Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

40 χρόνια ΣΕΚΠΥ

Rheinmetall Lynx

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκδήλωση και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) στη ΛΑΕΔ την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023. Μετά από τρία χρόνια απουσίας της καθιερωμένης εκδήλωσης λόγω της πανδημίας φέτος διοργανώθηκε και πάλι ενώ γιορτάστηκαν και τα 40 χρόνια του ΣΕΚΠΥ από την ημέρα της ίδρυσής του.

Η εκδήλωση χαρακτηρίστηκε από την ιδιαίτερα μαζική παρουσία μελών – επιχειρήσεων του ΣΕΚΠΥ – οι οποίοι αυξήθηκαν κατά 32 μέσα στο 2022 φτάνοντας τις 190 – αλλά και πολλών επισήμων από το πολιτικό χώρο, τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και τον επιχειρηματικό κόσμο. Το φλουρί της πίτας έπεσε στο κομμάτι για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Στην εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γάλλος Πρέσβης Πατρίκ Μεζονέβ, αντιπροσωπείες της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ Αριστείδης Αλεξόπουλος, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Μισαήλ Παπαδάκης, εκπρόσωποι του ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΑ και ΓΕΝ και Ακόλουθοι Άμυνας από ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Αίγυπτο.

Στην εκδήλωση έστειλε βιντεοσκοπημένη ομιλία ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Χαρδαλιάς – λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να έχει φυσική παρουσία – ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο ΓΓ του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνης Οικονόμου εκφράζοντας και οι δύο την στήριξή τους στον ΣΕΚΠΥ και στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Για τη μεγάλη διεθνή αμυντική έκθεση DEFEA 23 που διοργανώνεται για δεύτερη φορά στις 9 με 11 Μαΐου 2023 ενημέρωσε ο κ. Βασίλης Μπάρκας μιλώντας για τις συμμετοχές 350 επιχειρήσεων από 26 χώρες οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο.

Στον κεντρικό χαιρετισμό της εκδήλωσης ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ Τάσος Ροζολής αφού ευχαρίστησε όλους όσους παρευρέθηκαν ανέφερε ότι «ο Σύνδεσμος γιορτάζει φέτος τα 40 έτη από την ίδρυσή του το 1982 όταν μια ομάδα μικροί κατασκευαστές (κυρίως μηχανουργεία και μεταλλικές κατασκευές), αποφάσισαν να ιδρύσουν έναν σύνδεσμο για την αμυντική βιομηχανία».

Σήμερα, πρόσθεσε και μετά από μεγάλες δυσκολίες λόγω κρίσης «ο ΣΕΚΠΥ έχει φτάσει τα 190 μέλη, ελληνικές εταιρείες, κρατικές και ιδιωτικές, μεγάλες, μεσαίες αλλά κυρίως μικρομεσαίες, οι οποίες απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους και συνεισφέρουν αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην εθνική οικονομία». Όπως τόνισε στη συνέχεια ο ΣΕΚΠΥ τα τελευταία 11 χρόνια, από το 2011 και την ψήφιση του Ν.3978, όπου καταργήθηκε κάθε πρόβλεψη για υποστήριξη της ΕΑΒΙ, αγωνίζεται και έχει αναδείξει συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν την ΕΑΒΙ και ανέφερε συγκεκριμένα:

• Η επίτευξη του ελάχιστου ποσοστού 30% βιομηχανικών επιστροφών για όλες τις μεγάλες προμήθειες

«Μπορεί στα Rafale να μην πετύχαμε σπουδαία πράγματα, λόγω και του επείγοντος της προμήθειας, στις Φρεγάτες FDI όμως, μετά από ενέργειες και πίεση της ΓΔΑΕΕ κυρίως, έχουμε τα πρώτα ουσιαστικά αποτελέσματα, με 20 ελληνικές εταιρείες να έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαια με τις γαλλικές εταιρείες και να έπονται και άλλα συμβόλαια πολύ σύντομα εντός του 2023.

Πολλοί εκτός, αλλά δυστυχώς και εντός της ΕΑΒΙ μας θεωρούσαν αιθεροβάμονες όταν αναφέραμε συγκεκριμένο ποσοστό 30%, όμως η πραγματικότητα μας δικαίωσε απόλυτα όταν οι δύο ανταγωνιστές για τις κορβέτες, Γάλλοι και Ιταλοί προσέφεραν τουλάχιστον 30% Β.Ε. στις τελευταίες τους προσφορές».

• Η συμμετοχή της Ελλάδας στα Ευρωπαϊκά Αμυντικά προγράμματα

«Είχε πολύ πετυχημένο ξεκίνημα, με τις Ελληνικές εταιρείες να καταλαμβάνουν την 5η θέση επί όλων των Ευρωπαϊκών, όμως τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, αφού θα πρέπει και να υλοποιηθούν οι προτάσεις των προηγούμενων ετών αλλά και κάθε χρόνο να υποστηρίζονται οι καινούριες. Η σημερινή δομή του Υπουργείου/ ΓΔΑΕΕ δεν αρκεί πλέον και πρέπει άμεσα να βρεθούν λύσεις εντός και εκτός του υπουργείου».

• Η συμμετοχή της Χώρας και της ΕΑΒΙ στα συνεργατικά προγράμματα της Ευρώπης (Ευρωπαϊκή κορβέτα, Άρμα μάχης, Αεροσκάφος κλπ) αλλά και των ΗΠΑ (μην ξεχνάμε τις χαμένες ευκαιρίες για συμμετοχή στο F-16 αλλά και στο F-35

Πρέπει γιατί έχουμε και τις δυνατότητες αλλά και να δαπανάμε ικανά ποσά στην άμυνα, ώστε να είμαστε επιτέλους συμπαραγωγοί συστημάτων και όχι αργοπορημένοι πελάτες, όπως συμβαίνει σχεδόν μόνιμα, με μη ικανοποιητικά αποτελέσματα τόσο για την συμμετοχή της ΕΑΒΙ όσο και για λοιπές διαστάσεις των διαπραγματεύσεων.

• Συνεργασία με τα Ελληνικά Ακαδημαϊκά ιδρύματα που επιτέλους αποφάσισαν να εμπλακούν στα της Άμυνας χωρίς τις προκαταλήψεις και τις εμμονές του παρελθόντος.

Τα ευρωπαϊκά και Νατοϊκά ερευνητικά προγράμματα είναι η χρυσή ευκαιρία για να πετύχουμε επιτέλους την ανάπτυξη προϊόντων για την αμυντική βιομηχανία και όχι απλά να κάνουμε έρευνα για την έρευνα.

Απαιτείται θεσμικό πλαίσιο

«Όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμα, κάνουν πρόδηλη την ανάγκη για την δημιουργία κυβερνητικού φορέα σε επίπεδο Γενικής Γραμματείας ή Υφυπουργείου, όπως συμβαίνει σε όλες σχεδόν τις αναπτυγμένες χώρες, που με το κατάλληλο προσωπικό, στρατιωτικό και πολιτικό, θα καταστρώσει τη στρατηγική και θα ορίσει το θεσμικό πλαίσιο για να επιτύχει την ανάπτυξη της ΕΑΒΙ.

Χωρίς θεσμικό πλαίσιο δεν κάνουμε βήματα εμπρός. Είναι κατανοητή λόγω πίεσης χρόνου και κρισιμότητας των εξοπλιστικών η σημερινή διαδικασία, αλλά δεν μπορεί επ’ απειρον για κάθε νέα προμήθεια να ψηφίζεται και ένας νέος νόμος. Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ. Όπως ενημέρωσε στη συνέχεια «το 2022 ενεγράφησαν στον Σύνδεσμο 32 εταιρείες γιατί αναγνώρισαν την δυναμική της Αμυντικής Βιομηχανίας αλλά και την ουσιαστική υποστήριξη του ΣΕΚΠΥ στην προσπάθεια για εξωστρέφεια και συνεργασίες με τους ξένους προμηθευτές».

Προγραμματισμός για το 2023

Ο Σύνδεσμος για τη νέα χρονιά έχει προγραμματίσει σειρά ενεργειών με πρώτη την επιχειρηματική επίσκεψη άνω των 20 εταιρειών, στα ναυπηγεία της Naval Group στην Λοριέντ στις 15 Μαρτίου.
Όμως το κύριο γεγονός για την νέα χρονιά είναι η DEFEA (9-11 Μαΐου 2023) που θα διοργανωθεί για δεύτερη χρονιά στο Μετροπόλιταν από την Ρότα σε συνεργασία με τον ΣΕΚΠΥ.

Τέλος έκανε μια σύντομη αναδρομή τα κύρια γεγονότα για τον ΣΕΚΠΥ τη χρονιά που πέρασε:

• MoU ΣΕΚΠΥ – SOGENA (ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022)

• MoU ΣΕΚΠΥ – HEMEXPO (ΙΟΥΝΙΟΣ 2022)

• ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ GICAN ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΠΥ (ΙΟΥΝΙΟΣ 2022)

• ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ “EUROSATORY2022” ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ (ΙΟΥΝΙΟΣ 2022)

• ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΚΠΥ – ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΑΞΗ – Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης “ΕΚΤ” – Ernst & Young “ΕΥ”, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ” (ΙΟΥΛΙΟΣ 2022)

• MoU ΣΕΚΠΥ – SIGMA CONSULTING – U-AVITALIA – DACES (ΙΟΥΛΙΟΣ 2022)

• ΜoU ΣΕΚΠΥ – Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης “ΕΚΤ” (ΙΟΥΛΙΟΣ 2022)

• MoU ΣΕΚΠΥ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, Τμήμα Χημικών Μηχανικών (ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2022)

• ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ “EURONAVAL2022” (ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2022)

• ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ “CCIFG” (ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2022)

• ΜoU ΣΕΚΠΥ – ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Τμήμα Μηχανολόγων (ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2022)

• MoU ΣΕΚΠΥ – ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Τμήμα Ιατρικής (ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022)

• ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΚΠΥ – Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης “ΕΚΤ”, ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ (ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022)

Related Articles

Back to top button