Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΟΠΛΙΣΜΟΣ

Μετά τα NLAW και σύμβαση Carl Gustaf M4 για τον Βρετανικό Στρατό

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 29 Μαρτίου η σουηδική Saab ανακοίνωσε την ανάληψη συμβάσεως από το Υπουργείο Αμύνης της Μεγάλης Βρετανίας για την προμήθεια του φορητού αντιαρματικού συστήματος Carl-Gustaf M4 των 84 mm με σκοπευτικά, πυρομαχικά και εκπαίδευση. Πρόκειται για σύμβαση ύψους 4,6 εκατ. £ που, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο, θα αναπληρώσει τα ανάλογα πυρομαχικά καταστροφής υποδομών που εστάλησαν στην Ουκρανία.

Το όπλο, προορίζεται για τον εφοδιασμό της Διμοιρίας Υποστηρίξεως των Λόχων Τυφεκιοφόρων του Τάγματος Πεζικού. Ενώ πρωταρχικός ρόλος που διαδραματίζει είναι ο αντιαρματικός, χάρη στην ικανότητα βολής πυρομαχικών διαφόρων τύπων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκτόξευση πυρών υποστηρίξεως εναντίον πεζικού, οχυρωματικών έργων κ.λπ.

Ο Υποστράτηγος Τζέιμς Μπόουντερ, διευθυντής της Διευθύνσεως Μελλοντικών Ικανοτήτων του Βρετανικού Στρατού, δήλωσε σχετικώς: «Η προμήθεια του Carl-Gustaf M4 θα προσφέρει μια ευέλικτη, ισχυρή και αποδεδειγμένη ικανότητα στις δυνάμεις μας μάχης εκ του σύνεγγυς. Θα κατανικά σειρά απειλών στο σύγχρονο πεδίο μάχης, ενισχύοντας περαιτέρω την φονικότητά μας».

Πρόκειται για την δεύτερη σύμβαση που ανατίθεται στην Saab για ανάγκες του Βρετανικού Στρατού σε αντιαρματικά όπλα. Τον παρελθόντα Δεκέμβριο είχε ανατεθεί σύμβαση ύψους 229 εκατ. £ για αντιαρματικά βλήματα NLAW, προς αντικατάσταση ποσοτήτων που εστάλησαν στην Ουκρανία. Ενώ το Carl-Gustaf M4 είναι όπλο που βάλει πυρομαχικά πολλαπλών ρόλων, το NLAW είναι το κατ’ εξοχήν αντιαρματικό όπλο με κατευθυνόμενο βλήμα και μίας χρήσεως. H προμήθεια όμως του πρώτου, συνιστά νέα προσθήκη στο οπλοστάσιο καθώς από την δεκαετία του 1990 είχε αποσυρθεί το αντίστοιχο παλαιότερο μοντέλο Carl-Gustaf M2 και η Διμοιρία Υποστηρίξεως περιοριζόταν στο NLAW.

Το NLAW συμπαραγάγεται κατόπιν συμφωνίας με την Saab, στην Thales Air Defence Limited με έδρα το Μπέλφαστ.

Η Μεγάλη Βρετανία αναπτύσσει τελευταίως την αμυντική συνεργασία της με την Σουηδία, διατηρώντας την μέγιστη δυνατή συνεργασία με εταιρείες ευρωπαϊκών χωρών, επειδή από τις ΗΠΑ δεν υπάρχει ευρύτητα επιλογής συστημάτων και δεν προσφέρονται δελεαστικά βιομηχανικά ανταλλάγματα. Έτσι, μετά την Γερμανία που έχει διεισδύσει στον τομέα των αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων, με την ανάληψη συμβάσεων για το άρμα Challenger 3 και το τεθωρακισμένο Boxer, προχωρά από την Σουηδία και η προμήθεια συστημάτων πυροβολικού. Στις 29 Μαρτίου οι υπουργοί Αμύνης Μεγάλης Βρετανίας και Σουηδίας, υπέγραψαν Επιστολή Προθέσεως (LoI) σχετιζόμενη με σύμβαση προμήθειας 14 αυτοκινούμενων πυροβόλων Archer των 155 mm. Η προμήθεια χαρακτηρίζεται “ενδιάμεση λύση”, για την ταχεία αναπλήρωση 32 αυτοκινούμενων πυροβόλων AS90 που παραχωρήθηκαν στην Ουκρανία.

Η Saab ελέγχει 7 εργοστάσια – εγκαταστάσεις στην Μεγάλη Βρετανία, που απασχολούν περί τους 300 εργαζομένους. Κύρια πεδία δραστηριότητος είναι η Έρευνα & Ανάπτυξη και η καινοτομία ενώ ο κατασκευαστικός τομέας είναι σχετικώς μικρός και αντιπροσωπεύεται κυρίως από την Saab Seaeye που κατασκευάζει υποβρύχια ρομποτικά συστήματα.

Επενδύσεις στην Αμυντική Βιομηχανία: βλέποντας τα τραίνα να περνούν

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close