Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Επίσκεψη του ΥΕΘΑ Π. Καμμένου στην USSOCOM

Η ελληνική προσπάθεια στις Ειδικές Επιχειρήσεις

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Την έδρα της Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (USSOCOM) και το Πανεπιστήμιο Διακλαδικών Ειδικών Επιχειρήσεων (JSOU) στην Αεροπορική Βάση ΜακΝτηλ στην Φλώριντα επισκέφθηκε ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος. Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η αμερικανική πλευρά στην ενεργότερη «συμμετοχή» των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF) των ΗΠΑ στην ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής στρατιωτικής συνεργασίας, ήταν μήνυμα του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρυ Πάιατ στο Twitter: «Ιδιαίτερα ευγνώμον για την υποστήριξη του Στρατηγού Τόμας, της SOCOM και της USSOCEUR, στην εμβάθυνση της συμμαχίας μας με την Ελλάδα, προς αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων».  

Τον ΥΕΘΑ Π. Καμμένο υποδέχθηκε στην USSOCOM ο διοικητής της Στρατηγός Ρέημοντ Τόμας, που προέβη με το επιτελείο του σε ενημέρωση της ελληνικής αποστολής, όπως συνέβη και με την επίσκεψη στο JSOU.

Μέσω της Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων Ευρώπης των ΗΠΑ (USSOCEUR), τμήματα από τις δυνάμεις SOF που διαθέτει, αναπτύσσονται πολύ τακτικά στην Ελλάδα και συνεκπαιδεύονται με τις ελληνικές ανάλογες μονάδες. Η συγκεκριμένη συνεργασία που εγκαινιάσθηκε προ οκταετίας περίπου, αναπτύσσεται διαρκώς, έχοντας επεκταθεί και στα Σώματα Ασφαλείας, με συνεκπαιδεύσεις που περιλαμβάνουν προσωπικό της ΕΚΑΜ και της ΜΥΑ.

Σε επίπεδο επιτελικής εκπαιδεύσεως, η αμερικανική υποστήριξη είναι επίσης καίρια, προσφέροντας θέσεις σε στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για φοίτηση στο JSOU ενώ σε επίπεδο γενικότερων γνώσεων, ειδικοτήτων και δεξιοτήτων, θέσεις για ανάλογα σχολεία έχει δεχθεί να προσφέρει και η USSOCEUR.

Η συνεργασία στον τομέα των SOF, παρακολουθείται απευθείας από το ΓΕΕΘΑ, το οποίο το 2012, με πρωτοβουλία του τότε Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου προχώρησε στην συγκρότηση της Διακλαδικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ). Έκτοτε, μέσω της ΔΔΕΕ, το ΓΕΕΘΑ επιδιώκει την αναβάθμιση της εθνικής ικανότητος ανταποκρίσεως στις Ειδικές Επιχειρήσεις ενώ σε συμμαχικό επίπεδο σκοπεύει στην κάλυψη της εθνικής δεσμεύσεως που έχει αναληφθεί για την συγκρότηση Τμηματικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Component Command). Παρά ταύτα, η πολιτική ηγεσία δεν έχει υποστηρίξει όσο θα έπρεπε την προσπάθεια, με αποτέλεσμα η υποχρηματοδότηση της ΔΔΕΕ και του ΓΕΕΘΑ γενικότερα, να μην επιτρέπει ταχεία πρόοδο στην δημιουργία των απαραιτήτων υποδομών και ο στόχος να μετατίθεται διαρκώς και σήμερα να βρίσκεται στο… 2024.

Χάρη στην αμερικανική υποστήριξη που επεδίωξε το ΓΕΕΘΑ, επιταχύνθηκε η προετοιμασία Ελλήνων αξιωματικών με τα κατάλληλα γνωστικά εφόδια, ώστε να καλύψουν τις επιτελικές θέσεις της SOCC. Υπάρχουν όμως σαφώς αντιφατικές πρωτοβουλίες που υπονομεύουν το εγχείρημα, όπως σε επίπεδο ΥΠΕΘΑ η προσωπική απόφαση του Π. Καμμένου να παγώσει το πρόγραμμα παραλαβής των ελικοπτέρων ΝΗ90, στα οποία περιλαμβάνεται και το πρώτο κύτταρο τεσσάρων εξειδικευμένων ελικοπτέρων Ειδικών Επιχειρήσεων. Η αξιολόγηση των Αμερικανών είναι ότι σε τακτικό επίπεδο οι ελληνικές SOF έχουν καλό επίπεδο, πάσχουν όμως στο οργανωτικό – επιχειρησιακό και εκεί είναι που η ηγεσία αναμένει η προσπάθεια για την συγκρότηση της SOCC, με αμερικανική υποβοήθηση, να φέρει αποτελέσματα.

Το ζήτημα όμως δεν εξαντλείται εκεί. Η υλοποίηση της δεσμεύσεως για συγκρότηση SOCC μέχρι το 2024, είναι ένα μεγάλο ορόσημο για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Παραλλήλως όμως, είναι και ένας σταθμός που τουλάχιστον στα μάτια των Συμμάχων, αντιπροσωπεύει την ευκαιρία διαπιστώσεως περί αλλαγής ή όχι πνεύματος, στην διάθεση της χώρας να έχει πιο ενεργή συμμετοχή στις επιχειρήσεις τουΝΑΤΟ.

Related Articles

Back to top button