Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΚΥΠΡΟΣ

Έναρξη χορηγήσεως της νέας στολής παραλλαγής στην Εθνική Φρουρά

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ξεκίνησε επισήμως η χορήγηση του νέου τύπου στολής παραλλαγής που έχει σχεδιασθεί από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) στο προσωπικό της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου. Στην τελευταία σειρά νεοσυλλέκτων της 2019 ΕΣΣΟ που ορκίσθηκαν στις 18 Ιουλίου, χορηγήθηκε μία νέα στολή, μαζί με άλλες δύο “παλαιού” τύπου. Μία νέου τύπου στολή, χορηγήθηκε επίσης για πρώτη φορά και σε όλα τα μόνιμα στελέχη.

Η μελέτη για ένα νέο σχέδιο παραλλαγής στην στολή μάχης, ξεκίνησε το 2014 και το 2016 κατέληξε σε ένα σχέδιο παρεμφερές με αυτό της αμερικανικής Multicam και βρετανικής MTP (ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ τεύχος 27, Ιούνιος 2016). Το κυπριακό σχέδιο παραλλαγής, περιλαμβάνει συνολικώς 6 αποχρώσεις ενώ βελτιωμένο τόσο από απόψεως υφάσματος όσο και σχεδιαστικής γραμμής, είναι όλο το σχέδιο της στολής.

Το 2018 επρόκειτο να παραληφθούν 30.000 στολές νέου τύπου αλλά στους δειγματολειπτικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από το Υπουργείο Αμύνης, δεν υπήρξε ικανοποίηση, με αποτέλεσμα να μην παραληφθούν.

Στις στρατιωτικές παρελάσεις το 2017 και το 2018, το προσωπικό των ουλαμών εμφανίσθηκε με περιορισμένες παρτίδες που είχαν αποκτηθεί αποκλειστικώς για τον σκοπό αυτό.

Διευκρινίζεται ότι το προσωπικό των Δυνάμεων Καταδρομών έχει προχωρήσει ανεξάρτητα στην προμήθεια στολών μάχης με παραλλαγή Multicam.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες διαταγές του ΓΕΕΦ, ο υπάρχον τύπος στολής θα συνυπάρχει με τον νέο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, οπότε και θα εξαντληθούν τα υπάρχοντα αποθέματα. Η νέου τύπου στολή θα φοριέται στις επίσημες εκδηλώσεις.

Σημειώνεται ότι το ΓΕΕΦ έχει υιοθετήσει και νέου τύπου άρβυλα καφέ αποχρώσεως. Η προμήθεια γίνεται από γνωστές εταιρείες του εξωτερικού που προσφέρουν στρατιωτικά άρβυλα υψηλών προδιαγραφών, δεδομένου ότι διαπιστώθηκε ότι το κόστος ήταν απολύτως συγκρίσιμο με αυτό της προμήθειας του παλαιοτέρου τύπου, που υστερούσε σε ποιότητα και άνεση.

Αστοχίες στα νέα άρβυλα του Ελληνικού Στρατού

Tags

Related Articles

Back to top button
Close