Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εθνική συμμετοχή στο στρατιωτικό δορυφορικό δίκτυο επιτήρησης CSO

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 13 Δεκεμβρίου, παρουσία του ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια και της Γαλλίδας πρέσβειρας στην Αθήνα κας Laurence Auer, υπεγράφη συμφωνία χρήσεως του γαλλικού δορυφορικού δικτύου CSO από την Ελλάδα. Η συμφωνία υπεγράφη στην διάρκεια του 1ου Ελληνο-Γαλλικού Συμποσίου Αμυντικής Καινοτομίας, από τον Γενικό Διευθυντή ΓΔΑΕΕ Υποστράτηγο Ιωάννη Μπούρα και τον Αντιστράτηγο Gaël Diaz De Tuesta, διευθυντή του γαλλικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (AID).

Το πρόγραμμα είχε εγκριθεί στις 23 Οκτωβρίου 2023 από την Βουλή, κατά την παρουσίαση μαζί με άλλα στα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων & Συμβάσεων. Όπως είχε γράψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ τότε, πρόκειται για δορυφορικό πρόγραμμα τηλεπισκόπης Γης κόστους 119,8 εκατ. € και προβλέπει συμμετοχή της Ελλάδος σε ποσοστό 2%, από το οποίο καθορίζεται και ο βαθμός αξιοποιήσεως των προϊόντων και υπηρεσιών.

Το πρόγραμμα Συστατικού Διαστημικής Οπτικής (Composante Spatiale Optique) αφορά δίκτυο τριών γαλλικών δορυφόρων, που εξυπηρετεί το ευρωπαϊκό Πολυεθνικό Διαστημικό Σύστημα Απεικονίσεως (MUSIS) στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα από το 2006. Το MUSIS προορίζεται να διαδεχθεί το στρατιωτικό δορυφορικό πρόγραμμα Helios ΙΙ, που κάλυψε τις ανάγκες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από το 2007 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 που τερματίστηκε το πρόγραμμα. Κύριος χρήστης ήταν η Πολεμική Αεροπορία και το ποσοστό συμμετοχής 2,5% μεταφραζόταν σε διάθεση λήψεως 5-6 δορυφορικών εικόνων ημερησίως από τους δορυφόρους HELIOS 2A και 2B, που είχαν ικανότητα χρόνου επανεπισκέψεως της περιοχής ενδιαφέροντος κάθε 12 ώρες. Η διακριτική ικανότητα των ληφθέντων εικόνων, ήταν της τάξεως των 50 εκ.

Από το 2022, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εξυπηρετούνται με λήψη εμπορικών δορυφορικών εικόνων από την γαλλική One Atlas της Airbus Defence & Space.

Οι δορυφόροι CSO προσφέρουν δορυφορικές φωτογραφίες Πολύ Υψηλής Αναλύσεως, επιπέδου 20 εκ. από υψόμετρο 480 χλμ. για τον δεύτερο κατά σειρά εκτοξευθέντα δορυφόρο. Ο τρίτος δορυφόρος είναι προγραμματισμένο να εκτοξευθεί στις 25 Φεβρουαρίου 2025.

Η συμμετοχή στο δορυφορικό πρόγραμμα CSO, επιτρέπει συνέχιση της ικανότητος συλλογής πληροφοριών στρατηγικής σημασίας επ’ ωφελεία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της αξιοποιήσεως όπλων στρατηγικού πλήγματος, όπως ο πύραυλος πλεύσεως SCALP EG της Πολεμικής Αεροπορίας και μελλοντικώς στο δυναμικό του Πολεμικού Ναυτικού, ο αντίστοιχος MdCN. Υποστηρίζεται επιπλέον αποτελεσματικότερα, η εκτέλεση Ειδικών Επιχειρήσεων εκτός εθνικού χώρου.

Ουσιαστικώς, με την συμφωνία συνεχίζεται η διακρατική συνεργασίας Ελλάδος – Γαλλίας στην ικανότητα δορυφορικής επιτηρήσεως – παρατηρήσεως της Γης, σχεδόν 20 έτη μετά την πρώτη ανάλογη συμφωνία μεταξύ των υπουργών Αμύνης των δύο χωρών για το Helios II, που είχε υπογραφεί στις 4 Φεβρουαρίου 2005.

Για να μην ψωνίζουμε και από το μεγάλο “ράφι” (ολοκληρωμένα όπλα – μεγάλες πλατφόρμες)

 

Related Articles

Back to top button