«E Squadron» – Ο εκτελεστικός βραχίονας των Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών
Στο φως της δημοσιότητας βρέθηκαν σήμερα οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες μετά την ολοκλήρωση της συνεργασίας τριών εβδομάδων που είχε ο πρίγκηπας Γουίλιαμ, ο δούκας του Κέιμπριτζ, σε καθένα από τα τρία σκέλη των υπηρεσιών πληροφοριών της Βρετανίας.
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της βασιλικής οικογένειας, ο 36χρονος πρίγκηπας Γουίλιαμ συνεργάστηκε με την Υπηρεσία Ασφαλείας (γνωστή και ως MI5), τη Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών (MI6) και το Κεντρικό Γραφείο Κρατικών Επικοινωνιών (GCHQ).
Όπως άλλωστε είναι γνωστό ή ΜΙ5 είναι η υπηρεσία αντιμετώπισης πληροφοριών και εσωτερικής ασφάλειας της χώρας και η ΜΙ6 είναι υπεύθυνη για επιχειρήσεις κατασκοπείας στο εξωτερικό (όπως η CIA στις Ηνωμένες Πολιτείες), ενώ η GCHQ είναι γνωστή ως κυβερνητική υπηρεσία παρακολούθησης στον κυβερνοχώρο (ανάλογη με την NSA).
Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι οτι ο εκτελεστικός βραχίονας των υπηρεσιών αυτών όταν απαιτείται η ανάληψη άμεσης και ευθείας δράσης είναι η “E Squadron”. Πρόκειται για την πιο απόρρητη μονάδα των Βρετανικών Ειδικών Δυνάμεων (United Kingdom Special Forces) με ειδικά επιλεγμένα στελέχη που αποτελούν συνεχιστές της παλαιότερης μονάδας – σκιάς της βρετανικής MI6, γνωστής με την ονομασία “The Increment”. Μάλιστα ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η μονάδα χρησιμοποιεί ανεπίσημα την ίδια ονομασία με αυτήν του προκατόχου της.
Στις μέρες μας η “E Squadron” φημολογείται ότι συνεργάζεται τόσο με τις μυστικές υπηρεσίες όσο και με την Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων της Βρετανίας για την εκτέλεση απόρρητων αποστολών. Ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τη σύνθεση της μονάδας αυτής που αναλαμβάνει τις πιο δύσκολες αποστολές, ανεξαρτήτως γεωγραφικού πλάτους και μήκους ανά τον κόσμο.
Το μέγεθός της είναι μικρό και εκτιμάται ότι επανδρώνεται από τα πιο έμπειρα μέλη των βρετανικών Ειδικών Δυνάμεων με προϋπηρεσία στο φημισμένο 22ο Σύνταγμα SAS, την επίλεκτη μονάδα βατραχανθρώπων Special Boat Service και το Ειδικό Σύνταγμα Αναγνώρισης (Special Reconnaissance Regiment).
Το προσωπικό της “E Squadron” λαμβάνει υποστήριξη σε εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου και λογιστική υποστήριξη από ειδικά τμήματα προσκολλημένα στο 18ο Σύνταγμα Διαβιβάσεων Ειδικών Δυνάμεων (18 UKSF Signals Regiment) ενώ διατίθενται εναέρια μέσα κατόπιν αιτήσεως από την 7η Μοίρα της RAF, η οποία πετάει με Chinook αλλά και την Διακλαδική Αεροπορική Πτέρυγα Ειδικών Επιχειρήσεων (Joint Special Forces Aviation Wing – JSFAW) των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Έντονη φημολογία υπάρχει τα τελευταία χρόνια ότι η “Ε Squadron” όχι μόνο είναι υπαρκτή αλλά επιχειρεί ιδιαίτερα ενεργά για λογαριασμό των μυστικών υπηρεσιών. Ουσιαστικά γίνεται λόγος για «μαύρες επιχειρήσεις» που γνωρίζουν ελάχιστοι ενώ σε περίπτωση αποκάλυψης, η βρετανική κυβέρνηση θα αρνηθεί την ύπαρξη όσων εμπλέκονται σε αυτήν.
Στις αποστολές της “E Squadron” περιλαμβάνονται:
- Απόρρητη στρατιωτική βοήθεια σε ξένες δυνάμεις.
- Απόρρητη διείσδυση και απαγκίστρωση πρακτόρων από εχθρικό έδαφος.
- Κεκαλυμμένη αναγνώριση (Covert reconnaissance) και συλλογή πληροφοριών (intelligence gathering).
Μέλη της “E Squadron” έχουν στο παρελθόν εμφανιστεί με προσωπικό της SBS και μέλη της επίλεκτης Delta Force του Αμερικανικού Στρατού, σε επιχειρήσεις για την εξόντωση του Μπιν Λάντεν στο ορεινό σύμπλεγμα Tora Bora στο Αφγανιστάν, το Δεκέμβριο του 2001.
Βασική αποστολή της “E Squadron” είναι η παροχή προστασίας (close protection) για στελέχη των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών που έχουν σταλεί σε επικίνδυνες περιοχές. Άλλα καθήκοντα φημολογείται ότι περιλαμβάνουν την απόκρυψη εφοδίων, όπλων και πυρομαχικών σε κρύπτες σε έδαφος ξένων χωρών, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια από Βρετανούς πράκτορες ως ενδιάμεσες στάσεις διαφυγής σε περίπτωση ανάγκης.
Η συνεργασία με την SBS εκτιμάται ότι εντοπίζεται στην τοποθέτηση ανιχνευτικών συσκευών σε ύποπτα πλοία εντός λιμένων και εν πλω καθώς και χρήση ΥΠΟΧ (SDV) προκειμένου να μεταφερθούν υποβρυχίως πράκτορες εντός και εκτός ακτών σε εχθρικά κράτη. Με την RAF αναφέρεται επίσης στενή συνεργασία με την 33η Μοίρα που επιχειρεί με ελικόπτερα Puma και την 47η Μοίρα που πετάει με μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 Hercules.
Μια συμπληρωματική μονάδα των μυστικών υπηρεσιών που συνεργάζεται στενά με την “E Squadron” είναι και η UKN, που ειδικεύεται στην εκτέλεση παρακολουθήσεων για λογαριασμό των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Αναφέρεται μάλιστα ότι η UKN είναι τα “μάτια και τα αυτιά” της “E Squadron” σε ξένες χώρες. Σκοπός της μονάδας είναι ο εντοπισμός και αναγνώριση στόχων ενδιαφέροντος, που στη συνέχεια αναλαμβάνουν να «τακτοποιήσουν» οι άνδρες της “E Squadron”.
Οι επιχειρήσεις σε εχθρικό έδαφος έχουν γίνει ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα της δραστηριότητας της “E Squadron”, μετά την έναρξη του Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας, με αποτέλεσμα η MI6 να βασίζεται πλέον σε τακτική βάση για συνοδεία πρακτόρων της σε αποστολές στο Ιράκ και το Αφγανιστάν αλλά και άλλα μέρη στο κόσμο.
Η πρώτη φορά που έγινε δημόσια αναφορά για την ύπαρξη της μονάδας ήταν μόλις τον Ιανουάριο του 2012, όταν το BBC ανέφερε τη δράση επίλεκτου τμήματος κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων εναντίον της Λιβύης το 2011. Στην περίπτωση αυτή, μια ομάδα πρακτόρων της MI6 και της “E Squadron” απογειώθηκε από τη Μάλτα με ένα Chinook και πέταξε μέχρι τη Λιβύη. Το ελικόπτερο προσγειώθηκε σε ερημική τοποθεσία και άφησε την ομάδα, η οποία είχε ως αποστολή την αποκατάσταση συνεργασίας με μια επαναστατική ομάδα ανταρτών που μαχόταν εναντίον του καθεστώτος Καντάφι.
Νωρίτερα, το 2009 άνδρες της “E Squadron” αναπτύχθηκαν και πάλι στην περιοχή της Σαχάρας, αυτή τη φορά σε αποστολή διάσωσης Βρετανού πολίτη που είχε απαχθεί από μέλη της Αλ Κάιντα. Η έκβαση όμως είχε άδοξο τέλος καθώς η τελική έγκριση καθυστέρησε με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο όμηρος.
Φήμες υπάρχουν επίσης για εμπλοκή σε επιχειρήσεις με στόχο τη δολοφονία του ίδιου του Καντάφι αλλά και του Μιλόσεβιτς στη Σερβία χωρίς όμως ποτέ να επιβεβαιωθούν. Η ύπαρξη της ίδιας της μονάδας παραμένει μέχρι σήμερα αμφιλεγόμενη αν και ο ρόλος που έχει στο σύγχρονο περιβάλλον, εξασφαλίζει ότι οι πιθανότητες να υπάρχει είναι κάτι παραπάνω από δεδομένες.