Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Μια ακόμη χαμένη “Black Friday” για τον Π. Καμμένο

Από Σάββας Δ. Βλάσσης
“Black Friday” εχθές και αν ήθελε κανείς με ελαφρά χιουμοριστική διάθεση να προσεγγίσει κάποια θέματα από τον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, που ποτέ ασφαλώς δεν πρέπει να συνδέονται με οποιουδήποτε είδους “εκπτώσεις”, υπάρχουν αφορμές. Εάν εξετάσουμε μερικά παραδείγματα περιπτώσεων που το ΥΠΕΘΑ έχει βγάλει σε “προσφορά” προς μεταπώληση επιχειρησιακώς εύχρηστο υλικό, βλέπουμε ότι μια ακόμη “Black Friday” πέρασε χωρίς αποτέλεσμα για τον Π. Καμμένο.
Προσφορά ΝΗ-90
Η υπόθεση των 20 ελικοπτέρων ΝΗ-90 για την Αεροπορία Στρατού, βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου “προσφορών”. Με προσωπική επιλογή του, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ΥΕΘΑ ο Π. Καμμένος, πάγωσε τις παραδόσεις των ελικοπτέρων. Συμπληρώνονται 4 έτη και τα 14 ελικόπτερα που έχουν παραληφθεί είναι καθηλωμένα στο έδαφος, επειδή ο Π. Καμμένος αρνείται να προβεί στην προμήθεια ανταλλακτικών. Ο υπουργός μιλάει διαρκώς για “μίζα”, πλην όμως η Δικαιοσύνη δεν έχει ανακοινώσει κάτι.
Όλο αυτό το διάστημα, διαρροές από το ΥΠΕΘΑ παρουσιάζουν το σενάριο της προσπάθειας μεταπωλήσεως των συγκεκριμένων ελικοπτέρων στο Κατάρ, μέσω “ανταλλαγής” με μεταχειρισμένα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5. Προφανώς μετά την παραγγελία για 28 ΝΗ-90 που ανέθεσε το Κατάρ τον παρελθόντα Μάρτιο, οι αρμόδιοι και τα “παπαγαλάκια” που διαφήμιζαν το προετοιμαζόμενο μεγάλο “deal”, δεν έχουν συνέλθει ακόμη. Είναι φυσικό, διότι μόνο αφελείς θα μπορούσαν να πιστέψουν ότι άπαξ και οι Γάλλοι διαπίστωσαν τα πραγματικά κίνητρα και προθέσεις του Π. Καμμένου, δεν θα εμπόδιζαν την συναλλαγή και δεν θα “μάρκαραν” στενά τους Καταριανούς ώστε να τους πουλήσουν ΝΗ-90 νέας κατασκευής, χαλώντας το όνειρο του Έλληνα ΥΕΘΑ.

Ενδιαφέρον είναι ότι ενώ ο Π. Καμμένος κατηγορεί τους προηγουμένους για “σκάνδαλο” στην υπόθεση των ΝΗ-90, επί Βενιζέλου επιτεύχθηκε συμφωνία με την κατασκευάστρια και μειώθηκε το συνολικό αντίτιμο για το Ελληνικό Δημόσιο σε ύψος μεγαλύτερο των 100 εκατ. ευρώ. Το ερώτημα λοιπόν είναι, εμπρός σε αυτό, ο Π. Καμμένος τί έχει πετύχει επί 4 έτη υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και του Ελληνικού Στρατού, ως προς τα ΝΗ-90;
Το σενάριο των μεταχειρισμένων Mirage 2000, υπενθυμίζει μια άλλη εκκρεμότητα που επίσης δεν έχει επιλύσει ο Π. Καμμενός: την σύναψη συμβάσεως FOS γι’ αυτά. Το θέμα είναι παλιό. Το 2014 προκηρύχθηκε διαγωνισμός για το εν λόγω πρόγραμμα, που μέχρι σήμερα δεν έχει καταλήξει πουθενά. Έτσι, τα Mirage 2000 που τελούν χωρίς υποστήριξη από το 2010, υφίστανται συμβολικώς μόνο στο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας. Είναι σαφές ότι το πρόβλημα δεν ανέκυψε επί των ημερών του νυν ΥΕΘΑ ωστόσο, επί 4 έτη που έχει αυτός την ευθύνη, όχι μόνο δεν έχει επιλύσει το ζήτημα αλλά θέλει να “φορτώσει” στην ΠΑ και επιπλέον αριθμό μη υποστηριζομένων Mirage 2000…
Προσφορά ΒΜΡ-1 & ΕΛΒΟ
Η “προσφορά” των ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1 στους Αιγυπτίους, που διακαώς επιθυμεί ο ΥΕΘΑ, επίσης δεν προχωρά. Το πρόγραμμα σχετίζεται άμεσα με την τύχη της ΕΛΒΟ, η οποία όμως υπό καθεστώς ειδικής εκκαθαρίσεως δεν είναι σε θέση να υπογράψει ουδεμία σύμβαση, λόγω ελλείψεως φορολογικής ενημερότητος. Την διαδικασία ιδιωτικοποιήσεως έχει αποτύχει να φέρει εις πέρας η παρούσα κυβέρνηση από το 2015 που ανέλαβε.
Και εδώ, ο Π. Καμμένος έχει ανοίξει τα χαρτιά του από καιρό, έχοντας εκφράσει σχεδόν προτίμηση μεταξύ των υποψηφίων επενδυτών που έχουν παρουσιασθεί, το μόνο όμως που έχει καταφέρει, είναι να καθυστερεί τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τον προσεχή Δεκέμβριο η κυβέρνηση πρόκειται να επαναπροκηρύξει διαγωνισμό για την ΕΛΒΟ και το παρασκήνιο θεωρεί βεβαία αυτή την φορά την επιλογή της γερμανικής KMW, ως της μόνης σοβαρής και αξιόπιστης εκ των υποψηφίων. Στον ΣΥΡΙΖΑ και το Υπουργείο Οικονομίας, γνωρίζουν πολύ καλά τις ενστάσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ, αντιλαμβάνονται όμως ότι δεν μπορεί επί τετραετία να μένει στον πάγο η εταιρεία λόγω παρασκηνιακών διεργασιών και “παιχνιδιών”.
Προσφορά Leopard 2A4
Από τις πρόσφατες “προσφορές”, είναι η φετινή της μακροχρόνιας μισθώσεως αρμάτων μάχης Leopard 2A4, στο πλαίσιο προγράμματος που παρουσιάζεται μεν ως σχετιζόμενο με την ευρωπαϊκή άμυνα, επί της ουσίας όμως αποτελεί πρόγραμμα που εξυπηρετεί την γερμανική αμυντική βιομηχανία, η οποία δι’ αυτού του τρόπου εξασφαλίζει νέους πελάτες. Παραδόξως, ο Π. Καμμένος δεν φαίνεται να έχει αντιρρήσεις στο εν λόγω πρόγραμμα, παρόλο που όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι σύντομα το ισοζύγιο σε αρματικό δυναμικό με την Τουρκία θα ανατραπεί πλήρως, μετά την παραγγελία για τα πρώτα 250 νέα άρματα Altay. Αυτό και μόνο το στοιχείο είναι αρκετό για να θέσει τέρμα σε όποια σκέψη παραχωρήσεως μέρους των 183 Leopard 2A4 που διαθέτουμε. Ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει σήμερα 350 άρματα με πυροβόλο 120 mm και ο τουρκικός κάπου 470. Εάν μισθώσουμε μία επιλαρχία, θα μείνουμε με 310, όταν οι Τούρκοι θα ξεπερνούν στο εγγύς μέλλον τα 700, με προοπτική για αύξηση στα 1.000.

Το επιχείρημα, λογικοφανές, είναι ότι με τα χρήματα που θα εξασφαλιστούν, από την μίσθωση μιας επιλαρχίας Leopard 2A4, θα εξευρεθούν κονδύλια για αναβάθμιση των εναπομεινάντων. Όπως έχουμε σημειώσει από καιρό, το κόστος αναβαθμίσεως των αρμάτων αυτών μπορεί να καλυφθεί σε έναν βαθμό, από την αποζημίωση της γερμανικής Rheinmetall για το πρόγραμμα των αντιαεροπορικών συστημάτων ASRAD Hellas. Η γερμανική εταιρεία έχει προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά ο Π. Καμμένος απαίτησε καταβολή αποζημιώσεως ύψους 200 εκατ. ευρώ. Το ποσό κρίνεται εξωφρενικό από τους Γερμανούς, δεδομένου ότι ξεπερνά κατά πολύ το ίδιο το ύψος του προγράμματος προμήθειας των ASRAD-Hellas. Οι Γερμανοί εμφανίσθηκαν ανοικτοί στην συζήτηση αποζημιώσεως ύψους 40 εκατ. ευρώ περίπου, μετά όμως την ανακοίνωση της ελληνικής απαιτήσεως όλα νέκρωσαν.
Προσφορά F-16 Block 30
Υπάρχουν και άλλες “προσφορές” από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως η διάθεση προς πώληση των F-16 Block 30, μια ιδέα που “πούλησε” η Lockheed Martin, για εμπορικούς και οικονομικούς σκοπούς, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία του προγράμματος αναβαθμίσεως των υπολοίπων F-16. Ανεξαρτήτως του αν έτσι τινάζεται στον αέρα η όποια Δομή Δυνάμεων ή το ισοζύγιο ισχύος σε αριθμό μαχητικών αεροσκαφών, το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΑ την υιοθέτησαν αλλά ήδη χάθηκε ο πρώτος υποψήφιος πελάτης, η Κροατία. Τώρα κυνηγάμε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα…


Το θετικό για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και ΥΕΘΑ είναι ότι με τις επόμενες εκλογές να είναι προγραμματισμένες σε ένα χρόνο περίπου, έχει αρκετό καιρό για να πετύχει κάποιο “ξεπούλημα”. Εν αναμονή λοιπόν των αποτελεσμάτων, μέχρι την Black Friday του 2019…

Tags

Related Articles

Back to top button
Close