Ημέρα σταθεροποίησης κεκτημένων η σημερινή στην Ουκρανία
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Σε σταθεροποίηση επί των κατεχομένων θέσεων, επιδόθηκαν κυρίως σήμερα, δεύτερη ημέρα της εισβολής, οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Στην περιοχή βορείως του Κιέβου, οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν αντεπιθετικές προσπάθειες των Ουκρανών για ανακατάληψη του αεροδρομίου Αντόνωφ στο Χοστομέλ, περί τα 20 χλμ. δυτικώς της πρωτευούσης ενώ κάποια μεμονωμένα στοιχεία προπομπών, φαίνεται ότι εισήλθαν στα προάστια αλλά εξουδετερώθηκαν από τις τοπικές δυνάμεις.
Όπως φαίνεται, μετά την σταθεροποίησή τους, αύριο οι ρωσικές δυνάμεις θα επιδιώξουν νέα προώθηση ώστε να περισφύξουν το Κίεβο και να το θέσουν υπό πολιορκία. Ουκρανικές δυνάμεις οργανώνονται αμυντικώς ενώ φορητός οπλισμός διανεμήθηκε σε αρκετούς χιλιάδες πολιτοφύλακες που έχουν προστρέξει να πυκνώσουν τις τάξεις των αμυνομένων ενώ μεγάλο μέρος του πληθυσμού της πόλης την έχει εγκαταλείψει.
Πέρα από την ταχεία προέλαση από την μεθόριο με την Λευκορωσία, όπου δεν υπήρχαν ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις παρά μόνο συνοριοφυλακή και την ανάλογη κατάσταση που εξελίχθηκε από την πλευρά της Κριμαίας, η πρόοδος των ρωσικών δυνάμεων από ανατολάς, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εντυπωσιακή. Φαίνεται όμως ότι και οι Ρώσοι, μέχρι τώρα δεν έχουν εμπλέξει το σύνολο των δυνάμεών τους ενώ και στην περιοχή Χαρκόβου και Ντονμπάς, περισσότερο απασχολούν τις δυνάμεις του αντιπάλου παρά επιδιώκουν αποφασιστικό αποτέλεσμα. Αυτό εξηγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό την σχετικώς αργή πρόοδο αλλά φανερώνει ίσως και μια συντηρητική προσέγγιση, για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη αποφυγή αναμετρήσεων μεγάλης κλίμακος που θα συνοδεύονται από τις ανάλογες απώλειες εκατέρωθεν.
Η Ουκρανία βρίσκεται σε δύσκολη θέση, επειδή όλο αυτό το διάστημα προετοιμαζόταν για έναν περιορισμένο πόλεμο με επίκεντρο το Ντονμπάς, γι’ αυτό και ο όγκος του Ουκρανικού Στρατού, με τις καλύτερες μονάδες, είχε αναπτυχθεί στην περιοχή αυτή, με κάλυψη των πλευρών του από βορρά, προς Χάρκοβο. Δεν φαίνεται πάντως μέχρι τώρα να γίνεται οποιαδήποτε αναδιάταξη δυνάμεων προς Δνείπερο, ώστε να προβληθεί άμυνα εκεί, καθώς και οι ρωσικές δυνάμεις όπως είπαμε δεν δείχνουν να πιέζουν ιδιαίτερα. Επομένως οι Ουκρανοί δίνουν επί της ουσίας έναν διμέτωπο αγώνα με τις καλύτερες δυνάμεις τους απασχολημένες σε αυτό που αποδείχθηκε ότι είναι το δευτερεύον μέτωπο, και με δυνητικό κίνδυνο αποκοπής εκεί, ενώ ο εχθρός από την Λευκορωσία εισχώρησε ανέτως μέχρι το Κίεβο.
Πιθανώς η κυβέρνηση Ζελένσκι που δηλώνει έτοιμη να διαπραγματευθεί, δεν επιθυμεί αναδίπλωση των δυνάμεων, ώστε η συνθηκολόγηση να μην βρει τον Ουκρανικό Στρατό ηττημένο και αποδιοργανωμένο στο μέτωπο που έχει ταχθεί. Καθώς εκτιμάται ότι οι Ρώσοι δεν θα επιδιώξουν να εισέλθουν στο Κίεβο αλλά να το θέσουν υπό πολιορκία, η κυβέρνηση Ζελένσκι παραμένοντας στην πρωτεύουσα και με τον στρατό συντεταγμένο στα ανατολικά, επιδιώκει να διατηρήσει το γόητρο της χώρας. Ίσως γι’ αυτό ο πρόεδρος Πούτιν αισθάνθηκε την ανάγκη σήμερα να καλέσει τον Ουκρανικό Στρατό να καταθέσει τα όπλα και να στραφεί κατά της κυβέρνησής του.