Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Φορώντας ανακλαστήρες ραντάρ ήλθαν τα ιταλικά F-35A για τον ΗΝΙΟΧΟ 2019

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Φορώντας ανακλαστήρες (reflectors) σήματος ραντάρ, όπως ήταν αναμενόμενο, προσγειώθηκαν στην 117 Πτέρυγα Μάχης τα F-35A της Ιταλικής Αεροπορίας που θα λάβουν μέρος στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2019.

Όπως αποκαλύπτουν οι φωτογραφίες που δημοσιοποίησε το ΓΕΑ, τα αεροσκάφη φέρουν στο άνω μέρος των ενώσεων των πτερύγων με την άτρακτο και στον κοιλιακό χώρο, τους λεγόμενους “Φακούς Ανακλαστήρων Ραντάρ Luneberg” (Luneberg Lens Radar Reflector) που αυξάνουν αρκετές εκατοντάδες φορές το ίχνος ραντάρ που παρουσιάζει το αεροσκάφος, το οποίο εκ σχεδιάσεως ενσωματώνει χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητος (stealth).

Οι ανακλαστήρες προσαρμόζονται στα μαχητικά F-22 και F-35 όχι μόνο για πρακτικούς λόγους ασφαλείας κατά τις πτήσεις των εν λόγω τύπων σε περίοδο ειρήνης “εκτός συνόρων” αλλά και για να μην “αναγνωρίζονται” ως μαχητικά stealth από ραντάρ αεράμυνας μη φιλικών χωρών. Σε διαφορετική περίπτωση, τα ραντάρ θα μπορούσαν να εστιάσουν στην παρακολούθηση των συγκεκριμένων ιχνών (όποτε τα ανιχνεύσουν) προκειμένου να παρακολουθήσουν και αξιολογήσουν τις επιδόσεις αποκαλύψεως, ούτως ώστε να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.

Η πρώτη περίπτωση “επιχειρησιακής χρήσεως” των Ανακλαστήρων Luneberg σημειώθηκε μετά την ρωσική εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών στην Συρία τον Οκτώβριο του 2015. Την περίοδο εκείνη, τα F-22 επιχειρούσαν επίσης στην περιοχή και αξιολογήθηκε ως πιθανή μια προσπάθεια των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων να “αξιολογήσουν” τα χαρακτηριστικά stealth του αμερικανικού μαχητικού σε πραγματικές επιχειρησιακές συνθήκες. Για τον λόγο αυτόν, προσαρμόσθηκε Ανακλαστήρας Luneberg στην κοιλιακή χώρα της ατράκτου, οπότε το F-22 παρουσίαζε ίχνος ραντάρ ίδιο με ενός κανονικού μαχητικού 4ης γενεάς.

Η πιθανότητα τα ιταλικά F-35A να λάβουν μέρος σε όλα τα σενάρια που θα δοκιμαστούν στον ΗΝΙΟΧΟ 2019 σε πλήρη διαμόρφωση stealth, είναι μικρή. Εξάλλου, στην άσκηση συμμετέχουν και αεροσκάφη φίλης αεροπορίας, η οποία όμως δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close