Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΕΛΛΑΔΑ

Δένδιας για “Ασπίδα του Αχιλλέα” αλλά και τις βολές του SRS-2A SARISA II στο Λιτόχωρο

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας της ΔΕΕΠ Ν.Δ. Πιερίας το βράδυ της 15ης Φεβρουαρίου, ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας, ως κεντρικός ομιλητής, αναφέρθηκε και στο έργο που υλοποιείται στο ΥΠΕΘΑ. Ο υπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα προμήθειας πολλαπλών πυραυλικών συστημάτων διαφόρων ρόλων, που θα αποτελεί το επίκεντρο όπως φαίνεται του εξοπλιστικού προγράμματος το οποίο θα παρουσιάσει ενώπιον της Βουλής στις 4 Μαρτίου. Η “Ασπίδα του Αχιλλέα”, όπως ονόμασε το πρόγραμμα ο ΥΕΘΑ, θα απευθύνεται στην αντιμετώπιση πέντε κατηγοριών απειλών: βαλλιστικές, drone, αεροσκάφη, πλοία επιφανείας, υποβρύχια. Κατά τον ΥΕΘΑ, είναι η πρώτη φορά που θα γίνει επίσημη ενημέρωση τέτοιου βάθους, στην ιστορία της χώρας. Αναφερόμενος δε στην προσπάθεια αναπτύξεως της καινοτομίας υπέρ των αμυντικών αναγκών της χώρας, ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε στην ίδρυση του ΕΛΚΑΚ ενώ έδωσε και ένα παράδειγμα για να συσχετίσει το τοπικό στοιχείο της εκδηλώσεως, τις προ μερικών ημερών επιτυχείς βολές ρουκετών από το μη επανδρωμένο SRS-2A SARISA II της ελληνικής SAS Technology, στο Πεδίο Βολής Λιτοχώρου.

Αναλυτικότερα για τις αμυντικές υποθέσεις, ο ΥΕΘΑ είπε τα εξής:

«Φίλες και φίλοι, να σας μιλήσω ειλικρινά και ό,τι θα σας πω το ξέρετε ήδη. Η πατρίδα μας δεν έχει την τύχη του Λουξεμβούργου. Η πατρίδα μας αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή. Η πατρίδα μας αντιμετωπίζει ισχύουσα διεκδίκηση και ισχύουσα απειλή κήρυξης πολέμου εναντίον της. Αυτό που λέμε casus belli. Δεν υπάρχει άλλη χώρα σε αυτό τον πλανήτη, ούτε μία που να αντιμετωπίζει υπάρχουσα απειλή πολέμου από άλλη χώρα αν ασκήσει νόμιμο δικαίωμά της όπως είναι η επέκταση των χωρικών της υδάτων σύμφωνα με την διεθνή σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Δεν υπάρχει.

Επιτυχείς βολές μη και κατευθυνόμενων ρουκετών από το SRS-2A SARISA II

Η Ελλάδα βεβαίως πιστεύει στην ανάγκη συνεννόησης με την Τουρκία και πάλεψα 4 χρόνια για αυτό και συνεχίζω και παλεύω για αυτό από μια άλλη θέση. Αλλά, για να συνεννοηθούμε, χρειάζονται δυο, δεν φτάνει ο ένας. Και το ξέρουμε όλοι, η Ελλάδα δεν διεκδικεί το παραμικρό. Αλλά δεν πρόκειται και να εκχωρήσει το παραμικρό διότι αυτή είναι η συνταγματική υποχρέωση του κάθε Έλληνα πολίτη.

Η υπεράσπιση της πατρίδας του, της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, όσων μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας για να τα παραδώσουμε και εμείς με τον ίδιο τρόπο στους απογόνους μας. Οτιδήποτε άλλο δεν νοείται.

Και για να το καταφέρουμε αυτό απέναντι στην υπαρκτή απειλή κάνουμε το πιο φιλόδοξο, το πιο μεγάλο πρόγραμμα μεταρρύθμισης στις Ένοπλες Δυνάμεις από τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους. Και ήταν πολύ τιμητικό για εμάς που το ανέφερε έτσι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στις Ένοπλες Δυνάμεις από τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους.

Ο πρώτος άξονας είναι η καινοτομία. Έλεγα πριν στο Δήμο και στην Περιφέρεια ότι εδώ στα δικά σας μέρη έχουμε δυο Πεδία Βολής, πολύ σημαντικά, πάνω στις πλαγιές του Ολύμπου. Σε ένα από αυτά, εδώ και λίγες μέρες, για πρώτη φορά ελληνικής κατασκευής drone έριξε ρουκέτα κατά στόχου. Ένα κομμάτι από μια τεράστια προσπάθεια να φέρουμε τη χώρα στις νέες τεχνολογίες, στις νέες δυνατότητες. Αλλά πώς να τη φέρουμε; Όχι αγοράζοντας έτοιμα συστήματα από το εξωτερικό, αυτό που κάναμε για χρόνια.

Ανοίγω παρένθεση για να σας πω ότι η χώρα μέχρι το 2010 είχε δαπανήσει για τα εξοπλιστικά της, για την ύπαρξή της δηλαδή, 250 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν ήμασταν το Λουξεμβούργο και τα είχαμε διαθέσει για το χρέος η Ελλάδα δεν θα είχε χρέος σήμερα. Θα ήμασταν δημοσιονομικά η καλύτερη χώρα της Ευρώπης αλλά εμείς πρέπει να πληρώνουμε για να υπάρξουμε. Δημιουργήσαμε λοιπόν μια καινούργια οντότητα, λέγεται ΕΛΚΑΚ, Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, για να μπορέσουμε τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων σε πρωτοποριακές τεχνολογίες drone, αντί-drone, ηλεκτρονικά συστήματα, συστήματα επικοινωνιών να τα μεταφέρουμε σαν ερωτήματα στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, στο ελληνικό αμυντικό οικοσύστημα. Και να μοχλεύσουμε τα χρήματα που δαπανάμε για την επιβίωσή μας, ως επένδυση στη νέα γενιά των Ελλήνων και ως επένδυση στην ελληνική οικονομία.

Υπάρχουν παραδείγματα χωρών στην περιοχή μας, αποφεύγω να αναφέρομαι σε χώρες ονομαστικά, με το ίδιο μέγεθος με εμάς, που ήταν αγροτικές οικονομίες την δεκαετία του ’70 και έχουν γίνει εξαγωγικές υπερδυνάμεις στην Άμυνα σήμερα. Και μπορούμε να το κάνουμε και εμείς γιατί έχουμε τα μυαλά και τις δυνατότητες να το κάνουμε.

Εξοπλιστικά με εθνική συμμετοχή στην “Ατζέντα 2030” – Από “καταναλωτής” απλώς “μικροπαραγωγός”

Το δεύτερο είναι οι εξοπλισμοί. Οι μεγάλοι εξοπλισμοί. Στις 4 Μαρτίου θα παρουσιάσω στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, για πρώτη φορά επίσης στην ιστορία της πατρίδας μας, εξοπλιστικό πρόγραμμα 10 συν 10 ετών. Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της επόμενης δεκαετίας και το εξοπλιστικό πρόγραμμα με τη θέληση του ελληνικού λαού της επόμενης 20ετίας. Γιατί; Γιατί πρέπει να υπάρχει λογοδοσία στη Βουλή.

Εμείς θέλουμε ο κάθε Έλληνας, η κάθε μια Ελληνίδα να ξέρει πού πηγαίνει το υστέρημά του, που πηγαίνει ο κόπος του, ο κόπος της. Και θέλουμε να είναι σαφές σε όλα τα κόμματα γιατί αυτό είναι εθνικό θέμα, ποιος προγραμματισμός γίνεται από την Κυβέρνησή μας για να αλλάξει η πραγματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Δεν έχει γίνει ποτέ. Και αυτά τα προγράμματα είναι προγράμματα καινοφανή. Θα αναφερθώ ένα λεπτό σε αυτό που λέμε «Ασπίδα του Αχιλλέα». Γιατί το λέμε «Ασπίδα του Αχιλλέα»; Γιατί αν θυμάστε από τα γυμνασιακά χρόνια από την Ιλιάδα η ασπίδα του Αχιλλέα είχε πέντε διαφορετικά επίπεδα. Η ασπίδα που του έφτιαξε ο Ήφαιστος, όταν ο Έκτορας πήρε από το νεκρό Πάτροκλο την πρώτη του ασπίδα και ζήτησε από τη μάνα του να του φτιάξει καινούργια όπλα, τότε η μάνα του τού έθεσε, για να θυμηθούμε την ιστορία, το υπαρξιακό δίλημμα: Θα ζήσεις ή θα εκδικηθείς τον φίλο σου και θα πεθάνεις για αυτό. Και ο Αχιλλέας για πρώτη φορά γίνεται η τραγική προσωπικότητα και επιλέγει να πεθάνει για τον φίλο του και την πατρίδα του. Για να το πετύχει αυτό του δόθηκε μια ασπίδα που έφτιαξε ο Ήφαιστος με πέντε διαφορετικά επίπεδα.

Ο Θόλος του Αχιλλέα λοιπόν που φτιάχνουμε εμείς τώρα για να υπερασπίσουμε την πατρίδα μας έχει επίσης πέντε επίπεδα. Αντιπυραυλικό, αντί-drone, εναντίον αεροσκαφών, εναντίον πλοίων εναντίον υποβρυχίων, πέντε. Για να θωρακίσουμε με κάθε τρόπο την πατρίδα μας.

Και δίπλα σε αυτό, τα καινούργια μας φιλόδοξα προγράμματα για τα F-35, για τα drones, για τα καινούργια μας πλοία, για την καινούργια μας αντίληψη που είναι πιο σημαντικό από όλα αυτά. Θυμηθείτε το μου, το 2030 η Ελλάδα θα έχει τις πιο προηγμένες Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ιστορίες για πυραυλικούς θόλους και τείχη “από το ράφι”

Έρχομαι τώρα στο τρίτο κεφάλαιο, τη δομή. Μιλούσα πριν με τον Δήμαρχο, το φίλο μου τον Γιάννη, για στρατόπεδα που θα μείνουν ελεύθερα εδώ στην περιοχή της Πιερίας και του Δήμου Κατερίνης. Τι κάνουμε; Δημιουργούμε μια ευέλικτη δομή, δομή με μεγάλες πυκνότητες στραμμένη εκεί που υπάρχει απειλή. Όταν η απειλή προέρχεται από κάποιον που είναι δέκα φορές μεγαλύτερος από εσένα και χαλάει 47 δισεκατομμύρια για τα εξοπλιστικά του όταν εσύ χαλάς 2,5 δισ. τον χρόνο, αν δεν διατάξεις σωστά τις δυνατότητές σου δεν θα επιβιώσεις. Πρέπει, λοιπόν, να στρέψουμε τις δυνάμεις μας εκεί που απειλούμαστε, φίλες και φίλοι. Και αυτό κάνουμε με τις αλλαγές που παρατηρείτε. Ξέρω ότι κάποιοι διαμαρτύρονται, έγινε προχθές διαμαρτυρία μπροστά από το Υπουργείο. Δεν έχουν δίκιο. Υπερέχει η πατρίδα και ο στρατός, πρέπει να είναι εκεί που απειλείται η πατρίδα.

Το παλιό σύνθημα κάθε πόλη και στάδιο, κάθε χωριό και γυμναστήριο δεν μπορεί να ισχύσει για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν μπορούν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν περισσότερα στρατόπεδα από ό,τι έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Είχαμε 830 περίπου στρατόπεδα. Αυτό δεν είναι ανεκτό, δεν μπορούμε, πρέπει να το μεταρρυθμίσουμε. Και είμαι έτοιμος, με την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού, να πάρω όλο το πολιτικό κόστος γι΄ αυτό, γιατί αυτό είναι το συμφέρον της πατρίδας μας.

Έρχομαι στο ανθρώπινο δυναμικό, τον πιο μεγάλο πολλαπλασιαστή ισχύος, τους άντρες και τις γυναίκες, τις γυναίκες και τους άντρες των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Χωρίς αυτούς δεν υπάρχει τίποτα, ούτε τα πιο εξελιγμένα συστήματα, ούτε η καλύτερη τεχνογνωσία δεν μπορεί να λειτουργήσουν.

Φίλες και φίλοι, κάνουμε μία πλήρη αλλαγή. Πλήρη αλλαγή στον τρόπο που λειτουργούμε, πλήρη αλλαγή στο βαθμολόγιο, ελπίζω πλήρη αλλαγή στο μισθολόγιο. Για να σταθούμε δίπλα τους υλοποιούμε το μεγαλύτερο οικιστικό πρόγραμμα που έχει υλοποιηθεί πάλι στην ιστορία της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στο Γενικό Λογιστήριο και μας δόθηκαν για την πρώτη φάση 100 εκατομμύρια ευρώ για να φτιάξουμε τις 1.000 πρώτες κατοικίες. Και μετά, με δικές μας εξοικονομήσεις και μοχλεύοντας την περιουσία μας, την περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων, μίλησα με τον Δήμαρχο προηγουμένως γι΄ αυτό, θα συνεχίσουμε κατασκευάζοντας άλλες 3.000 κατοικίες. Και θα συνεχίσουμε και μετά από αυτό ώστε να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τι εννοώ με αυτό. Αυτό που ισχύει για κάθε προηγμένο στρατό στην ανθρωπότητα σήμερα. Όταν μεταθέτεις ένα στέλεχος και την οικογένειά του για να υπηρετήσει την πατρίδα, η ελάχιστη υποχρέωση κάθε ευνομούμενης πολιτείας είναι να του δώσει ένα κλειδί και ένα σπίτι.

Γιατί με τους μισθούς που πληρώνουμε σήμερα δεν μπορεί να επιβιώσουν τα στελέχη μας, αν χρειάζεται να πληρώσουν τα πανάκριβα νοίκια που χρεώνουν τα νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο ή τα πανάκριβα ενοίκια που πληρώνονται σε πάρα πολλές πόλεις της Ελλάδας. Δεν αντέχουν για αυτό.

Και επίσης, εδώ αυτό δεν αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις, πρέπει να συγχαρώ όλα τα Υπουργεία που προσπαθούν με συντονισμένες πολιτικές να αντιμετωπίσουν το οικιστικό πρόβλημα των Ελλήνων πολιτών.

Πάμε για “θόλους” αλλά επί 4 χρόνια “παλεύουμε” για υπογραφή FOS στα ΑΣΕΠΕ

Έρχομαι στο τελευταίο κεφάλαιο, την αμυντική διπλωματία. Εδώ και μήνες βρέθηκα σε μία δύσκολη απόφαση, να στείλω ένα πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, μία ελληνική φρεγάτα, σε ζώνη πραγματικού κινδύνου, σε εμπόλεμη ζώνη στην Ερυθρά Θάλασσα. Δηλαδή σε ζώνη που κινδύνευαν και κινδυνεύουν ζωές ναυτικών μας.

Και την απόφαση η Κυβέρνηση την πήρε. Γιατί την πήρε; Αναφέρομαι στην επιχείρηση Ασπίδες. Την πήρε γιατί υποχρέωση της πατρίδας μας και συμφέροντα του Ελληνισμού δεν είναι μόνο ο στενός γεωγραφικός μας χώρος. Είναι οι θαλάσσιες οδοί που χρησιμοποιεί το εμπορικό μας ναυτικό, είναι η προστασία του εμπορίου και του επιπέδου ζωής της καθεμιάς και τους καθενός από τους Έλληνες πολίτες. Και όταν οι Χούθι προσπάθησαν να κλείσουν την πρόσβαση στο Σουέζ με πυραύλους τριπλασιάστηκαν οι τιμές στα ελληνικά super market και δημιουργήθηκε και πληθωρισμός και ζήτημα για το επίπεδο ζωής του Έλληνα πολίτη. Εμείς, λοιπόν, δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια απέναντι σε αυτό.

Αύριο θα φύγω για να πάω στον Κόλπο και να ξαναδώ τα πληρώματα της φρεγάτας μας, που σήμερα βρίσκεται εκεί, για να τους ευχαριστήσω για άλλη μία φορά εκ μέρους της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα επειδή βάζουν τη ζωή τους στον κίνδυνο, ακριβώς για να υπερασπίσουν την ασφάλεια της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα, εκτελώντας τη συνταγματική τους αποστολή.

Και θα είμαι και περήφανος για κάτι άλλο, γιατί πάνω σε αυτή τη φρεγάτα υπάρχει το πρώτο ελληνικό αντί-drone σύστημα, ένα από τα καλύτερα που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο, ο «Κένταυρος», που αφού το ελέγξαμε στο Αιγαίο το στείλαμε σε πραγματικές συνθήκες πολέμου και έχει καταρρίψει δύο drones των Χούθι ως πραγματική απειλή κατά εμπορικών πλοίων τα οποία προστάτευε η φρεγάτα μας. Και είμαι πολύ, πολύ περήφανος για αυτό».

Νέα τουρκική ταξιαρχία πεζοναυτών και πόσο εκτός πραγματικότητος είναι οι αρμόδιοι

Related Articles

Back to top button