Η εκκρεμότητα των πτητικών δοκιμών στο εκσυγχρονισμένο P-3B Orion

Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Σύμφωνα με δημοσίευμα από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Τζαβέλλας έχει λάβει εγγράφως αίτημα διαταγής προόδου της διαδικασίας δικογραφίας που έχει σχηματισθεί για την σύμβαση του προγράμματος αναβαθμίσεως αεροσκαφών P-3B Orion του Πολεμικού Ναυτικού. Η αίτηση έχει κατατεθεί από τον Πλωτάρχη ε.α. Παναγιώτη Σταμάτη ΠΝ, ο οποίος από τις 20 Αυγούστου 2024 έχει καταθέσει Μηνυτήρια Αναφορά στον Άρειο Πάγο για την υπόθεση αλλά η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος φέρεται να έχει αδρανοποιήσει την διαδικασία.
Η εξέλιξη, δίνει αφορμή για να επιβεβαιωθεί ότι εκκρεμεί η έναρξη πτητικών δοκιμών του πρώτου εκ των τεσσάρων P-3B (“153415”, “153424”, “153427” και “153441”) στο οποίο πέραν των παρεμβάσεων σε επίπεδο δομικής αναβαθμίσεως, έχουν εγκατασταθεί και όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα που προβλέπει το πρόγραμμα. Το πρώτο εκσυγχρονισμένο P-3B βγήκε από το υπόστεγο της ΕΑΒ τον περασμένο Φεβρουάριο κι έκτοτε άρχισαν δοκιμαστικές εκκινήσεις κινητήρων και άλλες δοκιμές κι έλεγχοι στο έδαφος, προκειμένου να ετοιμαστεί η φάση των πτητικών δοκιμών με την πρώτη Πτήση Λειτουργικού Ελέγχου (Functional Check Flight).
Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ έχει γράψει ότι ενώ η έναρξη πτητικών δοκιμών είχε διολισθήσει για τον Σεπτέμβριο του 2024, μετατέθηκε για διάστημα 12 μηνών λόγω προβλήματος που υφίσταται στην μεταφορά του σήματος που δίνουν οι κινητήρες T-56 στα ψηφιακά όργανα που έχουν εγκατασταθεί πλέον στο πιλοτήριο. Η έκδοση κινητήρων είναι παλαιά, με αποτέλεσμα το αναλογικό σήμα που δίνουν να μην αναγνωρίζεται από τα όργανα, τα οποία πλέον είναι ψηφιακά, με αποτέλεσμα να μην έχει το πλήρωμα ενδείξεις για τα στοιχεία λειτουργίας των κινητήρων.
Για την επίλυση του προβλήματος, απαιτείται η εγκατάσταση μετατροπέων σήματος (Transcoders) που θα μετατρέπουν το αναλογικό σήμα σε ψηφιακό. Η λύση αυτή έχει υιοθετηθεί σε άλλα αεροπλάνα του τύπου που έχουν εκσυγχρονισθεί με σύγχρονο πιλοτήριο ψηφιακών οργάνων όπως τα δύο WP-3D Orion της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ. Τα συγκεκριμένα αεροπλάνα είναι ειδικά διασκευασμένα με εξειδικευμένα όργανα μετρήσεων για την πρόβλεψη τυφώνων, εξ ου και το προσωνύμιο “Hurricane Hunters” που έχουν. Η σχετική παρέμβαση, που προφανώς ενέχει κόστος το οποίο δεν έχει προβλεφθεί, πρέπει να γίνει από τους έχοντες την ευθύνη του προγράμματος, δηλαδή το αμερικανικό Δημόσιο και την Lockheed Martin.
Τα υπόλοιπα τρία P-3B παραμένουν στο υπόστεγο της ΕΑΒ “κομματιασμένα”, αφού δεν έχουν προσαρμοστεί ακόμη στην άτρακτο οι συλλογές πτερύγων. Τα δύο αεροπλάνα έπρεπε να παραδοθούν το 2022 και τα υπόλοιπα δύο το 2023, δηλαδή 7,5 και 8,5 έτη από την ανάθεση συμβάσεως το 2015! Και αυτά, όταν η τότε κυβέρνηση υποστήριζε ότι το πρόγραμμα κάλυπτε “επείγουσα” επιχειρησιακή απαίτηση… Από τους ανωτέρω χρόνους, μέχρι σήμερα παρουσιάζεται καθυστέρηση 3 ετών.
Στο μεταξύ, μόνο για τα δύο πρώτα από τα τέσσερα αεροπλάνα στα οποία έχουν γίνει εργασίες, οι καθυστερήσεις εξ υπαιτιότητος της ΕΑΒ, έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια μεγάλου μέρους (ορισμένοι κάνουν λόγο ακόμη και για το 50%!) του μεριδίου από τα 499.843.145 $ της συμβάσεως, που αναλογούσε στην ελληνική εταιρεία (περί τα 40 εκατ. $) λόγω των ρητρών που αυτή έχει κληθεί να καταβάλει. Υπενθυμίζεται ότι ένα εκ των επιχειρημάτων κατά την ανάθεση της συμβάσεως από τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο, ήταν ότι δι’ αυτού εξασφαλιζόταν η “διάσωση” της ΕΑΒ…
Στο μεταξύ, το Πολεμικό Ναυτικό ταλανίζεται από την προσπάθεια εξασφαλίσεως εκπαιδευμένου ιπτάμενου προσωπικού, δαπανώντας σημαντικά ποσά για εκπαιδεύσεις στο εξωτερικό και συντήρηση της πτητικής ικανότητος. Έχει μεσολαβήσει όμως η αποχώρηση εκπαιδευμένων στελεχών, με αποτέλεσμα παράταση της εκκρεμότητος, σε μία περίοδο έντονης στενότητος από πλευράς υπάρχοντος προσωπικού.
Εκσυγχρονισμός P-3B: πρόγραμμα χωρίς εγγύηση καλής εκτελέσεως αναζητά υπεύθυνο παραλαβής