Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Κορυφαίος τακτικός φακός VELOS 3Dzero UN της ελληνικής LAMPSEA™

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ο ιδιωτικός τομέας στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, περιλαμβάνει άγνωστες μικρές εταιρείες οι οποίες προσφέρουν προϊόντα ποιότητος και ενσωματώσεως καινοτομιών, αντιστρόφως ανάλογα του μεγέθους τους. Μια αντιπροσωπευτική εξ αυτών, είναι η LAMPSEA™ μια 100% ελληνική εταιρεία εγγεγραμμένη στην διεθνή βάση κατασκευαστών αμυντικού εξοπλισμού του ΝΑΤΟ με NCAGE/G2562, καθώς έχει προμηθεύσει τις Ειδικές Δυνάμεις της Ελλάδας και ξένων χωρών με καινοτόμα συστήματα φωτοβολίας τόσο στο ορατό όσο και στο μη ορατό μήκος κύματος.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2013 και τα προϊόντα της έχουν γίνει αποδεκτά στην διεθνή αγορά ενώ στην Ελλάδα συνεργάζεται με κορυφαία εταιρεία κατασκευής ηλεκτροπτικών συστημάτων. Σήμερα οι τίτλοι ιδιοκτησίας καινοτομιών της LAMPSEA™ ανέρχονται στους 9 συνολικώς σε Ευρώπη και Αμερική. Στο πλαίσιο της αναπτύξεως νέας σειράς προϊόντων του τομέα της, η εταιρεία παρουσίασε τον τακτικό φακό VELOS 3Dzero UN.

Πρόκειται για έναν φακό χειρός που μπορεί να προσαρμοσθεί σε φορητό οπλισμό (μέσω βάσης Picatinny). Το προϊόν έχει αναπτυχθεί και κατασκευασθεί με ό,τι πιο σύγχρονο έχει να προσφέρει η τεχνολογία σήμερα, συνεπικουρούμενο πάντα από το πάθος της LAMPSEA™ στην μοναδικότητα και την αντοχή όπως σε όλα της τα προϊόντα.

Το σώμα του φακού είναι κατασκευασμένο από κράμα αλουμινίου θαλάσσης, εν θερμώ διέλασης, υψηλής πυκνότητας, το οποίο φέρει κεραμική επίστρωση CERACOTE® ευρέως χρησιμοποιούμενη σε πυροβόλα όπλα, που προσδίδει εξαιρετική αντοχή στη διάβρωση. Η στεγανοποίηση είναι εναρμονισμένη σύμφωνα με το πρότυπο IP68/0,2bar άλλως 2 μέτρα συνεχούς έκθεσης κάτω από το νερό. Κατασκευαστικά καταπονείται στα 6 μέτρα βάθος, πριν παραδοθεί στον χρήστη. Εσωτερικά ο φακός φέρει συσσωρευτή (μπαταρία) ιόντων λιθίου σειράς 18650/3,7V αλλά υπάρχει η δυνατότητα επιλογής παραγγελίας και με συσσωρευτή υψηλής χωρητικότητας 26650/3,7V.

Ο διακόπτης πίσω είναι ON-OFF κλικ και από εκεί γίνονται και οι αλλαγές μοτίβου, εάν έχει επιλεχθεί κύκλωμα οδήγησης με πολλά μοτίβα. Υπάρχει και η δυνατότητα ενός μοτίβου. Το κύκλωμα οδήγησης προστατεύει το LED και από υπερθέρμανση. Επιδέχεται κατά παραγγελία και καλώδιο για την δυνατότητα τηλεχειρισμού επί τυφεκίου.

Το βάρος του φακού (χωρίς συσσωρευτή) ανέρχεται στα 180 γραμμάρια με διαμόρφωση συμβατικού απαγωγού θερμότητας και σημείο θερμικής ισορροπίας (equilibrium point) υπολογισμένο για αδιάλειπτη λειτουργία (Duty Cycle 100%) σε πλήρη και συνεχόμενη ισχύ. Η μέγιστη υπηρεσιακή διάρκεια ανάλογα με τον συσσωρευτή, είναι περίπου 2 συνεχόμενες ώρες σε μέγιστο φορτίο.

Στο πρόσθιο τμήμα του φακού συγκεντρώνεται όλη η τεχνογνωσία της LAMPSEA™ σε υλοποίηση με στοιχεία εξαιρετικής ποιότητας. Το κάτοπτρο είναι Ολικής Εσωτερικής Ανάκλασης κορυφαίου εργοστασίου με διασπορά 3,5⁰ στο μέσο πλάτος FWHM (Full Width Half Max) και 3⁰  στο 80%, κάτι που προσδίδει στον φακό εξαιρετικές επιδόσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η LAMPSEA™, σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό, συνοδεύει το προϊόν της με το πολικό διάγραμμα απόδοσης του κατόπτρου, κάτι που σπάνια συναντάται σε άλλους κατασκευαστές. Ο φακός έχει εμβέλεια 1.000 μέτρα περίπου, σύμφωνα με το πρότυπο ANSI ΝΕΜΑ/ 1 2009 και ένταση 0,25lux. Στα 400 μέτρα και απόλυτο σκοτάδι, υπάρχει άνετη δυνατότητας σκόπευσης του όπλου στο οποίο έχει προσαρμοσθεί ο VELOS 3Dzero UN.

Τα κάτοπτρα TIR (Total Internal Reflection) εν αντιθέσει με τα απλά παραβολικά τύπου καθρέπτη, αποτελούν την αιχμή του δόρατος σε παρόμοιες υλοποιήσεις καθώς έχουν σχεδιαστεί μέσω προγράμματος υπολογιστή με εξαιρετική ακρίβεια και έχουν κατά πολύ μικρότερη σκέδαση. Σκέδαση, είναι το μέρος της οπτικής απώλειας των ακτίνων κατά την φωτοβολία, με αποτέλεσμα το φαινόμενο διαχεόμενης φωτοβολίας γύρω από το κέντρο της δέσμης, η λεγόμενη δευτερεύουσα δέσμη, η οποία χάνεται στον περιβάλλοντα χώρο και όχι τον στόχο. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι κατασκευαστές δεν ανακοινώνουν με πολικά διαγράμματα την απόδοση του κατόπτρου που χρησιμοποιούν καθώς έτσι φαίνεται η όποια κατασκευαστική αδυναμία του δικού τους προϊόντος. Το πολικό διάγραμμα είναι κατ’ αναλογία, η ιπποδύναμη και η ροπή στρέψης σε ένα αυτοκίνητο!

Η LAMPSEA™ δεν σταματάει εκεί… το πάει ακόμα πιο μακριά. Χρησιμοποιεί LED της κορυφαίας και πρωτοπόρου παγκοσμίως CREE® με απόδοση 730lumens στα 6Watts κατά μέγιστο, σε μικροσκοπικές διαστάσεις και βεβαίως ο χώρος που λειτουργεί το LED πληρώνεται με αέριο Άζωτο καθαρότητας 99,96% (βασική αρχή της LAMPSEA™) και σφραγίζεται σε απόλυτα στεγανή δόμηση. Όπως ακριβώς ισχύει και στα ποιοτικά ηλεκτροπτικά συστήματα νυκτερινής όρασης. Μπροστά από το κάτοπτρο υπάρχει οπτικό γυαλί AR πάχους 2mm πολυστρωματικής επίστρωσης, για μέγιστη διαπερατότητα.

Η συγκεκριμένη υλοποίηση δεν επιτρέπει την οιαδήποτε δημιουργία εσωτερικών υδρατμών σε περιπτώσεις χρήσης σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και υγρασία περιβάλλοντος και βέβαια καθιστά τον φακό αντιεκρηκτικό. Έτσι, διασφαλίζεται ότι το κάτοπτρο TIR του φακού εσωτερικά θα είναι πάντα διαυγές και χωρίς υδρατμούς καθώς δεν υφίσταται παγιδευμένο οξυγόνο. Τόσο το LED όσο και τα υπόλοιπα εσωτερικά συστήματα παραμένουν αδιάβρωτα στον χρόνο καθώς λειτουργούν μέσα σε Άζωτο.

Όλα αυτά, για ένα προϊόν το οποίο διατίθεται σε ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή και με την σιγουριά της στήριξης των προϊόντων από τον κατασκευαστή. Η εγγύηση που παρέχεται από την εταιρεία, είναι 2 χρόνια. Εννοείται ότι ο φακός είναι επισκευάσιμος και αναβαθμίσιμος από τον κατασκευαστή.

Ήδη η LAMPSEA™ μελετάει την κατασκευή του VELOS 3Dzero UN πάνω σε κράμα 316 Low Carbon Ανοξείδωτου Χάλυβα και για βάθος συνεχούς λειτουργίας μέχρι 150 μέτρα, φυσικά με συσσωρευτή 26650!

Πιστόλι: Αντικαθιστώντας το “45άρι” τζάμπα

Tags

Related Articles

Back to top button
Close