Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Εγκαίνια πλωτής δεξαμενής των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, από κοινού με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα, εγκαινίασαν σήμερα την ανακαινισμένη δεξαμενή «ΒΙΟΛΑΝΤΩ» τύπου “Panamax” των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου.

Στον χαιρετισμό του, ο ΥΕΘΑ σημείωσε ότι η ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και παρόχου ασφάλειας στη ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, συνιστά ύψιστη εθνική προτεραιότητα. Αναφέρθηκε επίσης στην άρρηκτη σχέση των Ελλήνων με το θαλάσσιο στοιχείο καθώς και στην κεφαλαιώδη αξία των νησιών στη γεωπολιτική αξία της χώρας, υπογράμμισε το σημαντικό διττό ρόλο της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας, ως εθνικού κεφαλαίου και ως σημαντικού πυλώνα της οικονομίας ενώ χαρακτήρισε το εγχείρημα στη Σύρο ως παράδειγμα για την αναζωογόνηση και την ανάπτυξη του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα. Ειδική μνεία έγινε στους διαχρονικούς δεσμούς των Ενόπλων Δυνάμεων με το Νεώριο Σύρου.

Τέλος, ο ΥΕΘΑ επισήμανε τη συσχέτιση της εύρωστης αμυντικής υπόστασης της χώρας με τις στρατηγικές βιομηχανικές υποδομές, οι οποίες αποτελούν πολλαπλασιαστές ισχύος με άμεσα οφέλη για την επισκευαστική ικανότητα και διαθεσιμότητα του υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ενδεικτικώς αναφέρουμε ότι στα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου είχαν πραγματοποιηθεί εργασίες ενεργοποιήσεως 4 ΤΠΚ Type 148 που παραχωρήθηκαν μεταχειρισμένα από την Γερμανία μεταξύ 1994-1995. Επρόκειτο για τα ΒΟΤΣΗΣ (Ρ72), ΠΕΖΟΠΟΥΛΟΣ (Ρ73), ΒΛΑΧΑΒΑΣ (Ρ74) και ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ (Ρ-75). Το 2000 ακολούθησε η παραλαβή άλλων δύο, των ΤΟΥΡΝΑΣ (Ρ76) και ΣΑΚΙΠΗΣ (Ρ77) τα οποία υποβλήθηκαν στις ίδιες εργασίες αλλά στην Ήφαιστος Ελλάς Ναυπηγεία.

Οι εργασίες αφορούσαν μετασκευή με αλλαγή ψυγείων στις μηχανές, επειδή στις συνθήκες της Ελλάδας ανέβαζαν θερμοκρασία, τοποθετήθηκε κεντρικό σύστημα κλιματισμού σε όλο το πλοίο (προηγουμένως περιοριζόταν στο δωμάτιο των ηλεκτρονικών συστημάτων, το κέντρο επιχειρήσεων και τον ασύρματο) ενώ εγκαταστάθηκε και ραντάρ ναυτιλίας.

Η πλωτή δεξαμενή «ΒΙΟΛΑΝΤΩ» υποβλήθηκε σε εργασίες γενικής ανακατασκευής, που ολοκληρώθηκαν στις 28 Ιανουαρίου, μετά την βύθισή της το καλοκαίρι του 2018 και σήμερα αντιπροσωπεύει την μόνη πλωτή δεξαμενή “Panamax size” στην Ελλάδα. Η δεξαμενή είχε αποκτηθεί από τα Ναυπηγεία στο πρώτο ήμισυ της δεκαετίας του 1970 και το όνομά της προέρχεται από την μητέρα των αδελφών Γουλανδρή (Ιωάννης, Αλέξανδρος, Λεωνίδας) οι οποίοι αγόρασαν την επιχείρηση το 1968.

Η δεξαμενή παραγγέλθηκε το 1970 και ναυπηγήθηκε στην τότε Δυτική Γερμανία. Έχει χωρητικότητα 75.000 dwt. Ο όρος “Panamax” χρησιμοποιείται για την περιγραφή των περιορισμών μεγέθους πλοίων που μπορούν να διέλθουν από την Διώρυγα του Παναμά και θεσμοθετούνται από την υπεύθυνη κυβερνητική υπηρεσία της χώρας. Οι περιορισμοί αφορούν σε γενικές γραμμές μήκος πλοίου μέχρι 289,56 μέτρα, πλάτος 32,2 μέτρα και βύθισμα 120,4 μέτρα.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close