Δεν την παλεύουν οι “σκούροι” με τα ελληνικά υποβρύχια
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Για “γελοιοποίηση” των Ελλήνων έκανε λόγο χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής Hurriyet, που υποστήριξε μέσω δημοσιοποιηθέντων πλάνων από βίντεο, ότι τα εναέρια και πλωτά μέσα του Τουρκικού Ναυτικού εντοπίζουν ευχερώς τα ελληνικά υποβρύχια. Το δημοσίευμα αποβλέπει στην αμφισβήτηση των δημοσίων αναφορών ακόμη και από τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Αμύνης, ότι ιδίως τα 4 υποβρύχια Type 214HN είναι περίπου αδύνατο να εντοπισθούν από τις τουρκικές δυνάμεις, οι οποίες τα αναζητούν εναγωνίως όλο το διάστημα της εντάσεως, που από τα τέλη Αυγούστου επικρατεί με διακυμάνσεις στην ευρύτερη περιοχή Μεγίστης λόγω των τουρκικών δραστηριοτήτων με το πλοίο ερευνών ORUÇREİS.
Το βίντεο περιλαμβάνει πλάνα από περισκόπιο και ιστό αναπνευστήρα υποβρυχίου που διακρίνονται επάνω από την επιφάνεια της θαλάσσης, προφανώς κατά την διάρκεια διαδικασίας φορτίσεως των συσσωρευτών.
Έγκυρες ελληνικές πηγές δήλωσαν κατηγορηματικώς ότι δεν πρόκειται για ελληνικό υποβρύχιο.
Αλλά ας προσεγγίσουμε πιο προσεκτικά τι δείξαν οι Τούρκοι με το σχετικό βίντεο.
Στα πλάνα διακρίνεται ένδειξη ημερομηνίας 12 Οκτωβρίου και ώρες 12.11 το μεσημέρι και 18.16 αργά το απόγευμα. Από το επίπεδο αναλύσεως της εικόνας, δεν είναι εύκολο να διακρίνει κανείς εάν πρόκειται για περισκόπιο και ιστό αναπνευστήρα συγκεκριμένου τύπου υποβρυχίου. Αυτονοήτως όμως, κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι τα πλάνα δεν έχουν ληφθεί σε σκηνοθεσία με τουρκικό υποβρύχιο, για προφανείς σκοπούς προπαγάνδας.
Αξιοσημείωτο είναι το στοιχείο της υψηλής ταχύτητος με την οποία δείχνει να πλέει το υποβρύχιο, γεγονός που προκαλεί έντονα απόνερα και αφρό, που διευκολύνουν τον οπτικό εντοπισμό εξ αποστάσεως. Το στοιχείο αυτό ενισχύει την υπόθεση της σκηνοθεσίας αφού το υποβρύχιο είναι σαν να επιδιώκει τον εντοπισμό του αντί να πλέει με χαμηλότερη ταχύτητα και πιο διακριτικά στο φως της ημέρας.
Το πιο ενδιαφέρον σημείο των πλάνων είναι σε εκείνα που παρουσιάζονται μέσα από το θερμικό κανάλι. Ενώ το περισκόπιο διακρίνεται καθαρά επάνω από την επιφάνεια στα πλάνα σε ώρα 18.16 μέχρι και 18.17 και 6 δευτερόλεπτα περίπου, σε εκείνο το σημείο πέφτει μοντάζ και αφού αλλάζει η γωνία λήψεως, εμφανίζεται το περισκόπιο να βγαίνει στην επιφάνεια σε ώρα 18.17 και 26 δευτερόλεπτα, δηλαδή… σε ύστερο και όχι προγενέστερο χρόνο. Η συγκεκριμένη λεπτομέρεια ενισχύει έτι περαιτέρω το σενάριο περί σκηνοθεσίας και μονταζιέρας.
Από πλευράς παρατηρήσεων που μπορούν να γίνουν σε ευρύτερο πλαίσιο και πέραν της συγκεκριμένης τουρκικής προσπάθειας εξόφθαλμης προπαγάνδας, μπορούμε να σχολιάσουμε αυτό που έχουμε σημειώσει και κατά το παρελθόν: ότι δηλαδή, σε περίοδο κρίσεως ή εντάσεως, κάθε πλευρά μπορεί να χρησιμοποιεί τα εναέρια μέσα της για να δοκιμάσει τις ικανότητες εξοπλισμού και πληρωμάτων, στον εντοπισμό εχθρικών υποβρυχίων. Όμως σε περίοδο πολεμικών επιχειρήσεων, η εκτέλεση εξόδων είτε από ελικόπτερα είτε από αεροπλάνα ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εκθέτει τα αεροπορικά μέσα σοβαρά και η επιβιωσιμότητά τους περιορίζεται δραστικώς.
Συνεπώς, μπορεί ο εντοπισμός ενός υποβρυχίου από αέρος να είναι η πιο επικίνδυνη κατάσταση για ένα υποβρύχιο, επειδή αυτό δεν έχει οποιοδήποτε όπλο για να αμυνθεί ωστόσο, η επί μακρόν παραμονή των αεροπορικών μέσων σε συγκεκριμένη περιοχή, τα εκθέτει θανάσιμα. Ως εκ τούτων, οι πιθανότητες εντοπισμού περισκοπίου ή ιστού αναπνευστήρα από ραντάρ ναυτικής έρευνας ή οπτικώς από ηλεκτροπτικά μέσα αεροσκάφους, θεωρούνται μικρές.
Υπογραμμίζεται ότι τα υποβρύχια με σύστημα Ανεξάρτητης του Αέρος Προώσεως (ΑΙΡ) όπως τα Type 214, διακρίνονται από εξαιρετικά χαμηλό ακουστικό ίχνος, με αποτέλεσμα αυξημένη δυσχέρεια εντοπισμού από ηχοσημαντήρες που ποντίζονται από αεροσκάφη. Επιπλέον, το μέγιστο βάθος καταδύσεως του συγκεκριμένου τύπου υποβρυχίων είναι αυξημένο κατά πολύ, γεγονός που δυσχεραίνει τον εντοπισμό τους και από συστήματα σόναρ.