“Καμπανάκι” ΣΕΚΠΥ για Αμυντική Βιομηχανία… (“εις ώτα μη ακοώντων”)
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Επιστολή του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Πολεμικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) απευθυνόμενη προς τον πρωθυπουργό, κοινοποίησε σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αναστάσιος Ροζολής.
Στην επιστολή, τονίζεται η ανάγκη ενεργού συμμετοχής της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας στα σχεδιαζόμενα εξοπλιστικά προγράμματα. Ο χρόνος ενδεχομένως δεν είναι τυχαίος, καθώς η κυβέρνηση έχει αρχίσει να προωθεί προγράμματα με απευθείας αναθέσεις χωρίς πρόβλεψη για ανταλλάγματα – “επιστροφές” σε επίπεδο Αμυντικής Βιομηχανίας και όλα αναδίδουν “αέρα” εξυπηρετήσεως με διάφορα προσχήματα, συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων κατά προτεραιότητα. Στην επιστολή, τονίζεται εξάλλου “ότι το μεγαλύτερο μέρος του υπό συζήτηση προϋπολογισμού για εξοπλισμούς (άνω του 80%) θα διατεθεί μέσω εξαιρέσεων της Οδηγίας (διακρατικές συμφωνίες κ.λπ.) π.χ. αεροσκάφη, πολεμικά πλοία κ.α.“.
Όπως σημειώνεται στην επιστολή, η πλειοψηφία από τις 150 Ελληνικές εταιρείες του ΣΕΚΠΥ, που απασχολούν περισσότερους από 15.000 εργαζομένους υψηλής κατάρτισης και εξειδίκευσης, μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στα υπό εξέλιξη εξοπλιστικά προγράμματα προσφέροντας σημαντικά στην Άμυνα και Ασφάλεια της χώρας αλλά και στην οικονομική της ανάκαμψη.
Χιλιάδες νέοι επιστήμονες και εργαζόμενοι θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να απασχοληθούν στην Αμυντική Βιομηχανία.
Με πραγματικό βιομηχανικό έργο και υπηρεσίες υποστήριξης των οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, μακριά από τις αμαρτωλές συνήθειες του παρελθόντος, που σε υπερβολικό βαθμό και άδικα αμαύρωσαν έναν κρίσιμο τομέα της οικονομίας.
Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε κάτι καινούριο, δεν ζητάμε κάτι εξωπραγματικό.
Όλες οι χώρες του κόσμου και ειδικότερα δε της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα από κατάλληλες στρατηγικές και στενή συνεργασία κυβέρνησης και Αμυντικής Βιομηχανίας, επιτυγχάνουν βιομηχανικές επιστροφές και επενδύσεις άνω του 30% της αξίας των εξοπλιστικών τους δαπανών.
Η χώρα μας με τα λάθη του παρελθόντος και μετά από την πολύχρονη οικονομική κρίση, έχει εξελιχθεί σε παρία από την άποψη της Αμυντικής Βιομηχανίας, συγκρινόμενη ακόμα και με πολύ μικρότερα και οικονομικά αδύναμα κράτη.
Η ίδρυση Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας στα πρότυπα των χωρών με ισχυρή Αμυντική Βιομηχανία και η άμεση έναρξη θεσμικής συνεργασίας κυβέρνησης με την Εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία, είναι τα επειγόντως απαιτούμενα προκειμένου να μην χαθεί και η τελευταία ευκαιρία εξυγίανσης, επανεκκίνησης και ανάπτυξης του εθνικά κρίσιμου τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας.
Τα παραπάνω πρέπει να υλοποιηθούν τώρα, που η Πατρίδα μας έχει την ισχύ του αγοραστή, πριν υπογραφούν οι νέες συμβάσεις, γιατί η ιστορία έχει δείξει ότι μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ….
Ζητάμε από την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας, να συνεργαστούν μαζί μας για να πετύχουμε ένα εθνικά αναγκαίο στόχο.
Από την πλευρά μας διαθέτουμε όλες τις δυνάμεις μας προκειμένου να βοηθήσουμε.