Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Διεθνείς προσκλήσεις στην ελληνική EODH για τους αντικαταστάτες του Leopard 2 και του VBL!

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 28 Απριλίου οι υπουργοί Αμύνης Γερμανίας και Γαλλίας υπέγραψαν συμφωνίες πλαίσιο για το γαλλογερμανικό Κύριο Σύστημα Μάχης Εδάφους (MGCS) σηματοδώντας την έναρξη της αναπτύξεως του αντικαταστάτη των ευρωπαϊκών αρμάτων μάχης Leopard 2 και Leclerc στην διάρκεια της δεκαετίας του 2030.

Όπως ανακοινώθηκε, πρόκειται για έναν ιστορικό σταθμό στην ευρωπαϊκή συνεργασία σε θέματα αμυντικής βιομηχανίας, που αποβλέπει σε ένα αμοιβαίως επωφελές μείζον πρόγραμμα αναπτύξεως και εξοπλισμού, με χρηματοδότηση 50% από κάθε μέρος. Η οικονομική πτυχή απαιτεί σε πρώτη φάση την διάθεση περί των 75 εκατ. € από κάθε χώρα για το 1ο Μέρος της Μελέτης Προσδιορισμού Αρχιτεκτονικής Συστήματος (SADS) διαρκείας 18 μηνών, αποβλέποντας στην έναρξη παραδόσεων μέχρι το 2035.

Αυτό που δεν έγινε γνωστό ευρέως, είναι ότι ο συγκεκριμένος κολοσσιαίας σημασίας σταθμός στην ιστορία της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, περιλαμβάνει και ελληνική συμμετοχή! Δύο ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η γαλλογερμανική κοινοπραξία απηύθυνε πρόσκληση στην ελληνική εταιρεία EODH, για συμμετοχή στις εργασίες της ομάδος που συγκροτείται στο πλαίσιο της SADS. Αντικείμενο της ελληνικής εταιρίας θα είναι η συμμετοχή στην ανάπτυξη του συνόλου του “πακέτου” ενεργητικής και παθητικής προστασίας του μελλοντικού ευρωπαϊκού άρματος.

Η εξέλιξη, αναδεικνύει την εμπιστοσύνη που χαίρει η ελληνική εταιρεία από τον γερμανικό κολοσσό της KMW, λόγω της πολύ καλής εμπειρίας που υπάρχει από την ανάθεση στην EODH της κατασκευής της θωρακίσεως του άρματος Leopard 2 αλλά και του τροχοφόρου τεθωρακισμένου οχήματος Boxer. Η KMW συμμετέχει σε ρόλο Leader στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, έχοντας συστήσει με την γαλλική Nexter την Γαλλογερμανική κοινοπραξία KNDS, που είναι και ο κύριος ανάδοχος του προγράμματος.

Το MGCS είναι ένα πρόγραμμα του οποίου ο κύκλος εργασιών εκτιμάται ότι θα περιστραφεί στα 100 δισ. € από πλευράς τάξεως μεγέθους. Μόνο τα κονδύλια που θα διατεθούν για σκοπούς Έρευνας & Ανάπτυξης, υπολογίζονται σε άνω των 15 δισ. €.

Και δεύτερη σημαντική διεθνής πρόσκληση

Η ευχάριστη εξέλιξη, είναι η δεύτερη μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών για την ελληνική εταιρεία, η οποία εν μέσω πανδημίας και περιορισμών στις εργασίες παραγωγής, αποδεικνύει ότι πλέον “τρέχει” με κεκτημένη ταχύτητα που της εξασφαλίζει το καλό όνομα και τα σωστά προϊόντα στην διεθνή αγορά. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η EODH δέχθηκε πρόταση συμμετοχής από Γαλλοβελγική κοινοπραξία που σχεδιάζει ένα μελλοντικό ελαφρύ τεθωρακισμένο όχημα 4×4. 

H συνεργασία Γαλλίας – Βελγίου, αποβλέπει στην από κοινού ανάπτυξη ενός ελαφρού τεθωρακισμένου οχήματος 4×4 κατηγορίας 8 τόνων, το οποίο προορίζεται να αντικαταστήσει το VBL και το LMV, που χρησιμοποιούν σήμερα ο Γαλλικός και ο Βελγικός Στρατός αντιστοίχως. Το πρόγραμμα αποβλέπει σε μία αγορά 2.000 οχημάτων σε πρώτη φάση και η πρόσκληση της EODH αφορά την ανάληψη αναπτύξεως όλου του πακέτου προστασίας του νέου οχήματος. Το πρόγραμμα αναμένεται να προωθηθεί ως ευρωπαϊκό αναπτυξιακό και να λάβει κοινοτική χρηματοδότηση. Ως εκ τούτου, μέσω της EODH, θα επιτευχθεί και η συμμετοχή της Ελλάδος. Σε αυτό το τοπίο, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και του ΥΠΕΘΑ.

Ολοκληρώθηκε η σχεδίαση του πρώτου ελληνικού τεθωρακισμένου οχήματος 4×4

 

Related Articles

Back to top button