Δένδιας για αλλαγές Δομής και το σχέδιο για Αρχηγείο Χερσαίων Δυνάμεων του Στρατού
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Ψηλά τον πήχη έθεσε για άλλη μία φορά ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά την ανάδειξη της νέας στρατιωτικής ηγεσίας από το ΚΥΣΕΑ, σκιαγραφώντας σε αδρές γραμμές τις κατευθύνσεις της πολιτικής του, με περιγραφή οράματος.
Ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε σε νέα κυβερνητική προσέγγιση της Εθνικής Ασφαλείας και πολύπλευρο εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας, την οποία χαρακτήρισε “εθνική”.
Περιγράφοντας τους τρεις κύριους πυλώνες της πολιτικής αυτής, μίλησε για πλήρη αναδιοργάνωση της Δομής και Λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και για αναδιάταξη Σχηματισμών και Μονάδων. Καθώς στους Κλάδους της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού οι παρεμβάσεις στην Δομή Δυνάμεων είναι αμφίβολες, μετά τις τελευταίες πολύ περιορισμένες προ τριετίας, οι μεταβολές σχετίζονται με τον Ελληνικό Στρατό.
Στην προκειμένη περίπτωση, πρόκειται για την σχεδίαση που προώθησε ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και προβλέπει την αναδιοργάνωση κατά τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, με την μετεξέλιξη της 1ης Στρατιάς σε Αρχηγείο Χερσαίων Δυνάμεων (κατ’ αντιστοιχία της Land Component Command) ανάλογο δηλαδή του Αρχηγείου Στόλου και του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας. Υπό το νέο Αρχηγείο θα υπαχθεί η ΑΣΔΕΝ, η οποία σήμερα υπάγεται απευθείας στο ΓΕΣ. Τοιουτοτρόπως θα υφίσταται ένας ενιαίος επιχειρησιακός διοικητής χερσαίων δυνάμεων για όλη την επικράτεια ενώ σήμερα είναι δύο ισοδύναμοι: ο διοικητής 1ης Στρατιάς για τον ηπειρωτικό κορμό και ο διοικητής ΑΣΔΕΝ για την νησιωτική επικράτεια.
Η συγκεκριμένη μεταβολή Μείζονος Σχηματισμού, είναι η δεύτερη κατά σειρά μετά την συγκρότηση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) που αποφασίστηκε την περίοδο αρχηγείας του Στρατηγού Φλώρου. Η εν λόγω σχεδίαση βρίσκεται ήδη σε φάση υλοποιήσεως και το πέρας αυτής έχει προβλεφθεί εντός του 2024, επομένως θα είναι από τα πρώτα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει ο ΥΕΘΑ.
Στο δεύτερο πυλώνα, που σχετίζεται με την πρόσκτηση νέων οπλικών συστημάτων, η επανάληψη των αναφορών σε διδάγματα από πρόσφατες πολεμικές αναμετρήσεις, υπερτονίζει την έμφαση σε συγκεκριμένων τεχνολογιών κατηγορίες όπλων, των οποίων η επιχειρησιακή εκμετάλλευση αναδύθηκε τα τελευταία έτη. Ουσιαστικώς, η αναφερόμενη αντίληψη μπορεί να είναι ορθή επί της αρχής ωστόσο, μάλλον υποκρύπτει την πολιτική απόφαση σχετικού περιορισμού – συγκρατήσεως των εξοπλιστικών δαπανών τα προσεχή έτη.
Στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας, ο ΥΕΘΑ έχει περιγράψει ήδη τις προθέσεις του. Στην ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης Καινοτομίας, θα απαιτηθεί κάποιο βάθος χρόνου για την έναρξη αποδόσεως καρπών. Επομένως το ζητούμενο είναι και το τί μπορεί να γίνει άμεσα, με βάση τις δυνατότητες της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, διαφορετικά παραμένουμε σε μεγάλο βαθμό στην θεωρητικολογία.
Τέλος, για τον τρίτο πυλώνα που αφορά το έμψυχο δυναμικό, πέραν όσων ανέφερε ο ΥΕΘΑ, το νέο μισθολόγιο που τέθηκε σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2024 απεδείχθη ότι τελικά δεν ήταν παρά μία εμβαλωματική κίνηση. Οι αυξήσεις ήταν μικρές και μόλις απορροφήθηκε ο πληθωρισμός. Από αυτή την άποψη, δεν τίθεται θέμα ενισχύσεως κινήτρων. Στο ζήτημα της σταδιοδρομίας, δεν διαφαίνεται κάποια τομή στο σύστημα αξιολογήσεως των στελεχών, που είναι βασική αδυναμία του όλου οικοδομήματος. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά στον ρόλο του Σώματος Υπαξιωματικών, όπως και όσων περιγράφονται σε αδρές γραμμές για αλλαγές στην θητεία των στρατευσίμων και την εφεδρεία. Χωρίς αύξηση της στρατιωτικής θητείας όμως, δεν θεραπεύονται παθογένειες ισχνών ποσοστών επανδρώσεως μονάδων, οι οποίες επί της ουσίας αδυνατούν να υλοποιήσουν πρόγραμμα εκπαιδεύσεως κι ως εκ τούτου αντιπροσωπεύουν μονάδες χαμηλής ετοιμότητος και πτωχής μαχητικής αξίας.
Οι δηλώσεις του ΥΕΘΑ, έχουν ως εξής:
«Η επιλογή της νέας ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων σηματοδοτεί τη νέα προσέγγιση της Κυβέρνησης για την Εθνική Ασφάλεια.
Την Εθνική Στρατηγική για τις Ένοπλες Δυνάμεις του 2030.
Ένα Σύγχρονο Αμυντικό Δόγμα.
Η νέα ηγεσία καλείται να υπηρετήσει αυτή την αλλαγή.
Στόχος της αλλαγής που ξεκινά σήμερα είναι ο πολύπλευρος εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων, με προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα και τις ανάγκες.
Μια εθνική προσπάθεια για την αποτελεσματική θωράκιση της πατρίδας μας απέναντι σε κάθε μορφής απειλή, συμβατική ή υβριδική.
ΥΕΘΑ στην Βουλή: προς εξοπλιστικό “μικρών-μεσαίων” προγραμμάτων νέων τεχνολογιών
Η αλλαγή αφορά σε 3 βασικούς πυλώνες:
Πρώτος πυλώνας η πλήρης αναδιοργάνωση της Δομής και Λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στόχος ένα οργανωτικά σύγχρονο, ευέλικτο και επιχειρησιακά αποτελεσματικό σχήμα, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις αλλά και στις πραγματικές δυνατότητες της πατρίδας μας.
Από την αναδιάταξη Σχηματισμών/Μονάδων και τη συγκρότηση Μονάδων Διττού ρόλου/χρήσης για την Άμυνα και την Πολιτική Προστασία, έως τον εξορθολογισμό στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στα οπλικά συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Με την επικαιροποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος, που θα λαμβάνει υπόψη τα διδάγματα Ουκρανίας, Καυκάσου και Μέσης Ανατολής, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις δημοσιονομικές δυνατότητες.
Απαιτείται προσήλωση σε τεχνολογικά προηγμένες λύσεις, αποτελεσματικές και με καλύτερη αναλογία κόστους-οφέλους. Ταυτόχρονα, απαιτείται ανάπτυξη νέων μέσων από την εγχώρια παραγωγή. Η χώρα διαθέτει το κατάλληλο ανθρώπινο κεφάλαιο. Οφείλει να το αξιοποιήσει.
Με το υπό ίδρυση Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης Καινοτομίας, δημιουργείται ένα οικοσύστημα καινοτομίας. Θα χρηματοδοτεί την παραγωγή των μέσων που οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν προδιαγράψει, ενισχύοντας, παράλληλα, την ελληνική αμυντική βιομηχανία και την οικονομία της χώρας.
Αυτονόητα, οι σύγχρονες Ενόπλες Δυνάμεις προϋποθέτουν έναν αποτελεσματικό μηχανισμό συντήρησης των υφιστάμενων σε χρήση μέσων.
Με ένα νέο μοντέλο λειτουργίας της Αμυντικής Βιομηχανίας. Με αφετηρία τις αλλαγές στην ΕΑΒ στο αμέσως προσεχές διάστημα και ακολούθως στα ΕΑΣ. Με τη δημιουργία μιας υγειούς βάσης συνεργασίας με την Ελληνική Ναυπηγική Βιομηχανία.
Τρίτος πυλώνας οι ανθρώπινοι πόροι των Ενόπλων Δυνάμεων:
Με την επικείμενη αναβάθμιση της εκπαίδευσης των Αξιωματικών, με τον επανασχεδιασμό της διαδρομής καριέρας και σταδιοδρομίας των αξιωματικών, με τη διεύρυνση του σημαντικού ρόλου του Σώματος Υπαξιωματικών.
Αυτονόητη προϋπόθεση στον τρίτο πυλώνα αποτελεί η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Προτεραιότητα η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των ενστόλων μας, για την οποία θα ξεκινήσει σύντομα η Α΄ Φάση ενός μεγαλόπνοου οικιστικού προγράμματος και η βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης.
Οι αλλαγές στον τρόπο αξιοποίησης των ανθρωπίνων πόρων περιλαμβάνουν την αναθεώρηση στη θητεία των στρατεύσιμων. Τη μετάβαση από τη «Θητεία-Αγγαρεία» στη «Θητεία-Εφεδρεία» και στη «Θητεία-Ευκαιρία».
Σε αναβάθμιση της εκπαίδευσης με βάση το φιλανδικό μοντέλο με τις κατάλληλες προσαρμογές και την πρόβλεψη επανεκπαίδευσης σε τακτά διαστήματα σε εθελοντική βάση, αλλά και τη δυνατότητα απόκτησης δεξιοτήτων σε όσους το επιλέξουν.
Αυτές τις εθνικές προτεραιότητες καλείται να εφαρμόσει η νέα ηγεσία.
Ένα νέο δόγμα που συνιστά αλλαγή σελίδας και οδηγεί στις Ένοπλες Δυνάμεις του 2030. Μια αλλαγή απόλυτα επιβεβλημένη, για να μην πω καθυστερημένη. Πέρα από τον μέχρι πρότινος ορίζοντα.
Μια αλλαγή που θα αυξήσει τις δυνατότητες αποτροπής κάθε απειλής, και θα ενισχύσει το ρόλο μας στην ευρύτερη περιοχή.
Θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους της Κυβέρνησης τον απερχόμενο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωσταντίνο Φλώρο για την προσφορά του κατά τη μακρά διαδρομή του στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων Αεροπορίας Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά, Στρατού Αντιστράτηγο Άγγελο Χουδελούδη και Ναυτικού Αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση.
Με την πεποίθηση ότι νέα ηγεσία θα ανταποκριθεί στο καθήκον της, εύχομαι στο νέο ΑΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, και στους νέους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων Στρατού Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη, Ναυτικού Αντιναύαρχο Δημήτριο-Ελευθέριο Κατάρα, Αεροπορίας Αντιπτέραρχο Δημοσθένη Γρηγοριάδη, κάθε επιτυχία στο έργο τους».
Τα “κάλαντα” Δένδια για εξοπλισμούς, αμυντική βιομηχανία κ.ά.