεθόδους και τα χρησιμοποιούμενα υλικά και ειδικά οχήματα Μηχανικού. Και σε αυτή την άσκηση, συμμετείχε ομάδα του ΤΕΝΞ εκ τριών στελεχών.

Τα ανωτέρω υπογραμμίζουν την επιτυχή συμμετοχή και παρουσία του Μηχανικού σε διεθνείς δραστηριότητες. Όχι μόνο προβάλουν τον Ελληνικό Στρατό και τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις γενικότερα σε περιφεριακό και διεθνές επίπεδο αλλά προσφέρουν εμπειρίες και παραστάσεις στα στελέχη, ώστε να αντιληφθούν τις διεθνείς τάσεις, να συγκρίνουν τα βήματα προόδου που συντελούνται στον χώρο που ειδικεύονται και να δρομολογηθούν υπηρεσιακώς διαδικασίες εκσυγχρονισμού.
Ως προς το Όπλο του Μηχανικού ειδικώς, μια ματιά στον Συμμαχικό περίγυρο είναι αρκετή για να πείσει τους πάντες ότι πρέπει και ο Ελληνικός Στρατός να κάνει το αποφασιστικό βήμα διαχωρισμού σε Μηχανικό Μάχης και Μηχανικό Κατασκευών. Μόνο μέσα από την εξειδίκευση, μπορεί να επιτευχθεί συνολική αναβάθμιση, όπως ισχύει στο Πυροβολικό, το οποίο χωρίζεται σε Πυροβολικό Μάχης και Αντιαεροπορικό Πυροβολικό.

Το Μηχανικό Μάχης θα ειδικεύεται στις επιχειρήσεις εξουδετερώσεως εκρηκτικών, στον ναρκοπόλεμο και τις παγίδες, στην οργάνωση εδάφους με μικρά ευκολομεταφερόμενα οχήματα και στις ταχέως αναπτυσσόμενες γεφυροσκευές. Η δράση του θα εντοπίζεται στην πρώτη και δεύτερη γραμμή μάχης. Από την άλλη, το Μηχανικό Κατασκευών θα επικεντρώνεται στα πάσης φύσεως έργα που αφορούν ανέγερση κτιρίων και τεχνικά έργα όπως και οργάνωση εδάφους αλλά με βαρέα ειδικά μηχανήματα. Πρόκειται για δύο τομείς που προϋποθέτουν διαφορετική οργάνωση, εξοπλισμό, φόρτο και γενικότερα φιλοσοφία.
Η σημερινή κατάσταση διατηρεί το Μηχανικό συνολικώς καθηλωμένο και στο υποσυνείδητο των στελεχών όσο και της κοινής γνώμης, η αξία του Όπλου περιορίζεται στην ανάληψη έργων τα οποία εκτελούνται ακόμη και στην ειρήνη. Αντιθέτως, πρώτιστη αποστολή των Σκαπανέων είναι η υποστήριξη των πολεμικών επιχειρήσεων με εξειδικευμένο προσωπικό και μηχανήματα, τόσο στην Άμυνα όσο και στην Επίθεση. Σε αυτό, το ελληνικό Μηχανικό υστερεί, επειδή δεν αναδεικνύεται όπως θα έπρεπε στην ιεραρχία, η κρισιμότητα της συμβολής του στην μάχη. Και αυτό μπορεί να τονισθεί μόνο με τον διαχωρισμό και την ανάδειξη του Μηχανικού Μάχης μέσα στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close