Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΔΙΑΦΟΡΑ

Lynx 120 το νέο όχημα μάχης της Rheinmetall με πυροβόλο 120 mm

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η γερμανική Rheinmetall παρουσίασε σήμερα με σχετικό δελτίο Τύπου μία νέα έκδοση του τεθωρακισμένου οχήματος Lynx KF41, το Lynx 120, που αποκαλείται έκδοση μηχανοκίνητου πυρός υποστηρίξεως. Το όχημα είναι εφοδιασμένο με πύργο που φέρει λειόκαννο πυροβόλο 120 mm, επομένως επί της ουσίας διακρίνεται από πλήρη ικανότητα αντιαρματικού αγώνος.

Ο κύριος οπλισμός, αποτελείται από το γνωστό πυροβόλο L44 του άρματος μάχης Leopard 2, τροποποιημένο ώστε να συμβαδίζει με τα δεδομένα βάρους του Lynx 120. Η εταιρεία αναφέρεται στην ικανότητα βολής εκρηκτικών (ΗΕ) βλημάτων DM11, που ταιριάζουν απολύτως στον ρόλο της εκτοξεύσεως πυρών υποστηρίξεως. Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ωστόσο, ότι η εταιρεία θα αναπτύξει μελλοντικώς αντιαρματικό βλήμα κινητικής ενεργείας, στην αντίληψη ενός υποβαθμισμένων επιδόσεων DM63, προκειμένου να είναι εφικτή η απορρόφηση των τεραστίων επιπέδων ανακρούσεως που αναπτύσσονται από την πυροδότηση τέτοιων βλημάτων. Αν και ο κατασκευαστής δεν αναφέρει βάρος μάχης, εκτιμάται ότι το Lynx 120 θα κινείται στα πλαίσια του Leopard 1, δηλαδή στην περιοχή των 40 τόννων. 

Πέραν του πυροβόλου, στο πύργο φέρεται συζυγές πολυβόλο και βαρύ πολυβόλο 12,7 mm στον ανεξάρτητο σταθμό οπλισμού του αρχηγού πληρώματος. Η εταιρεία σημειώνει την ύπαρξη συστήματος κάμερας περιστροφής 360°, με ικανότητα αυτόματου εντοπισμού και ιχνηλατήσεως στόχων, που μειώνει τον φόρτο εργασίας του πληρώματος. Ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα εκτελέσεως εργασιών με περιορισμένα μέσα, δηλαδή σε επίπεδο μονάδος και πεδίου, για μεταβολές στο επίπεδο προστασίας του οχήματος ενώ προσφέρεται και η δυνατότητα εφοδιασμού με το Ενεργό Σύστημα Αυτοπροστασίας (ADS) της Rheinmetall για την αντιμετώπιση πυραυλικών απειλών ή η εφαρμογή άλλων λύσεων που θα ζητήσει ο χρήστης.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το Lynx 120, διακρινόμενο από καλά ισορροπημένα χαρακτηριστικά φονικότητος, προστασίας, ευκινησίας και επιβιωσιμότητος, αποτελεί το τέλειο επιπρόσθετο όπλο για τους χρήστες του ΤΟΜΑ Lynx, λόγω ομοιοτυπίας. Τα επίπεδα προστασίας μπορούν να προσαρμοστούν αναλόγως των απαιτήσεων του χρήστη, η όλη σχεδίαση είναι απλοποιημένη ενώ διακρίνεται από εκτενή ικανότητα μελλοντικών αναβαθμίσεων μέσω απλής προσθήκης λύσεως φιλοσοφίας “plug and play” σε κάθε τομέα. Όλα αυτά, συμβαδίζοντα απολύτως κατά πρότυπα ΝΑΤΟ.

Η νέα έκδοση, προσφέρει υψηλή απόδοση με λογικό κόστος, από την στιγμή ιδίως που κάποιος είναι ήδη χρήστης του ΤΟΜΑ της συγκεκριμένης οικογενείας. Το οπλικό σύστημα, συνδυάζει υψηλές επιδόσεις και μέγιστη επιχειρησιακή ικανότητα, με τεράστια περιθώρια μελλοντικών αναβαθμίσεων προς απορρόφηση αναφυομένων τεχνολογικών εξελίξεων, που του επιτρέπουν να διατηρείται στην πρώτη γραμμή από κάθε άποψη.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close