Οι κινδυνολογίες του Π. Καμμένου για την Άμυνα και η πραγματικότητα
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Μερικές ημέρες πριν τις εκλογές της 26ης Μαΐου, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος, στο πλαίσιο των συνεντεύξεων που παραχώρησε σε διαφόρους τηλεοπτικούς σταθμούς, προέβη σε δημόσιες “καταγγελίες” για την αρνητική κατάσταση που επικρατεί στις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνική Άμυνα γενικότερα, μετά την απομάκρυνσή του από το ΥΠΕΘΑ. Στην πραγματικότητα, ο Π. Καμμένος ανακάτεψε μισές αλήθειες με αβάσιμες κατηγορίες. Επειδή όμως δημιουργούνται εντυπώσεις και στον ευαίσθητο χώρο της Άμυνας δεν είναι σωστό να υπάρχουν αμφιβολίες ή “σκιές” μετά από τέτοιου είδους δηλώσεις ενός ανθρώπου που ηγήθηκε του ΥΠΕΘΑ κατά την περίοδο 2015-2018, θα προσπαθήσουμε να αποσαφηνίσουμε τα πράγματα.
Ο Π. Καμμένος κατηγόρησε τον διάδοχό του ΥΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη ότι όχι μόνο “φοβάται να υπογράψει” αλλά και ότι εκτελεί πειθηνίως τις εντολές του ΣΥΡΙΖΑ επί θεμάτων της αρμοδιότητός του. Κραυγαλέα περίπτωση η αναβολή της μετακινήσεως της 32ας Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από τον Βόλο στην Αττική, κατόπιν πιέσεων τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, όπως είπε ο Π. Καμμένος. Η εξέλιξη σχετίζεται με την απόφαση συγκροτήσεως της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου υπό το ΓΕΕΘΑ, που προωθήθηκε επί των ημερών του Π. Καμμένου.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ υπονοεί ότι ο διάδοχός του στο ΥΠΕΘΑ ανέχεται κομματικές πιέσεις που πηγάζουν από την διαχρονική αρνητική προδιάθεση της Αριστεράς έναντι των Ενόπλων Δυνάμεων γενικότερα και των Ειδικών Δυνάμεων ειδικότερα. Η πραγματικότητα μπορεί να μην απέχει πολύ, αλλά ούτε και ο ίδιος φαίνεται ότι κατάφερε να αντιμετωπίσει αυτές τις αντιστάσεις, επί μια ολόκληρη τετραετία παραμονής στο ΥΠΕΘΑ. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η αναδιοργάνωση που προβλέπεται στο πλαίσιο της ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠ, δεν συνεπάγεται κάποια ιδιαίτερη οικονομική επιβάρυνση ώστε να δικαιολογηθεί ακόμη και προσχηματικώς η έλλειψη προόδου. Ουδείς πάντωςμπορεί να βεβαιώσει ότι και ο ίδιος ο Π. Καμμένος, ευρισκόμενος ενώπιον της προεκλογικής περιόδου, δεν θα “πάγωνε” την μετακίνηση της 32ας ΤΑΞΠΝ από τον Βόλο, που συγκεντρώνει επικοινωνιακώς το ενδιαφέρον.
Ο Π. Καμμένος κατήγγειλε την αναβολή της μετεξελίξεως της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρα στην Καλαμάτα, σε πολυεθνικό κέντρο εκπαιδεύσεως, για παροχή πτητικής εκπαιδεύσεως σε ιπταμένους, Έλληνες και ξένους. Πρόκειται για παλαιό στόχο της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος προωθήθηκε τα προηγούμενα έτη αλλά το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι η έλλειψη χρηματοδοτήσεως. Απαιτούνται άνω των 100 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του βασικού συστατικού του εγχειρήματος, της αναθέσεως συμβάσεως σε ξένο οίκο ο οποίος θα αναλάβει να διαθέσει σύγχρονα εκπαιδευτικά αεροσκάφη επιχειρησιακής εκπαιδεύσεως που θα αντικαταστήσουν τα απαρχαιωμένα Τ-2 Buckeye.
Στις αρχές του 2019, σε σύσκεψη του ΣΑΓΕ, ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Αποστολάκης “πάγωσε” το πρόγραμμα, λόγω της αντιλήψεώς του ότι πλέον ήταν “η σειρά του ναυτικού”, ως προς τις προτεραιότητες χρηματοδοτήσεως εξοπλιστικών προγραμμάτων. Με υπογεγραμμένη την σύμβαση αναβαθμίσεως των 84 F-16, ο νυν ΥΕΘΑ θεωρεί ότι επείγει πλέον ο εκσυγχρονισμός του Πολεμικού Ναυτικού με προγράμματα περιορισμένου σχετικώς κόστους, τα οποία όμως απαιτούν δαπάνη που ξεπερνά συνολικώς τα 500 εκατ. ευρώ. Αναφέρουμε ενδεικτικώς το πρόγραμμα αναβαθμίσεως 4 φρεγατών ΜΕΚΟ 200 ύψους 150 εκατ. ευρώ, την προμήθεια νέων τορπιλών για τα υποβρύχια (100 εκατ. ευρώ περίπου), την προμήθεια 4 ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων ΜΗ-60R (250 εκατ. ευρώ), την ανάθεση συμβάσεως FOS για τα 11 υπάρχοντα ελικόπτερα S-70 Aegean Hawk κόστους 80 εκατ. ευρώ κ.λπ.
Τρεις οι προτεραιότητες με MH-60R, Aegean Hawk και τορπίλες υποβρυχίων
Ο Π. Καμμένος ήταν ακόμη ΥΕΘΑ όταν το ΣΑΓΕ έλαβε τις συγκεκριμένες αποφάσεις, που μοιραίως έθεσαν σε “δεύτερη μοίρα” τα προγράμματα των άλλων δύο Κλάδων. Συνεπώς, επί των ημερών του “αναβλήθηκε” το σχέδιο του πολυεθνικού κέντρου εκπαιδεύσεως που φιλοδοξεί να δημιουργήσει το ΓΕΑ.
Η τρίτη καταγγελία που εκτοξεύθηκε, αφορούσε το “πάγωμα” της στρατιωτικής συμφωνίας με το Ισραήλ. Ο πρώην ΥΕΘΑ δεν είπε πολλά, ούτε διευκρίνισε. Και πάλι όμως, απλώς κινδυνολόγησε. Η σοβαρότερη διμερής πρωτοβουλία που υπάρχει, αφορά την εγκατάσταση ενός σταθμού Ραντάρ Πέραν του Ορίζοντος (Over the Horizon) στην ανατολική Κρήτη. Μέσω αυτού, οι δύο πλευρές θα έχουν κοινή επιχειρησιακή εικόνα επιφανείας στην θάλασσα μεταξύ Κρήτης – Ρόδου και Κύπρου, όπου η Τουρκία ξεδιπλώνει έντονη ναυτική δραστηριότητα. Όμως το πρόγραμμα δεν έχει παγώσει, όπως είπε ο Π. Καμμένος, απλώς στην παρούσα φάση οι δύο πλευρές εργάζονται για την διευθέτηση επιμέρους ζητημάτων και ειδικότερα, κάποιων ελληνικών αιτημάτων που αντιμετωπίζονται από τους Ισραηλινούς με εποικοδομητικό τρόπο.
Άλλο ζήτημα που “πάγωσε”, κατά τον κ. Καμμένο, είναι το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των F-16, με αποτέλεσμα, όπως είπε εμφαντικώς, να απειλείται η ΕΑΒ με κλείσιμο τον Οκτώβριο. Στην πραγματικότητα, και σε αυτή την περίπτωση η ανωτέρω εξέλιξη προέκυψε όσο ήταν ακόμη ο Π. Καμμένος στο ΥΠΕΘΑ, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο έφερε προς έγκριση στην Βουλή την Σύμβαση ΑΩ εκ της συμβάσεως αναβαθμίσεως. Σπεύδοντας να περάσει την κύρωση ως τροπολογία στο πλαίσιο άλλου σχεδίου νόμου, ήταν φυσικό να προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολιτεύσεως η οποία το εκμεταλλεύθηκε πολιτικώς. Η αποχώρηση αμέσως μετά του Π. Καμμένου από το ΥΠΕΘΑ, παρέτεινε την εκκρεμότητα.
Θα ήταν αφελής εάν πίστευε κανείς ότι εν μέσω προεκλογικής περιόδου ο οποιοσδήποτε διάδοχος στο ΥΕΘΑ, θα προχωρούσε με την εν λόγω Σύμβαση ΑΩ. Η ευθύνη λοιπόν ανήκει σε αυτόν που διαχειρίσθηκε την σύμβαση, τον Π. Καμμένο, ο οποίος τον περασμένο Δεκέμβριο, τις ημέρες των Χριστουγέννων, έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να “τρέξουν” τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε η σύμβαση να παρουσιασθεί επειγόντως στην Βουλή.
Και οι αμυντικές βιομηχανίες στο στόχαστρο
Όσο για την ΕΑΒ, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ επεδίωξε να δημιουργήσει εντυπώσεις. Οι επιδόσεις γενικώς της συγκυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην διαχείριση της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ) δεν μπορούν να θεωρηθούν επιτυχείς. Όταν ανέλαβαν την κυβέρνηση, διέκοψαν ό,τι προγραμματισμό υπήρχε σε εξέλιξη από την προηγουμένη κυβέρνηση, προκαλώντας αναστάτωση και οπισθοδρόμηση.
Τα ΕΑΣ, δεν σώθηκαν ακόμη. Η έλλειψη προόδου οφείλεται εν πολλοίς και στους ανθρώπους που ο ίδιος ο Π. Καμμένος διόρισε σε διευθυντικές θέσεις. Η υπαναχώρηση των ΗΠΑ από το μεγάλο πρόγραμμα παραγγελίας ελληνικών πυρομαχικών 40 mm για τα εξοπλισμένα αεροσκάφη AC-130 της USAF, υπήρξε ένα σοβαρό πλήγμα. Αλλά η εταιρεία φορτώθηκε με επιπλέον προβλήματα, που έχουν ανοίξει τον δρόμο που οδηγεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθαρίσεως όπως η ΕΛΒΟ. Και αυτό δεν συνέβη μετά την αποχώρηση του Π. Καμμένου από την κυβέρνηση…
Η ΕΛΒΟ δεν ιδιωτικοποιήθηκε ακόμη ενώ ο Π. Καμμένος συνέχισε να εκμεταλλεύεται την ευαισθησία για τον χώρο. Για πολλοστή φορά αναφέρθηκε στην “ευνοούμενή” του Paramount, στην οποία δήθεν η κυβέρνηση αρνείται να δώσει την ελληνική εταιρεία, επειδή “απειλούν οι Γερμανοί, που θέλουν την ΕΛΒΟ κλειστή“… Το θέμα “πονάει” τον πρώην ΥΕΘΑ αλλά στην πραγματικότητα η Paramount αποσύρθηκε από την διαδικασία μετά την αρνητική κριτική που δέχθηκαν οι προτάσεις της από τον ειδικό εκκαθαριστή και το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών. Όσο για την γερμανική KMW, τον μόνο σοβαρό ενδιαφερόμενο επενδυτή, μετά την “ειδική μεταχείριση” που της επιφυλάχθηκε από τους λαϊκιστές ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αναμένει μάλλον… την επομένη κυβέρνηση.
Από τον Π. Καμμένο, δεν ξέφυγε λόγω των ημερών ο κ. Κόκκαλης, τον οποίο συσχέτισε με την ΙΝΤΡΑΚΑΤ που αναλαμβάνει έργα από το Δημόσιο και την INTRACOM Defense Electronics (IDE). Κατά τον ίδιο, ο κ. Κόκκαλης δήθεν, “θέλει αυτή την στιγμή να σταματήσει το πρόγραμμα των F-16 για τους δικούς του λόγους, για να πουλήσει την επέκταση του ΑΙΓΕΑ. Αυτός είναι ο λόγος“.
Η IDE, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της ΕΑΒΙ, έχει αναπτύξει το σύστημα επικοινωνιών ΑΙΓΕΑΣ, το οποίο όμως ανέλαβε να υλοποιήσει για το Πολεμικό Ναυτικό με σύμβαση που της ανατέθηκε επί των ημερών του Π. Καμμένου στο ΥΠΕΘΑ. Ασφαλώς και η IDE είναι φυσικό να επιδιώκει την επέκταση της συμβάσεως και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πολύ θετικά σχόλια από την μέχρι σήμερα εμπειρία αξιοποιήσεώς του, οδήγησαν προσφάτως στην προετοιμασία για υλοποίηση νέας φάσεως που θα εξαπλώσει την χρήση του στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αλλά αυτό δεν μπορεί να έχει καθ’ οιονδήποτε τρόπο σχέση με το πρόγραμμα των F-16.
Η αναβάθμιση των F-16, ένα πρόγραμμα κατά βάση ηλεκτρονικών συστημάτων που θα εγκατασταθούν στα αεροσκάφη, είναι φυσικό να ενδιαφέρει την IDE, αφού μαζί με την ΕΑΒ αποτελούν τις κύριες εταιρείες ηλεκτρονικών συστημάτων της ΕΑΒΙ. Όμως στην Σύμβαση ΑΩ που παρουσίασε στην Βουλή ο Π. Καμμένος, δεν περιλήφθηκε καμμία βιομηχανική συμμετοχή της IDE.
Τα 500 εκατ. $ έφτασαν οι αναθέσεις έργου στην IDE από συμβάσεις για συστήματα Patriot
Το συμπέρασμα είναι ότι εν όψει των εκλογών της 26ης Μαΐου, ο Π. Καμμένος “έδωσε τα ρέστα του” κινδυνολογώντας σκοπίμως γύρω από τον χώρο της Άμυνας. Κατάσταση μάλλον αναμενόμενη από έναν λαϊκιστή πολιτικό, που επεδίωξε να παρουσιαστεί ως ο μόνος ακέραιος και “σοβαρός” στην διαχείριση των ευαίσθητων εκ της φύσεώς τους πραγμάτων των ενόπλων δυνάμεων, της αμυντικής βιομηχανίας και της Άμυνας. Ο λαός, μάλλον δεν τον πίστεψε.