Η επίσκεψη Μητσοτάκη στα Reaper και η προμήθεια MQ-9B SeaGuardian
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Στην χθεσινή επίσκεψή του στην 110 Πτέρυγα Μάχης, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε και το κλιμάκιο της 717 Εκστρατευτικής Μοίρας Επίθεσης της Αεροπορίας Ευρώπης των ΗΠΑ (USAFE), που επιχειρεί από την Λάρισα με μη επανδρωμένα MQ-9 Reaper. Το κλιμάκιο είχε επισκεφθεί στις 20 Φεβρουαρίου η Αμερικανίδα υφυπουργός Άμυνας Σελέστ Γουαλάντερ, συνοδευόμενη από τον ΥΦΕΘΑ και τον Α/ΓΕΕΘΑ.
Από τις ελάχιστες φωτογραφίες, διακρίνεται ότι πρόκειται για συστήματα της βελτιωμένης εκδόσεως MQ-9A ER (Εκτεταμένης Εμβέλειας) που ιδιαίτερο εξωτερικό γνώρισμά της είναι η τετράφυλλη έλικα, η οποία έχει αντικαταστήσει την τρίφυλλη και η επιπλέον μεγάλη κάθετη κεραία επικοινωνιών που διακρίνεται στην κοιλιακή χώρα της ατράκτου, στο ύψος των σκελών προσγειώσεως. Η τετράφυλλη έλικα συντελεί στην καλύτερη εκμετάλλευση της ισχύος του κινητήρα, που εν προκειμένω, σε συνδυασμό με σύστημα ψεκασμού μείγματος ύδατος-αλκοόλ, βελτιώνει την απόδοση κατά την φάση της απογειώσεως, οπότε απαιτείται μικρότερη διαδρομή.
Ωστόσο, η σημαντικότερη ίσως τροποποίηση, αφορά την ικανότητα μεταφοράς δύο εξωτερικών δεξαμενών των 1.300 λίτρων, κάτω από τις πτέρυγες. Στους δύο υπόλοιπους φορείς αναρτήσεως οπλισμού, φέρονται δίδυμοι φορείς αντιαρματικών πυραύλων HELLFIRE ή μπορεί να αναρτηθεί από μία βόμβα κατευθύνσεως λέιζερ ή GPS. Οι εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου αυξάνουν την αυτονομία πλέον του 25,9%, αναλόγως ανέμου, θερμοκρασίας και υψομέτρου πτήσεως. Έτσι, η αναφερόμενη αυτονομία των 27 ωρών για αποστολές επιτηρήσεως (ISR), στο MQ-9A ER αυξάνεται σε 34 ώρες πτήσεως. Αντιστοίχως, ενώ η αυτονομία σε αποστολές κρούσεως με πλήρες πολεμικό φορτίο ανέρχεται σε 14 ώρες, στην έκδοση ER είναι αυξημένη κατά 3-3,5 ώρες.
Το MQ-9A ER όμως, εξακολουθεί να θεωρείται η “απλή” έκδοση του Reaper. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την προμήθεια της μεγαλύτερης και πιο ειδικής εκδόσεως MQ-9B SeaGuardian που προσφέρει ανώτερη ικανότητα επιτηρήσεως θαλασσίων περιοχών. Στην σχετική Επιστολή Αιτήσεως για Τιμή & Διαθεσιμότητα (LoR for Price & Availability) οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν απαντήσει από το 2021. Βάσει των στοιχείων που ελήφθησαν, στις 4 Ιουλίου 2022 παρουσιάσθηκε και εγκρίθηκε η ενεργοποίηση σχετικού προγράμματος από την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων & Συμβάσεων της Βουλής.
Η απόφαση ενεργοποιήσεως του προγράμματος, αφορά την προμήθεια 3 Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων MQ-9B SeaGuardian με δύο Σταθμούς Ελέγχου Εδάφους (Ground Control Station) συνολικού εκτιμώμενου ύψους 388 εκατ. € περίπου. Επόμενο στάδιο είναι η αποστολή από ελληνικής πλευράς της λεγομένης Επιστολής Αιτήσεως για Επιστολή Αποδοχής (LoR for LoA) προς τις αμερικανικές υπηρεσίες. Η διαδικασία αυτή βρίσκεται πολύ κοντά, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες.
Το MQ-9B SeaGuardian θα εξασφαλίσει αξιόπιστη ικανότητα επίμονης επιτηρήσεως μεγάλων θαλασσίων εκτάσεων με χαμηλό κόστος, χάρη στην πληρότητα από πλευράς αισθητήρων. Οι τελευταίοι, πέραν του ΠολυΦασματικού Συστήματος Στόχευσης (Multi-Spectral Targeting System) με υπέρυθρο αισθητήρα, έγχρωμη, μαυρόασπρη κάμερα ημέρας TV, κάμερα υπερύθρων βραχέων κυμάτων, καταδείκτη λέιζερ, καταυγαστήρα λέιζερ, περιλαμβάνουν και Ραντάρ Συνθετικής Απεικόνισης (SAR) τύπου SeaVue, μέγιστης εμβελείας 250 χλμ.
Εξελικτικές προοπτικές ως προς την χρήση της πλατφόρμας, αφορούν μεταφορά ειδικών ατρακτιδίων για αποστολές καταγραφής Πληροφοριών Εκπομπών (SIGINT) και Ηλεκτρονικών Πληροφοριών (ELINT).
Παρά το ότι η έκδοση MQ-9B SeaGuardian δεν έχει ως πρωτεύοντα σκοπό την επίθεση σε στόχους, οι πτερυγικοί φορείς διατηρούν τις σχετικές καλωδιώσεις μεταφοράς όπλων. Αυτό σημαίνει ότι η αξιοποίησή του για εναέριες επιθέσεις, είναι ευχερής.
Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του MQ-9B SeaGuardian, υψηλότερης αξίας κρίνεται η εξαρχής σχεδίασή του ώστε να λάβει πολιτική νηολόγηση από τις Εθνικές Αρχές κάθε χρήστη. Αυτό σημαίνει ότι η επιχειρησιακή εκμετάλλευσή του μπορεί να είναι απλή, όπως με των επανδρωμένων αεροσκαφών (υποβολή σχεδίου πτήσεως κ.λπ.) χωρίς να απαιτείται η δέσμευση ειδικών αεροδιαδρόμων στο FIR, όπως ισχύει με τα υπόλοιπα UAV διεθνώς.
Τα ερωτηματικά για τα MQ-9B SeaGuardian και η σύγκριση με τo Heron