Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Για άλλη μια φορά αντιπαραγωγικές και παραπλανητικές δηλώσεις για την Άμυνα

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στις 18 Νοεμβρίου στην εφημερίδα “Documento”, ο ΑΝΥΕΘΑ Π. Ρήγας απάντησε σε σχετική ερώτηση για το πρόγραμμα της προμήθειας φρεγατών από την Γαλλία. Στην ερώτηση “γιατί πάγωσε το θέμα“, ο ΑΝΥΕΘΑ έδωσε την εξής απάντηση: “Βρισκόμαστε σε κρίσιμη οικονομική συγκυρία και συνεπώς όποιο θέμα εξοπλιστικών μπαίνει στη συζήτηση έχει να κάνει με τις δυνατότητες της οικονομίας. Πρώτο μας μέλημα είναι η στήριξη της κοινωνίας. Άρα έπονται οι δαπάνες για την αναβάθμιση των εξοπλιστικών συστημάτων. Και γι’ αυτό οι ένοπλες δυνάμεις με τον εξής απλό και εύστοχο τρόπο διαμόρφωσαν μια οικονομία κλίμακας, αναβαθμίζοντας με δικά τους μέσα τα εξοπλιστικά συστήματα στο μέτρο του δυνατού. Έχοντας πλήρη εικόνα, είμαστε επαρκείς για το δόγμα της αποτρεπτικής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων. Οι γαλλικές φρεγάτες είναι μέρος της συζήτησης που γίνεται στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων για την αναβάθμιση του ναυτικού μας εξοπλισμού στο πλαίσιο ενός μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού που ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες θα μας οδηγήσει και στην τελική απόφαση“.

Από την ανωτέρω τοποθέτηση, είναι σαφές ότι ο ΑΝΥΕΘΑ αναφέρεται στην μελλοντική προμήθεια φρεγατών Belh@rra. Αντιθέτως, η ερώτηση περί “παγώματος”, αφορούσε τις διαρροές στις αρχές του χρόνου από τον προκάτοχό του Φ. Κουβέλη περί μισθώσεως φρεγατών FREMM, οι οποίες μάλιστα επρόκειτο να ενταχθούν στο Πολεμικό Ναυτικό το καλοκαίρι του 2018.

Τα ανωτέρω είναι γνωστά. Η “είδηση” λοιπόν στην απάντηση του ΑΝΥΕΘΑ, εντοπίζεται στην ακατανόητη, πέραν της άγνοιας της χρησιμοποιούμενης ορολογίας, τοποθέτησή του ότι δήθεν, οι Ένοπλες Δυνάμεις αναβαθμίζουν “με δικά τους μέσα τα εξοπλιστικά συστήματα στο μέτρο του δυνατού“. Άπαντες όμως γνωρίζουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν μεγάλες δυνατότητες “αναβαθμίσεως” οπλικών συστημάτων άνευ συνδρομής της αμυντικής βιομηχανίας. Αυτό όμως συνεπάγεται κόστος, το οποίο δεν καλύπτεται από τους μειωμένους αμυντικούς προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών. Θα ήταν ενδιαφέρον εάν ο ΑΝΥΕΘΑ μπορούσε να δώσει ένα παράδειγμα οπλικού συστήματος που αναβάθμισαν οι Ένοπλες Δυνάμεις “με δικά τους μέσα“, φοβούμαστε όμως ότι πρόκειται απλώς για λόγια κενά περιεχομένου, που απευθύνονται στο εκλογικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ. Η αποτρεπτική ισχύς έχει πληγεί και δηλώσεις εκτός πραγματικότητος όπως οι τελευταίες του ΑΝΥΕΘΑ, είναι εντελώς αντιπαραγωγικές.

 

Related Articles

Back to top button