Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Ενημέρωση για την Άμυνα: Το ΥΠΕΘΑ “μπέρδεψε” τις Επιτροπές της Βουλής

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στην χθεσινή ενημέρωση των μελών της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμύνης & Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΘΑ, παρέστη σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και το αποτέλεσμα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ως προς την κατανόηση του περιεχομένου. Αναλύθηκαν τα αποτελέσματα της Φθινοπωρινής Συνόδου των Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΘΑ, τα συμπεράσματα της 3ης Τριμερούς Συναντήσεως Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου, καθώς και οι τρέχουσες στρατιωτικές εξελίξεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Στην πραγματικότητα, ο “πυρετός” στο ΥΠΕΘΑ είναι πολύ υψηλότερος απ’ ό,τι άφησε να φανεί η παραπάνω είδηση. Ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος έχει συνεγερθεί από τις ενημερώσεις της στρατιωτικής ηγεσίας και αντιλαμβάνεται την πιεστική ανάγκη για υλοποίηση σοβαρών εξοπλιστικών προγραμμάτων. Σε όλα τα επίπεδα, του έχει επισημανθεί ότι υφίσταται σοβαρό πρόβλημα με την επιχειρησιακή ετοιμότητα και τις προοπτικές των Ενόπλων Δυνάμεων και υπάρχει κίνδυνος να υποστούν “ανήκεστο βλάβη” εάν συνεχισθεί η λιτότητα στην αφιέρωση οικονομικών πόρων. 

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, μάλλον θα έπρεπε να έχει προηγηθεί η ενημέρωση – σύσκεψη με την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων & Συμβάσεων της Βουλής. Πράγματι. Αυτή την Επιτροπή είχε πρόθεση να ενημερώσει ο ΥΕΘΑ, λόγω ακριβώς της σοβαρότητος των ζητημάτων που υφίστανται κι έχουν πιεστικότερο χαρακτήρα εν σχέσει με την Πολιτική Εθνικής Αμύνης και τις υποθέσεις εξωτερικών που σχετίζονται με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Έγινε όμως ένα… λάθος. Η αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΕΘΑ, “μπέρδεψε” τις Επιτροπές της Βουλής κι έτσι προσκλήθηκε πρώτα η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Αμύνης & Εξωτερικών Υποθέσεων αντί η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων & Συμβάσεων.

Η σύγχυση αυτή προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο εκνευρισμό σε όλους. Ασφαλώς δεν ήλθε η συντέλεια του κόσμου. Εν πάση περιπτώσει, εντός ευλόγου διαστήματος, τα κρίσιμα ζητήματα εξοπλιστικών προγραμμάτων θα τεθούν και αυτά υπ’ όψιν της αρμοδίου Επιτροπής, μπορεί δε να προεξοφληθεί ότι θα υπάρχει πλήρης κατανόηση της καταστάσεως.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος δεν έχασε την ευκαιρία εχθές να ενημερώσει σε αδρές γραμμές και για κάποια από τα κύρια εξοπλιστικά προγράμματα που απασχολούν, όπως ενδεικτικώς το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των F-16, με το οποίο ούτως ή άλλως θα ασχοληθεί σύντομα η Βουλή. Η κυβέρνηση πρόκειται να καταθέσει σχετική τροποποίηση νόμου για την λεγομένη “Σύμβαση ΑΩ” που συνοδεύει την σύμβαση προμήθειας του προγράμματος. Ουσιαστικώς ο ΥΕΘΑ είπε τα ίδια περίπου με αυτά που είχε αναφέρει μιλώντας στα μέλη της ίδιας Επιτροπής, από του βήματος της Βουλής, στις 19 Σεπτεμβρίου.

Γενικότερα πάντως, έχει καταστεί σαφές στην Μεσογείων ότι η σημερινή κατάσταση χρηματοδοτήσεως των Ενόπλων Δυνάμεων δεν μπορεί να συνεχισθεί. Χρηματοδότηση της τάξεως των 500-530 εκατ. ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα και διαρκώς μειούμενοι λειτουργικοί προϋπολογισμοί, μόνο αποτέλεσμα την υποβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν. Το… παράδοξο, είναι ότι η Βουλή μπορεί να διαδραματίζει κάποιον ρόλο ως προς την έγκριση εξοπλιστικών προγραμμάτων, όμως αυτός που καθορίζει τον αμυντικό προϋπολογισμό δεν είναι κανείς άλλος παρά μόνο η κυβέρνηση. Συνεπώς, όλη η ουσία είναι να πεισθεί ο πρωθυπουργός ότι συνιστά πλέον ζήτημα επιβιώσεως για τις Ένοπλες Δυνάμεις, η άμεση αύξηση των αμυντικών δαπανών. Και αρμόδιος για την δύσκολη αποστολή να πεισθεί ο πρωθυπουργός, δεν είναι ούτε η στρατιωτική ηγεσία, ούτε η Βουλή. Το βάρος πέφτει στους ώμους του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου.

Ευθεία αναφορά του ΥΕΘΑ στην Βουλή για την προμήθεια δύο Belh@rra

 

Related Articles

Back to top button