Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΔΙΑΦΟΡΑ

123 Φορείς Βαρέων Όπλων Πεζικού επί Boxer για τον Γερμανικό Στρατό

Rheinmetall Lynx

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι Γερμανικές Ομοσπονδιακές Ένοπλες Δυνάμεις (Bundeswehr) ανέθεσαν στην Rheinmetall να προμηθεύσει τον Φορέα Βαρέων Όπλων Πεζικού (Schwerer Waffenträger Infanterie). Μετά την έγκριση από την Επιτροπή Προϋπολογισμού της Bundestag στις 20 Μαρτίου 2024, η σύμβαση υπεγράφη σήμερα 21 Μαρτίου. Οι Bundeswehr θα προμηθευτούν μέχρι 123 οχήματα SWI. Η σύμβαση είναι ύψους περίπου 2,7 δισ. €, που περιλαμβάνει επίσης συντήρηση και υποστήριξη. Οι παραδόσεις έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν το 2025.

Ο Φορέας Βαρέων Όπλων Πεζικού θα αντικαταστήσει το όχημα αναγνωρίσεως Wiesel για παροχή άμεσης τακτικής υποστήριξης πυρών των μονάδων πεζικού. Αποτελεί επίσης βασικό στοιχείο της νέας κατηγορίας δυνάμεων του Γερμανικού Στρατού, τις λεγόμενες “Μεσαίες δυνάμεις”, οι οποίες είναι σε θέση να αναπτύσσονται ταχέως σε μεγάλες αποστάσεις και έτσι να συμβάλλουν στην αξιόπιστη εθνική και συμμαχική άμυνα. Ο Φορέας Βαρέων Όπλων Πεζικού βασίζεται στο Όχημα Αναγνωρίσεως Μάχης Boxer, το τροχοφόρο τεθωρακισμένο αναγνωριστικό όχημα της Αυστραλιανής Αμυντικής Δύναμης, που προμηθεύει επίσης η Rheinmetall. Είναι ένα αποδεδειγμένης αξίας όχημα μάχης 8×8 που φέρει μονάδα αποστολής αναγνώρισης υπό θώρακα, που περιλαμβάνει τον πυργίσκο Lance δύο ατόμων. Κύριος οπλισμός είναι το αυτόματο πυροβόλο Rheinmetall MK30-2 ABM, το οποίο φέρεται επίσης από το γερμανικό Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης Puma. Επιπλέον, τοποθετείται το σύστημα καθοδηγούμενου πυραύλου πολλαπλών ρόλων MELLS, το οποίο επιτρέπει στον Φορέα Βαρέων Όπλων Πεζικού να παρέχει αντιαρματική άμυνα.

Ο Άρνιμ Πάππεργκερ, πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Rheinmetall AG, δήλωσε σχετικώς: «Είμαστε πολύ υπερήφανοι που επιλέξαμε να προμηθεύουμε το Schwerer Waffenträger Infanterie, ένα ουσιώδες στοιχείο της νέας κατηγορίας δυνάμεων του γερμανικού στρατού, τις “Μεσαίες Δυνάμεις”. Για να μπορέσουμε να παράσχουμε στον Στρατό τα απαιτούμενα οχήματα μάχης το συντομότερο δυνατόν, εμπλέκουμε όχι μόνο τις γερμανικές αλλά και τις αυστραλιανές εγκαταστάσεις μας του δικτύου Rheinmetall».

Τα οχήματα που προορίζονται για τις Bundeswehr θα χρησιμοποιούν παραγωγικές ικανότητες στο υπερσύγχρονο Κέντρο Αριστείας Στρατιωτικών Οχημάτων της Rheinmetall (MILVEHCOE) στο Redbank, νοτιοανατολικά του Κουίνσλαντ – μαζί με τα οχήματα αναγνώρισης μάχης που παράγονται για τις Αυστραλιανές Αμυντικές Δυνάμεις.

Η συνολική γερμανοαυστραλιανή συνεργασία στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε το 2023. Τον Ιούλιο του 2023, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Όλαφ Σολτζ και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε, συμφώνησαν την αντίστοιχη κατ’ αρχήν συμφωνία στο Βερολίνο. Προηγουμένως, στις 23 Μαρτίου 2023 είχε υπογραφεί μια δήλωση συνεργασίας στην Καμπέρα, από τον Αυστραλό Υπουργό Αμυντικής Βιομηχανίας, Πατ Κονρόι και τον Γερμανό Κοινοβουλευτικό Υφυπουργό στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας, Τόμας Χιτσλερ. Αυτό έθεσε τα θεμέλια για περαιτέρω συμβατικές ρυθμίσεις μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας της Αυστραλίας, της Γερμανίας και της Rheinmetall.

Ο Τζων Αμπουνάσαρ, επικεφαλής του Τμήματος Συστημάτων Οχημάτων της Rheinmetall, τόνισε τις ομοιότητες μεταξύ των αυστραλιανών και των υπό προμήθεια γερμανικών οχημάτων Boxer, όσο και την εμπιστοσύνη που έχουν και οι δύο σύμμαχοι στη Rheinmetall. «Τα Boxer των Bundeswehr, μερικά από τα οποία πρόκειται να κατασκευαστούν στο MILVEHCOE, βασίζονται στο σχέδιο του επιτυχημένου τροχοφόρου τεθωρακισμένου οχήματος αναγνώρισης Boxer, της Αυστραλίας. Αυτό θα είναι μια από τις μεγαλύτερες αμυντικές εξαγωγές της Αυστραλίας στην ιστορία της χώρας και υποστηρίζει τον στόχο της Rheinmetall να προχωρήσει περαιτέρω την ανάπτυξη δυνατοτήτων της αυστραλιανής αμυντικής βιομηχανίας και να την ενσωματώσει στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες της εταιρείας».

«Η Rheinmetall έχει περισσότερους από 900 υπαλλήλους στην Αυστραλία, δυνατότητες υψηλής τεχνολογίας και μια εγκατεστημένη μονάδα παραγωγής στο Redbank, που παράγει οχήματα, θωρακίσεις και ηλεκτρονικά συστήματα. Η αυστραλιανή και παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα εφοδιασμού μας, θα αναπτυχθεί και θα φέρει περαιτέρω ευημερία στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς εξασφαλίζουμε νέες παραγγελίες, ώστε να συμπληρώσουν τα υπάρχοντα προγράμματα εξαγωγών. Χαιρετίζουμε την στενή συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας Αυστραλίας και Γερμανίας καθώς τα δύο έθνη συνεργάζονται για να ενισχύσουν την παγκόσμια ασφάλεια», πρόσθεσε ο Nathan Poyner, Διευθύνων Σύμβουλος της Rheinmetall Defense Australia.

Το Boxer είναι ένα σύγχρονο τεθωρακισμένο όχημα 8×8 που βρίσκεται σε υπηρεσία ή υπό προμήθεια με διάφορες ένοπλες δυνάμεις σε όλο τον κόσμο. Παρέχει αυξημένη ασφάλεια και προστασία για τα πληρώματα και έχει υψηλό επίπεδο ισχύος πυρός και κινητικότητας για παρατεταμένες επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης καθώς και συγκρούσεις έναντι σχεδόν ισοτίμων αντιπάλων.

Στην Αυστραλία, η Rheinmetall είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικών οχημάτων στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Εκτός από τα 211 οχήματα Boxer που παραδόθηκαν ως μέρος του έργου Land 400 Phase 2 (133 από αυτά στην παραλλαγή αναγνωρίσεως μάχης (CRV) με τον επανδρωμένο πυργίσκο Lance) η εταιρεία υποστηρίζει επίσης τον στόλο φορτηγών HX της Αυστραλιανής Αμυντικής Δύναμης, ο οποίος περιλαμβάνει πάνω από 2.900 οχήματα. Η Rheinmetall παρέχει επίσης το σύστημα πολλαπλών πυρομαχικών Soft-Kill στο Βασιλικό Ναυτικό της Αυστραλίας, διαχειρίζεται συστήματα εκπαίδευσης για Άμυνα και έχει παραδώσει περισσότερα από 200 φορτηγά HX στην αμυντική δύναμη της Νέας Ζηλανδίας.

ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ Podcast # 67 – MH-60R και Apache + HELLFIRE vs Χούθι και drone

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close