Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Εν αναμονή απάντησης το ΓΕΣ σε αίτημα για κατευθυνόμενα βλήματα Excalibur

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ένα από τα όπλα που από νωρίς κέντρισαν το ενδιαφέρον των επιτελών του ΓΕΣ, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, είναι το κατευθυνόμενο βλήμα πυροβολικού M982 Excalibur των 155 mm. Η αποστολή τέτοιων εξελιγμένων πυρομαχικών στην Ουκρανία δεν επιβεβαιώθηκε παρά μόνο τον Οκτώβριο του 2022 αλλά ενδείξεις για την χρησιμοποίησή τους στο πεδίο της μάχης υπήρχαν νωρίτερα. Τότε, ακριβώς εκδηλώθηκε και επισήμως από το ΓΕΣ σχετικό ενδιαφέρον, προς την αμερικανική πλευρά.

Συγκεκριμένα, στις 4 Οκτωβρίου 2022 εστάλη προς το Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας (ODC) της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα αίτημα με δύο περιπτώσεις: αφενός την δωρεάν παραχώρηση, αφετέρου την ενημέρωση για Τιμή & Διαθεσιμότητα (P&A). Το αίτημα αφορά αφενός 92 ψηφιακά γωνιόμετρα που θα συνοδεύουν τα πυρομαχικά, αφετέρου 360 βλήματα του συγκεκριμένου τύπου. 

Το βλήμα M982 Excalibur έχει μέγιστο βεληνεκές 39,3 χλμ. βαλλόμενο από πυροβόλα 155 mm με σωλήνα 39 διαμετρημάτων ενώ από πυροβόλο σωλήνα 52 διαμετρημάτων, η επίδοση προσεγγίζει τα 50 χλμ. Το επίπεδο ακριβείας που συνοδεύει το πυρομαχικό προσδιορίζεται από Πιθανό Κυκλικό Σφάλμα (CEP) 4 μέτρων, βάσει πολεμικής εμπειρίας στο Ιράκ το 2007. Η κατασκευάστρια Raytheon έχει υποστηρίξει σε παλαιότερες δοκιμές ότι στην απόσταση των 48 χλμ. το μέσο CEP ορίζεται σε 1 μέτρο ενώ η συνεργάτιδα BAE Systems αναφέρει πως η ακρίβεια του βλήματος είναι ανεξάρτητη του βεληνεκούς βολής.

Το πυρομαχικό κατευθύνεται από συνδυασμό GPS/INS και επιτυγχάνει ικανότητα προσβολής με την πρώτη βολή. Η ακρίβεια πυρός περιορίζει δραστικώς τις παράπλευρες απώλειες ενώ σε τακτικό επίπεδο αναφέρεται ικανότητα εγγύς υποστηρίξεως σε αποστάσεις 75-150 μέτρων από τις φίλιες γραμμές.

Η ενίσχυση πυρός του Πυροβολικού Μάχης με βλήματα όπως το Excalibur, είναι σοβαρή. Αναφέρεται ενδεικτικώς ότι για την επίτευξη του ίδιου αποτελέσματος μπορεί να απαιτηθεί η βολή 10-50 συμβατικών μη κατευθυνόμενων βλημάτων πυροβολικού. Το κόστος του βλήματος κινείται στο επίπεδο των 65-70.000 $.

Σε ενημέρωση του αμερικανικού Υπουργείου Αμύνης στις 6 Ιανουαρίου 2023, αναφερόταν ότι από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία έχουν σταλεί 5.200 βλήματα ακριβείας πυροβολικού 155 mm, περιγραφή που παραπέμπει στο Excalibur ενώ έκτοτε έχουν προκύψει διάφορες συμβάσεις προμήθειας από συμμαχικές χώρες. Η ετήσια δυνατότητα παραγωγής, υπολογίζεται σε 1.000 βλήματα περίπου και από το 2007 που έχει τεθεί σε υπηρεσία με τον Στρατό των ΗΠΑ, έχουν παραχθεί περί τα 15.000 βλήματα. Μέχρι σήμερα, σχεδόν ένα έτος μετά, στο αίτημα του ΓΕΣ δεν έχει ληφθεί απάντηση από τις αμερικανικές υπηρεσίες.

Αιτήματα του ΓΕΣ για 500 μεταχειρισμένα Bradley και 695 ειδικοποιημένα οχήματα από τις ΗΠΑ

 

 

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close