Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Κορβέτες: Fincantieri και Leonardo υπέγραψαν MoU με ελληνικές εταιρείες

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με σχετική ανακοίνωση, έγινε γνωστή η υπογραφή σήμερα Μνημονίων Συνεργασίας (MoU) των ιταλικών οίκων Fincantieri και Leonardo, με οκτώ ελληνικές εταιρείες, στο πλαίσιο μελλοντικής συμφωνίας για την ανάληψη του προγράμματος κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού. Η ανακοίνωση αναφέρει:

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με το τοπικό βιομηχανικό οικοσύστημα και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, η Fincantieri και η Leonardo υπέγραψαν μια σειρά επιπρόσθετων Μνημονίων Συνεργασίας (MoU) με τους ακόλουθους δυνητικούς Έλληνες προμηθευτές/εταιρείες, θέτοντας τις βάσεις για την εδραίωση δυνατών μακροπρόθεσμων επιχειρηματικών σχέσεων:

 • SUNLIGHT GROUP ENERGY STORAGE SYSTEMS S.A.
 • GENERAL COMMERCIAL AND INDUSTRIAL S.A.
 • FARAD S.A. HEAT EXCHANGERS
 • ENVIRONMENTAL PROTECTION ENGINEERING S.A.
 • G. LIGEROS O.E. (PSYCTOTHERM)
 • SSA S.A.
 • ELFON
 • TECROSS S.A.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ελευσίνα, όπου βρίσκεται η έδρα της ONEX Elefsis Shipyards. Το συγκεκριμένο ναυπηγείο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής της Fincantieri για την περίπτωση που ανατεθεί στον Όμιλο, ως κύριος ανάδοχος, το πρόγραμμα των κορβετών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας .

Χάρη στο σημερινό ορόσημο, η εμπλοκή της ελληνικής βιομηχανίας, που δεν περιορίζεται μόνο στο πρόγραμμα κορβετών, συνεχίζεται. Πράγματι, η ιταλική ομάδα που συγκροτήθηκε από τις εταιρείες Fincantieri, Leonardo, ως ενοποιητικό στοιχείο για το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης και τους κύριους αισθητήρες, συστήματα και πυροβόλα, την MBDA Italia και την Elettronica, είναι συμπαγής ως προς την υποστήριξη της ανάπτυξης ενός μεγάλου εύρους ναυπηγικού συνεργάτη με προηγμένες και αξιόπιστες δεξιότητες.

Μετά από τα αρχικά Μνημόνια Συνεργασίας τα οποία δημιουργούν ένα πιθανό δίκτυο ανεφοδιασμού στην Ελλάδα, τον περασμένο Δεκέμβριο η Fincantieri υπέγραψε επίσημη συμφωνία με τον Όμιλο ONEX Shipyards & Technologies για τη δημιουργία μιας γραμμής κατασκευής κορβετών και βάσης υποστήριξης του κύκλου ζωής τους στα Ναυπηγεία Ελευσίνας της Onex. Η συμφωνία:

 • προβλέπει τους όρους συνεργασίας για την κατασκευή 2+1 κορβετών υπερσύγχρονης τεχνολογίας και κορυφαίων προδιαγραφών στα Ναυπηγεία Ελευσίνας της Onex μαζί με τις απαραίτητες αναβαθμίσεις, βελτιώσεις, τεχνογνωσία & μεταφορά τεχνολογίας, εξοπλισμού, εκτιμώμενης αξίας περίπου 80 εκατομμυρίων ευρώ.
 • αναμένεται να δημιουργήσει 2.500 άμεσες και έμμεσες νέες θέσεις εργασίας στη ναυπηγική βιομηχανία.
 • συνιστά μια συνεργασία με πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία και τον αμυντικό τομέα, ενώ ενισχύει την προοπτική περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των δύο Ομίλων σε μελλοντικά προγράμματα κατασκευής πολεμικών και εμπορικών πλοίων.

Η εν λόγω συμφωνία ήταν ένα σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της εγχώριας αμυντικής παραγωγής. Η τεχνογνωσία που αναμένεται να αποκτηθεί από τη συνεργασία ONEX-Fincantieri, συμπεριλαμβανομένου και ολόκληρου του ιταλικού βιομηχανικού οικοσυστήματος, θα αποτελέσει σημαντικό ακρογωνιαίο λίθο για την ανάπτυξη ανταγωνιστικών προϊόντων που θα ανταποκρίνονται στις αμυντικές απαιτήσεις διαφόρων αγορών, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην αναγέννηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Φρεγάτες, φρεγατοκορβέτες, κορβέτες και το κυνήγι της Δομής Δυνάμεων του ΠΝ

Tags

Related Articles

Back to top button
Close