Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ινδικοί εκτοξευτές στα PULS της Elbit Systems

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Προ μερικών ημερών, σε Ινδικά μέσης ενημέρωσης, παρουσιάσθηκε ως είδηση ότι εταιρεία της χώρας, ανέλαβε σύμβαση από Ισραηλινή εταιρεία κατασκευής αμυντικού υλικού, για την προμήθεια συγκεκριμένων προϊόντων. Συγκεκριμένα, η ινδική NIBE Ltd ανέλαβε σύμβαση ύψους 17,52 εκατ. $ από «μία παγκοσμίου φήμης εταιρεία τεχνολογίας του Ισραήλ», με αντικείμενο την κατασκευή και παράδοση σε αυτήν Γενικών Εκτοξευτών Ρουκετών (Universal Rocket Launchers) βεληνεκούς μέχρι 300 χλμ. που όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα, είναι «μια εξαιρετικά προηγμένη τεχνολογία η οποία παράγεται στην Ινδία για πρώτη φορά για την παγκόσμια αγορά».

Στον ιστότοπο της εταιρείας, ως σχετικό προϊόν παρουσιάζεται το Σύστημα Εκτοξευτού Pinaka, ένας πολλαπλός εκτοξευτής ρουκετών. Pinaka ονομάζεται αυτοκινούμενο σύστημα Πολλαπλού Εκτοξευτού Πυραύλων που έχει αναπτύξει ο Οργανισμός Αμυντικής Έρευνας & Ανάπτυξης (DRDO) της Ινδίας, με τυπικό φορτίο 8 κατευθυνόμενους πυραύλους διαμέτρου 214 χιλ., οπότε η NIBE Ltd λειτουργεί ως υποκατασκευαστής, προσφέροντας τον εκτοξευτή επί του οποίου φέρονται τα κάνιστρα πυραύλων. Στην ανάπτυξη του Pinaka, έχει συνεργαστεί κατά το παρελθόν η Israel Military Industries, την οποία σήμερα έχει απορροφήσει η Elbit Systems. 

Τους τελευταίους μήνες, η Elbit Systems έχει αναλάβει δύο συμβάσεις προμήθειας από ξένους στρατούς για το Ακριβές & Γενικό Σύστημα Εκτοξευτή (PULS) που είχε αναπτύξει κατά πρώτον η IMI. Τον Αύγουστο του 2024 ανακοινώθηκε η εξασφάλιση συμβάσεως ύψους 270 εκατ. $ για την προμήθεια σε μη κατονομαζόμενη χώρα της Ευρώπης, ενώ τον Νοέμβριο έγινε νέα ανακοίνωση, για σύμβαση ύψους 335 εκατ. $ η οποία περιελάμβανε πλέον και ισραηλινά συστήματα UAV τύπου Hermes 900, της ίδιας εταιρείας. Τον Ιανουάριο του 2025, δηλώσεις του Σέρβου προέδρου σχετικώς με την προμήθεια «των πιο ισχυρών συστημάτων πυροβολικού στον κόσμο» και «μερικών εκ των πιο εξελιγμένων δρόνων στον κόσμο», θεωρήθηκε ότι αποκάλυψαν τον πελάτη. Τον ίδιο μήνα, εγκρίθηκε από την ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας η προμήθεια 5 συστημάτων PULS κόστους 68 εκατ. $.

Προφανώς η ανάθεση υποκατασκευαστικού έργου στην ινδική NIBE Ltd σχετίζεται με τις ανωτέρω εξελίξεις και προσφέρει μία ιδέα της αξίας – κόστους των “σιδηροκατασκευών” συγκροτημάτων, έναντι του συνόλου του ολοκληρωμένου συστήματος και, στην προκειμένη περίπτωση, πολύ περισσότερο, των εξελιγμένων πυρομαχικών!

Το EuroPULS στο πλαίσιο της “Ασπίδας του Αχιλλέα”

Τα ανωτέρω έχουν ιδιαίτερη σημασία, προκειμένου να καταστεί αντιληπτό ότι η κατόπιν παραχωρήσεως των σχεδίων κατασκευή σιδηρών συγκροτημάτων που απαιτούν υψηλό επίπεδο συγκολλήσεων, δεν συγκρίνεται ως “έργο”, με την τεχνολογία αιχμής την οποία αντιπροσωπεύει η κατασκευή πυρομαχικών, στην προκειμένου περίπτωση οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι, και των εξελιγμένων ηλεκτρονικών συστημάτων. Η NIBE Ltd ειδικεύεται στην κατασκευή εκτοξευτών πυραύλων διαφόρων τύπων, είτε για χερσαίες πλατφόρμες που βάλουν πυραύλους εδάφους – εδάφους ή εδάφους – αέρος, είτε ναυτικές που αφορούν συστήματα καθέτου εκτοξεύσεως πυραύλων επιφανείας – αέρος.

Όταν λοιπόν σε μεγάλες συμβάσεις προμήθειας πυραυλικών συστημάτων διαφόρων τύπων, ανακοινώνονται συμφωνίες βιομηχανικής συμμετοχής – επιστροφών, η φύση των συμφωνημένων έργων δείχνει εάν ο πελάτης ενδιαφέρθηκε να αποκτήσει παραλλήλως με το οπλικό σύστημα μια νέα τεχνολογία που θα τον καταστήσει ικανό για ολοκλήρωση – παραγωγό συστήματος ή αν αρκέστηκε σε απλό έργο σιδηροκατασκευών για να δουλέψουν ορισμένο διάστημα παραπάνω κάποιες εγχώριες εταιρείες. Και τα δύο, χρεώνονται φυσικά από τον προμηθευτή αλλά μόνο στην πρώτη περίπτωση και με πολύ πιο υψηλό κόστος, μπορεί ο αγοραστής να υποστηρίζει ότι επένδυσε πραγματικά ώστε να βελτιώσει την θέση του από πλευράς αυτάρκειας στην παραγωγή όπλων.

Για την Ελλάδα, η οποία αποβλέπει στην προμήθεια PULS και αντιαεροπορικών συστημάτων διαφόρων τύπων και κατηγοριών, έτοιμη να δαπανήσει τα επόμενα έτη περί τα 2,5 δισ. € συνολικώς, έχει ενδιαφέρον τί είδους και ποιότητος “συμμετοχή” θα διεκδικηθεί και θα εξασφαλισθεί από τους αρμοδίους. 

Το EuroPULS στο πλαίσιο της “Ασπίδας του Αχιλλέα”

 

Related Articles

Back to top button