Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Δύο ακόμη υπογραφές συμβάσεων ελληνικών εταιρειών με την Naval Group

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με σημερινό δελτίο Τύπου της γαλλικής Naval Group, ανακοινώθηκε η υπογραφή δύο ακόμη συμβάσεων με ελληνικές εταιρείες, στο πλαίσιο του σχεδίου Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής για το πρόγραμμα προμήθειας των φρεγατών FDI HN του Πολεμικού Ναυτικού. Πρόκειται για τις εταιρείες Marita Hellas και Farad.

Η Marita Hellas S.A. δραστηριοποιείται στον τομέα των προϊόντων και υπηρεσιών ασφαλείας, ως εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος ξένων οίκων και πάροχος υπηρεσιών επιθεωρήσεως, συντηρήσεως και επισκευών. H εταιρεία που εδρεύει στο Πέραμα, απασχολεί 30 εργαζομένους.

Η Farad S.A. παράγει ποικιλία εναλλακτών θερμότητας που προσφέρονται για σχεδόν κάθε τύπο σκάφους, όπως και ψύκτες αλουμινίου, ψύκτες συμπιεστών, ψύκτες αέρα για φόρτιση κ.λπ. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1979 με έδρα τον Πειραιά και απασχολεί 60 εργαζομένους.

Το δελτίο Τύπου της Naval Group έχει ως εξής:

Στις 15 Μαρτίου, η Naval Group υποδέχθηκε περισσότερες από είκοσι ελληνικές εταιρείες στο ναυπηγείο της στο Lorient. Η εκδήλωση αυτή διοργανώθηκε από κοινού με τον ΣΕΚΠΥ, σε συντονισμό με την HEMEXPO, δύο μεγάλους ελληνικούς βιομηχανικούς συνδέσμους. Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις όπου κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή οι φρεγάτες FDI του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και συζήτησαν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Στην αποστολή συμμετείχαν 22 ελληνικές εταιρείες οι οποίες επισκέφτηκαν τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις όπου κατασκευάζονται οι φρεγάτες FDI του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Ταυτόχρονα είχαν την δυνατότητα σε Β2Β συναντήσεις να συζητήσουν με γαλλικές νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και συνεργασίες.

Η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε μια νέα ευκαιρία, να επιβεβαιωθούν οι ενέργειες που πραγματοποιεί η Naval Group για την ένταξη των Ελλήνων βιομηχανικών εταίρων στα εξαγωγικά και εθνικά της προγράμματα. Την ημέρα αυτή, τονίστηκε επίσης, η δέσμευση της Naval Group, με την υπογραφή δύο νέων συμβάσεων για τα προγράμματα FDI του Γαλλικού και του Ελληνικού Ναυτικού, με τη Marita Hellas και με τη Farad (μέσω του προμηθευτή της Naval Group AXIMA, μιας εταιρείας της EQUANS). Ανάλογη επίσκεψη προς όφελος των HASDIG (Hellenic Aerospace Security & Defense Industries Group) θα πραγματοποιηθεί εντός του Απριλίου.

Το σχέδιο Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής (HIP) που καθιέρωσε η Naval Group στο πλαίσιο της σύμβασης FDI HN επιτρέπει τη συμμετοχή του μέγιστου αριθμού Ελλήνων προμηθευτών στην εφοδιαστική αλυσίδα της Naval Group, δημιουργώντας νέες βιομηχανικές ευκαιρίες για τις ελληνικές εταιρείες καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης και μέσω της διαρκούς υποστήριξης των πλοίων. Περισσότερες από 50 ελληνικές εταιρείες έχουν ήδη ενταχθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα του Naval Group για να συνεισφέρουν στα προγράμματα FDI τόσο για το Γαλλικό όσο και για το Ελληνικό Ναυτικό καθώς και σε άλλα προγράμματα του Ομίλου.

Η Anne Quillon, Chief Procurement Officer της Naval Group τόνισε γι’ αυτό το επίτευγμα: «Είμαστε περήφανοι που μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί περισσότερες από 50 συμβάσεις από τη Naval Group με περίπου δεκαπέντε διαφορετικές ελληνικές εταιρείες».

Ο Gilles Langlois, Διευθυντής προγράμματος FDI HN της Naval Group πρόσθεσε: «Η ένταξη των ελληνικών εταιρειών στα προγράμματά μας είναι μια πολύ θετική εμπειρία για τη Naval Group. Είμαστε ενθουσιασμένοι που μοιραζόμαστε την τεχνογνωσία μας με ελληνικές εταιρείες και ανοιχτοί να επωφεληθούμε από πολύ ενθουσιώδεις και εξειδικευμένους συνεργάτες από την Ελλάδα».

Αυτή η επίσκεψη αποτελεί μέρος μιας ισχυρής στρατηγικής συνεργασίας για τη μεγιστοποίηση της ένταξης των Ελλήνων εταίρων η οποία θα μπορούσε να επεκταθεί σημαντικά με την πιθανή επιλογή από τις ελληνικές αρχές της κορβέτας Gowind® για το μελλοντικό πρόγραμμα κορβετών του Ελληνικού Ναυτικού.

Η προσφορά της Naval Group στο πλαίσιο του προγράμματος κορβετών περιλαμβάνει επίσης ένα ισχυρό σχέδιο συνεργασίας για την εξασφάλιση οικονομικών οφελών στην Ελλάδα σε ποσοστό τουλάχιστον του 30% της αξίας του προγράμματος και τη δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας με παράλληλη προώθηση της συμμετοχής Ελλήνων εταίρων στις διεθνείς δραστηριότητες του Ομίλου.

Ο Τάσος Ροζολής Πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τόνισε σε δήλωσή του: «Μετά από πρωτοβουλία του ΣΕΚΠΥ και με την συνεργασία της HEMEXPO, 24 ελληνικές εταιρείες έδωσαν δυναμικά το παρόν στα ναυπηγεία της Naval Group στη Lorient προκειμένου να προωθήσουν τις συνεργασίες τους με την Naval Group και τους υποκατασκευαστές της. Είμαστε δε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γιατί σήμερα 2 επιπλέον εταιρείες μέλη του ΣΕΚΠΥ υπέγραψαν συμβάσεις με την Naval Group πέραν των 15 που έχουν ήδη ενεργές συμβάσεις και της μίας που βρίσκεται μόνιμα στα ναυπηγεία και συμμετέχει στην κατασκευή των ελληνικών φρεγατών με Έλληνες εργαζόμενους. Ο ΣΕΚΠΥ συνεχίζει αταλάντευτα την προσπάθεια προώθησης και ανάπτυξης της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας με την συμμετοχή όλο και περισσότερων Ελληνικών εταιρειών στα εξοπλιστικά προγράμματα».

 

Related Articles

Back to top button