Δούρειος Ίππος - Podcasts
AUTO

Kalle Rovanpera: Παγκόσμιος πρωταθλητής ετών 22!

Rheinmetall Lynx

Του Ηλία Ματζαβά

Το Σάββατο 1 Οκτωβρίου του 2022, ο Kalle Rovanpera, συμπλήρωσε τα 22 του χρόνια αγωνιζόμενος στο Ράλι της Νέας Ζηλανδίας. Και την επόμενη, έγραψε ιστορία, αφού εξασφαλίζοντας και μαθηματικά τον τίτλο του WRC, δύο αγώνες πριν το τέλος του πρωταθλήματος, έγινε ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής των αγώνων ράλι. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε ο αείμνηστος Colin McRae, ο οποίος το 1995 είχε κατακτήσει τον παγκόσμιο τίτλο σε ηλικία 27 ετών και 89 ημερών!

Ο Kalle, γιος του Harri Rovanpera που αγωνιζόταν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι από το 1993 μέχρι το 2006, έγινε ο πρώτος Φινλανδός παγκόσμιος πρωταθλητής μετά το 2022 όταν τον τίτλο είχε κερδίσει ο Marcus Gronholm.

Αυτή ήταν η 30ή συμμετοχή του νεαρού Rovanpera στο WRC, αλλά σε αγώνες ράλι συμμετέχει από όταν ήταν 14 ετών! Το 2015, αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Λετονίας, όπου δεν χρειαζόταν άδεια οδήγησης για να λάβει μέρος κάποιος σε αγώνες. Στις απλές διαδρομές πάντως το CITROEN C2 R2 οδηγούσε ο συνοδηγός του Risto Pietilainen, o οποίος ήταν συνοδηγός και του πατέρα του. Σε ηλικία 16 ετών κέρδισε το πρωτάθλημα Λετονίας, ενώ το 2021 έγινε ο νεότερος οδηγός που κερδίζει αγώνα του WRC, αφού ήταν πρώτος στα ράλι Εσθονίας και Ακρόπολις.

Στη Νέα Ζηλανδία, ο Rovanpera προερχόμενος από την απογοητευτική 15η θέση στο Ράλι Ακρόπολις, πέρασε στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης στην 9η από τις 17 ειδικές διαδρομές και έχοντας δίπλα του τον Jonne Halttunen, οδήγησαν το TOYOTA Yaris Rally 1 Hybrid, στην ιστορική αυτή νίκη. Mε ίδιο αυτοκίνητο ακολούθησε ο 7 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Sebastien Ogier, ενώ τρίτος με HYUNDAI i20, ήταν ο Εσθονός Tanak, ο μοναδικός που διατηρούσε μαθηματικές ελπίδες για τον τίτλο.

Πηγή: https://gonews.gr

Tags

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
Close