“Καμπανάκι” ΣΕΚΠΥ για τα εξοπλιστικά χωρίς την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Με δελτίο Τύπου ο ΣΕΚΠΥ “χτυπάει καμπανάκι” στην κυβέρνηση για τα συνεχιζόμενα εξοπλιστικά προγράμματα χωρίς βιομηχανικές επιστροφές, σοβαρά ανταλλάγματα ή συνεργασίες. Στο “φαινόμενο”, έχουμε αναφερθεί πολλές φορές, με κύρια αιτία την κυβερνητική πρακτική των απευθείας αναθέσεων συμβάσεων, χωρίς τυπικές διαγωνιστικές διαδικασίες που αναπτύσσουν τον ανταγωνισμό μεταξύ ενδιαφερομένων και διευκολύνουν την εξασφάλιση των απαιτούμενων ανταλλαγμάτων.
Η πρακτική εξυπηρετεί την επικράτηση εταιρειών και αντιπροσώπων με την μεγαλύτερη επιρροή, όπως κι αν αυτή εξασφαλίζεται, με πρακτικό αποτέλεσμα να προωθούνται κατά προτεραιότητα όχι τα προγράμματα βάσει ιεραρχήσεως αλλά βάσει των εκάστοτε εξυπηρετούμενων συμφερόντων. Οι απευθείας αναθέσεις, συνοδεύονται κατά κανόνα από περιορισμένα ανταλλάγματα, μέσω των οποίων επιδιώκεται κατά πρώτο λόγο η διάσωση των προσχημάτων για τους κυβερνητικούς χειρισμούς και κατά δεύτερον, “ξεπλένονται” μέσω αυτών και οι μίζες που εξασφαλίζουν την απευθείας ανάθεση.
Ο ΣΕΚΠΥ, ζητεί διαχρονικώς από τις κυβερνήσεις την απαίτηση ως πολιτική, βιομηχανικών επιστροφών σε ποσοστό 30% τουλάχιστον, επί της αξίας της κάθε προμήθειας. Τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχει γνωστοποιηθεί ότι προωθούνται, δεν αναμένεται να αποφέρουν κάτι τέτοιο στον πελάτη.
Ακολουθεί το δελτίο Τύπου του ΣΕΚΠΥ
ΣΕΚΠΥ: Νέα εξοπλιστικά προγράμματα και η συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας
Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), διαπίστωσε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν ανακοινώσεις, δηλώσεις και δημοσιεύματα που αφορούν την προμήθεια νέων αμυντικών συστημάτων χωρίς όμως να συνοδεύονται από αντίστοιχες συμφωνίες για συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας σε αυτά.
Σε συνέχεια της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων και της έγκρισης δύο σημαντικών κεφαλαίων της «Ατζέντας 2030» ήτοι της απόκτησης 20 αεροσκαφών τύπου F-35 και της έναρξης διερεύνησης συμμετοχής στο πρόγραμμα ναυπήγησης στην Ελλάδα της φρεγάτας Constellation, ο ΣΕΚΠΥ χαιρετίζει την προσπάθεια της Πολιτείας για την ενδυνάμωση της αποτροπής οποιασδήποτε απειλής κατά της χώρας μας.
Ωστόσο, ο ΣEKΠY με τον θεσμικό του ρόλο και λαμβάνοντας υπόψη την Εθνική Ανάγκη τόσο της Αμυντικής και Τεχνολογικής Αυτονομίας όσο και της Ασφάλειας Εφοδιασμού, θα ήθελε να τονίσει την ανάγκη ένταξης και συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στα εξελισσόμενα εξοπλιστικά προγράμματα και να τονίσει τα «προς αποφυγήν» παραδείγματα προσφάτων προμηθειών οπλικών συστημάτων χωρίς εξασφάλιση βιομηχανικών επιστροφών.
Αναφέρουμε παρακάτω ενδεικτικά παραδείγματα άλλων χωρών που απαιτούν και επιτυγχάνουν σημαντικές βιομηχανικές επιστροφές σε οπλικά συστήματα όμοια με τα Ελληνικά:
- Η Ινδία η οποία αγόρασε μαχητικά Αεροσκάφη Rafale υποχρέωσε την κατασκευάστρια εταιρεία να κατασκευάσει εργοστάσιο (MRO) για το σκοπό αυτό.
- Όσον αφορά δε στα F-35 όλες οι χώρες που τα έχουν αγοράσει έχουν επιτύχει σημαντικές συμφωνίες βιομηχανικών συνεργασιών με τελευταία παραδείγματα Ευρωπαϊκές χώρες μικρότερες της Ελλάδας, όπως η Νορβηγία και η Φινλανδία.
Ο ΣΕΚΠΥ υπενθυμίζει την πάγια θέση του στις αμυντικές προμήθειες, να απαιτούνται βιομηχανικές επιστροφές ύψους τουλάχιστον 30% της αξίας της προμήθειας, όπως υφίσταται ως πρακτική διεθνώς.
Ο ΣΕΚΠΥ καλεί την Πολιτεία να αφουγκραστεί τις ανάγκες της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας η οποία αποτελεί βακτηρία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και συνιστώσα της Εθνικής Οικονομίας.