Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΔΙΑΦΟΡΑ

ΙΑF – Επίδειξη ισχύος της Ισραηλινής Αεροπορίας εναντίον 100 στόχων στη Γάζα

Rheinmetall Lynx

Περισσότερες πληροφορίες έγιναν γνωστές σχετικά με την επιδρομή μαχητικών αεροσκαφών της Iσραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF), που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης 14 Μαρτίου στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι πρώτες αναφορές έκαναν λόγο για ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην περιοχή, ενδεχομένως σε αντίποινα για την εκτόξευση ρουκετών που έπεσαν στα περίχωρα της πόλης Μπερ Σεβά στο νότιο μέρος του Ισραήλ.

Όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, μεγάλος αριθμός μαχητικών αεροσκαφών της IAF αλλά και επιθετικά ελικόπτερα, έπληξαν περισσότερους από 100 στόχους που σχετίζονταν με την οργάνωση Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται ουσιαστικά για μια επίδειξη ισχύος που έγινε με της συμμετοχή μαχητικών F-16C/D Barak, F-16I Sufa, F-15C/D Baz και F-15I Raam, σε συνδυασμό με επιθετικά ελικόπτερα AH-64A και D ενώ στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «συμμετείχαν και άλλα αεροσκάφη».

Προφανώς η αναφορά αυτή προσδιορίζει τη δράση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) τύπου HERON και ενδεχομένως άλλων τύπων που αποτελούν οργανικό τμήμα αεροπορικών επιχειρήσεων που διεξάγει η IAF σε ρόλο αναγνώρισης, κρούσης και εκτίμησης αποτελεσμάτων (BDA). Οι αεροφωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Ισραηλινή Αεροπορία και φαίνεται να ελήφθησαν από UAV, δείχνουν μερικούς από τους στόχους.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι ανάμεσα στους στόχους που επλήγησαν, συμπεριλαμβάνεται ένα κτιριακό συγκρότημα με γραφεία, το οποίο βρίσκεται στην συνοικία Rimal και είχε ρόλο Κέντρου Διοίκησης δυνάμεων της Χαμάς στην κεντρική περιοχή της Γάζας.

Από το κτίριο αυτό αναφέρεται ότι γινόταν καθοδήγηση για τρομοκρατικές επιθέσεις ενώ «εξυπηρετούσε ρόλο συγκρότησης για δυνάμεις της Χαμάς και διοικητική μέριμνα για τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και Ισραηλινών πολιτών».

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο κατοίκους της περιοχής, ανέφερε ότι ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν ένα πολυώροφο κτίριο στην πόλη της Γάζας το οποίο σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου στεγάζει ένα «πολιτιστικό κέντρο».

Επιπλέον, σύμφωνα με την IAF χτυπήθηκε με όπλα ακριβείας ένας αριθμός στρατιωτικών στόχων μεταξύ των οποίων μια λιμενική εγκατάσταση δυνάμεων της Χαμάς που εξυπηρετούσε ως κέντρο συναρμολόγησης όπλων και μια εγκατάσταση με ρόλο εκπαίδευσης που αποτελούσε ταυτόχρονα και Κέντρο Διοίκησης UAV της Χαμάς στον Νότιο Τομέα της Λωρίδας της Γάζας.  

Ένας άλλος στόχος ήταν εγκατάσταση που βρισκόταν σε υπόγειο χώρο και παρήγαγε αυτοσχέδιες ρουκέτες που χρησιμοποιούνται για την προσβολή στόχων μέσα σε ισραηλινό έδαφος. Αρκετές θέσεις με φυλάκια της Χαμάς αλλά και άλλες υπόγειες εγκαταστάσεις, επλήγησαν επίσης.

Η IAF αναφέρει ότι οι αποστολές κρούσης εκτελέστηκαν σε αντίποινα για την εκτόξευση δύο ρουκετών από τη Γάζα προς το Κεντρικό Ισραήλ, λίγο μετά τις 21.00 το βράδυ της Πέμπτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροσκαφών και ελικοπτέρων για την προσβολή 100 στόχων είναι εντυπωσιακή, αν ληφθεί υπόψιν ο ελάχιστος χρόνος προειδοποίησης για τα πληρώματα και το προσωπικό εδάφους. Και αυτό διότι η επιχείρηση της Ισραηλινής Αεροπορίας, εκτελέστηκε κατόπιν εντολής από την ηγεσία ως ευθεία και άμεση αντίδραση στην επίθεση της Χαμάς με ρουκέτες εναντίον κατοικημένων περιοχών.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close