Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Έτοιμα για παράδοση στο Πυροσβεστικό Σώμα τα ελληνικά drone SARISA

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σε φάση αναμονής ενάρξεως του σταδίου εκπαιδεύσεως, βρίσκεται το πρόγραμμα εισόδου σε υπηρεσία με το Πυροσβεστικό Σώμα, το μη επανδρωμένο σύστημα τύπου SARISA, που έχει αναπτύξει η ελληνική SAS Technology. H εκπαίδευση αναμένεται να είναι σύντομη και χωρίς προβλήματα, έτσι ώστε στην ερχομένη αντιπυρική περίοδο, να είναι απολύτως διαθέσιμα τα drone για επιχειρησιακή αξιοποίηση ανά την επικράτεια.

Το Πυροσβεστικό Σώμα θα παραλάβει δύο συστήματα, στο πλαίσιο δωρεάς της εταιρείας LATSCO Shipping Limited, η οποία αποφασίσθηκε μετά την περυσινή αντιμετώπιση του κύματος πυρκαγιών, που αντιμετώπισε η χώρα. Κάθε σύστημα που θα παραδοθεί, αποτελείται από το εναέριο όχημα και ένα σταθμό εδάφους τύπου MPGS-S3.

Επί της ουσίας, η SAS Technology “ανέπτυξε” μια ειδική έκδοση για πυροσβεστικές εφαρμογές, βάσει των απαιτήσεων που εκφράσθηκε από ομάδα του Πυροσβεστικού Σώματος. Διαδικασία, η οποία ανέδειξε, αφενός νέες εφαρμογές – ιδέες που δεν είχαν υπ’ όψιν οι άνθρωποι της εταιρείας και ζητήθηκαν από τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, αφετέρου την ικανότητα των Ελλήνων μηχανικών να καλύψουν με το SARISA τις απαιτήσεις.

Η διαμόρφωση του SARISA που προέκυψε, ταξινομήθηκε ως SRS-1C (Cargo) καθώς κύρια αποστολή του είναι η μεταφορά φορτίου, κατά βάση ασκού νερού για απόδοση ικανότητος καταπολεμήσεως μικρών εστιών σε δύσβατα μέρη από μικρές ομάδες πυροσβεστών. Το SARISA, είναι το πρώτο αερόχημα που ενσωματώνει μια τέτοια λειτουργία.

Το SARISA παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά δημοσίως στην έκθεση αμυντικού υλικού DEFEA 2021 τον Ιούνιο του 2021, εντυπωσιάζοντας με την εξαρχής σχεδιαστική πρόβλεψη μεταφοράς οπλικού φορτίου, ως πλατφόρμα εναερίου υποστηρίξεως χερσαίων τμημάτων. Η τυπική έκδοση SRS-1A, παρουσιάσθηκε με τυπικό φορτίο δύο ρουκέτες Hydra των 70 mm ενώ αργότερα, σε συνεργασία με ξένους φορείς, αναπτύχθηκε διαμόρφωση φορτίου 4 ρουκετών 55 mm ανατολικής προελεύσεως. Εφόσον ως οπλισμός υιοθετηθεί σύστημα ρουκέτες κατευθύνσεως λέιζερ, τυπικού βεληνεκούς 5.000 μέτρων, βάσει των επιδόσεων ταχύτηος και αυτονομίας του drone, αυτό μπορεί ανέτως να καλύψει απόσταση 10-15 χλμ. και κατ’ αυτό τον τρόπο να πετύχει πλήγματα ακριβείας σε αποστάσεις 15-20 χλμ. από την θέση απογειώσεως! 

Μέχρι σήμερα, η SAS Technology έχει αναπτύξει τρεις βασικές αντιλήψεις οπλισμένου SARISA, που προορίζονται για κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών ενώ κάθε μία μπορεί να εξελιχθεί περαιτέρω αναλόγως πιο εξειδικευμένων αποστολών που θα υποδεχθούν από τον επιχειρησιακό χρήστη.

LOR για κατευθυνόμενες ρουκέτες APKWS II απέστειλε το ΓΕΣ

 

 

Related Articles

Back to top button