Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Λεπτομέρειες στα F-16V, S-70B-6 και M1117 στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ορισμένες λεπτομέρειες, που παρουσιάζουν κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παρατηρήθηκαν στην διάρκεια της μεγάλης στρατιωτικής παρελάσεως που πραγματοποιήθηκε στην επέτειο της 25ης Μαρτίου στο Σύνταγμα.

Από πλευράς οπλικών συστημάτων και μέσων που εμφανίσθηκαν, σημειώθηκε η πρώτη εμφάνιση των νέων αεροσκαφών προκεχωρημένης εκπαιδεύσεως M-346 Block 5+ της Πολεμικής Αεροπορίας, σε ζεύγος και σχηματισμό με ζεύγος T-6A Texan II.

Στα εναέρια μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας, ενδιαφέρουσα ήταν η πληροφορία που αναφέρθηκε κατά την τηλεοπτική μετάδοση της παρελάσεως από την ΕΡΤ, ότι προ μερικών ημερών μόνο, είχε παραδοθεί το 18ο αναβαθμισμένο F-16V στην Πολεμική Αεροπορία. Πράγματι, την Παρασκευή 22 Μαρτίου, απογειώθηκε από την Τανάγρα ένα διθέσιο πρώην F-16D Block 52+ και προσγειώθηκε στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Σούδα, για να ενταχθεί στην δύναμη της 340 Μοίρας.

Σημειώνεται ότι στην παρέλαση, η τετράδα F-16 περιελάμβανε δύο αναβαθμισμένα F-16V και δύο F-16C Block 52+ της 340 Μοίρας.

Επιπλέον, το F-16 “018” που μαζί με το Spitfire “άνοιγαν” την παρέλαση, ήταν ένα F-16C Block 52+ Advanced της 336 Μοίρας, που μάλιστα έφερε δύο AIM-9 και δύο AIM-120 στις πτέρυγες.

Άλλο ενδιαφέρον στοιχείο στην παρέλαση, ήταν η εμφάνιση ενός μόνο ελικοπτέρου S-70B-6 Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού ενώ τυπικώς, όπως και στην πλειοψηφία των ελικοπτέρων που είναι διαθέσιμα σε μικρό αριθμό, συνηθίζεται η εμφάνιση ζεύγους. Προφανώς και η δέσμευση ελικοπτέρων σε μονάδες του Στόλου που βρίσκονται σε αποστολή, επηρεάζει την κατάσταση αλλά κύριος παράγοντας πάντα, είναι ο δείκτης διαθεσιμότητος.

Παρά το ότι τα τελευταία έτη υφίσταται ροή ανταλλακτικών και η συντήρηση των ελικοπτέρων S-70B/B-6 του Πολεμικού Ναυτικού δεν εκτελείται στην βάση του Ναυτικού Οχυρού Κοτρωνίου, οι υποχρεώσεις εξακολουθούν να επηρεάζουν την διαθεσιμότητα. Καθώς η συντήρηση εκτός Πολεμικού Ναυτικού αποδεικνύεται κοστοβόρα -αναφέρεται ενδεικτικώς 5-6 φορές μεγαλύτερο κόστος- γίνεται προσπάθεια να ενισχυθεί το τεχνικό προσωπικό στην Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού, ούτως ώστε να μπορεί σε κάποιο βάθος χρόνου να αποκατασταθεί ικανότητα ομαλής εκτελέσεως προγράμματος συντηρήσεως, όπως παλαιότερα. Για τον λόγο αυτόν αναμένεται με ανυπομονησία η νέα “ένεση” προσωπικού, με την πρόσληψη νέας παρτίδας ΕΠΟΠ, εκ των οποίων θα επιλεγεί ένας αριθμός για τις συγκεκριμένες ειδικότητες.

Στον Ελληνικό Στρατό, ενδιαφέρον είχε η παρουσία 12 Τροχοφόρων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Αναγνωρίσεως M1117. Όπως διαπιστώθηκε, τα οχήματα έφεραν πλήρη οπλισμό, αποτελούμενο από πολυβόλο MG3 επί έστορος, βαρύ πολυβόλο M2HB και πολυβόλο βομβίδων, άλλα το αμερικανικό Mk19 και τα περισσότερα το γερμανικό GMG. Το M1117 που τηρείτο εφεδρικό, δεν έφερε οπλισμό πυργίσκου. Καθώς τα οχήματα είχαν έλθει από την Ζώνη Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού, αναδεικνύεται η εκκρεμότητα που εξακολουθεί να υφίσταται, ως προς την παραλαβή οπλισμού από τις ΗΠΑ.

(© ΣΔΒ 2024)

Τέλος, όπως και σε άλλες παρελάσεις ανά την επικράτεια, παρατηρήθηκαν στα τμήματα βελτιωμένα τυφέκια G3A3 αλλά με δύο διαφορετικές συλλογές απαρτίων. Οι προμήθειες συλλογών για το εν λόγω τυφέκιο, μέχρι σήμερα εκτελούνται αποσπασματικά, με κριτήριο την εμφάνιση ενώπιον επισήμων κατά την διάρκεια επισκέψεων σε επιτηρητικά φυλάκια. Έναν μήνα πριν, στις 24 Φεβρουαρίου, είχε αποφασιστεί η ματαίωση του Υπ’ Αριθ. 47/22 1ος Επαναληπτικού Δημοσίου Διαγωνισμού, που αφορούσε Βελτίωση Υφιστάμενου Τυφεκίου G3 (Προμήθεια Συλλογών Αναβάθμισης του Τυφεκίου), ο οποίος είχε προκηρυχθεί από την ΑΣΔΥΣ στις 3 Νοεμβρίου 2022.

(© ΣΔΒ 2024)

Η απόφαση προέκυψε επειδή η διαδικασία κατέστη άγονη, λόγω απόρριψης της τεχνικής προσφοράς, της μοναδικής συμμετέχουσας εταιρείας. Η απόφαση, προβλέπει επίσης, «Την επανάληψη ή μη του εν λόγω διαγωνισμού, με τροποποίηση ή μη των ΕΟ, εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται, για τον αρμόδιο επιχειρησιακό φορέα, η αναγκαιότητα της εν λόγω προμήθειας».

Κατά πληροφορίες, στους όρους του διαγωνισμού γινόταν αναφορά σε απάρτια συλλογών με συγκεκριμένο NATO Stock Number, “φωτογραφίζοντας” έτσι συγκεκριμένη επιλογή. Εν τούτοις, στην διαδικασία δήλωσε συμμετοχή και ξένος οίκος που παρουσίασε ισοδύναμες λύσεις. Παρουσιάστηκαν ενστάσεις ενώ στο τέλος απορρίφθηκαν και οι δύο τεχνικές προσφορές.

Ποιοι ήταν οι “παλαίμαχοι” των Ενόπλων Δυνάμεων στην παρέλαση

Related Articles

Back to top button