Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Έγκριση ΚΥΣΕΑ των τριών προγραμμάτων SPIKE NLOS και αναβάθμισης Apache

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σύμφωνα με σημερινό επίσημο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την τακτική τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) υπό τον πρωθυπουργό, «εγκρίθηκε η προμήθεια συστημάτων SPIKE-NLOS για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων κι έγινε ενημέρωση για την εξέλιξη της πορείας άλλων εξοπλιστικών προγραμμάτων».

Συγκεκριμένα, η έγκριση αφορά τα παρακάτω προγράμματα που έχει παρουσιάσει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ:

  • Για το Πεζικό, συστήματα βλημάτων SPIKE NLOS. Πρόκειται για 17 συστήματα που θα ενταχθούν στους Λόχους Αντιαρματικών συγκεκριμένων Σχηματισμών του Ελληνικού Στρατού, με 340 βλήματα και συνολικό κόστος 270 εκατ. € περίπου.
  • Για την Αεροπορία Στρατού, 100 βλήματα SPIKE NLOS που θα αποτελέσουν οπλισμό επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A Apache, κόστους 45 εκατ. € περίπου.
  • Για το Πολεμικό Ναυτικό, 4 συστήματα SPIKE NLOS προς εγκατάσταση σε ισάριθμες κανονιοφόρους και 4 συστήματα SPIKE ER2 για τα Σκάφη Ανορθοδόξου Πολέμου Mk V, με συνολικώς 55 βλήματα, κόστους 55 εκατ. € περίπου. 
  • Περιορισμένη αναβάθμιση 19 επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A Apache από την Elbit Systems, κόστους 40 εκατ. € περίπου. Από τα συγκεκριμένα ελικόπτερα, 9 θα τροποποιηθούν και θα πιστοποιηθούν στην εκτοξευόμενη από αέρος έκδοση των βλημάτων SPIKE NLOS. 

Τα προγράμματα για τα οποία έγινε ενημέρωση κατά την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ήταν αυτά της προμήθειας κορβετών, του εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO 200HN και των μαχητικών F-35.

Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε ομoφώνως τα ανωτέρω προγράμματα προμήθειας κι εξουσιοδότησε τον ΥΕΘΑ να προβεί διά της ΓΔΑΕΕ σε υπογραφή των σχετικών συμβάσεων. Λόγω της χρονικής συγκυρίας, αναμένεται να διαπιστωθεί εάν αυτό θα συμβεί προ ή μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Υπόθεση εργασίας SPIKE NLOS: αν υπήρχε φορέας Αμυντικής Βιομηχανίας

Tags

Related Articles

Back to top button
Close