Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Δεν “αποχωρούν οι μοίρες Πυροβολικού” από τα νησιά του Αιγαίου

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σημερινό πρωτοσέλιδο αντιπολιτευόμενης εφημερίδος περί “αφοπλισμού”, περιλαμβάνει εσφαλμένα στοιχεία ως προς το περιεχόμενο της Νέας Δομής Δυνάμεων που παρουσιάσθηκε στην Βουλή στις 23 Σεπτεμβρίου ενώπιον των μελών της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμύνης & Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αποχωρούν οι μοίρες Πυροβολικού που ήταν εγκατεστημένες έως σήμερα σε πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Δεν επηρέαζονται βεβαίως, οι μονάδες Εθνοφυλακής, αλλά είναι προφανής ο ειδικός και αποφασιστικός ρόλος που έχει το Πυροβολικό, από αμυντικής πλευράς, για την εξ Ανατολών απειλή“.

Tο χονδροειδές της ειδήσεως, καθιστά προφανές ότι ο συντάκτης έχει παρερμηνεύσει λόγω αγνοίας πληροφορίες που του μεταφέρθηκαν, διότι η σκόπιμη διασπορά ψευδών ειδήσεων σε θέματα τόσο σοβαρά, που υπονομεύουν το φρόνημα της κοινής γνώμης και σπέρνουν ζιζάνια αμφισβητήσεως της στρατιωτικής ηγεσίας, είναι απλώς αδιανόητη. Δεν είναι νοητή η απουσία Πυροβολικού από οποιονδήποτε στρατό και πολεμικά σχέδια, αμυντικά ή επιθετικά.

Το δημοσίευμα αφήνει να εννοηθεί ότι θα αποσυρθούν οι μονάδες Πυροβολικού από τα νησιά του Αιγαίου. Στην πραγματικότητα, η Νέα Δομή Δυνάμεων προβλέπει απλώς την κατάργηση ενός αριθμού μονάδων Πυροβολικού οι οποίες είναι επιστρατευόμενες και χρησιμοποιούν ξεπερασμένα ρυμουλκούμενα πυροβόλα Μ101 των 105 mm. Πρόκειται για πυροβόλα περιορισμένων επιδόσεων και μειωμένης ευκινησίας, συνεπώς και επιβιωσιμότητος, επειδή τα στοιχεία πυροβόλων δεν είναι αυτοκινούμενα και δεν επιτρέπουν ταχεία αλλαγή θέσεως για την αποφυγή πυρών αντιπυροβολικού.

Η πρόβλεψη της καταργήσεως ενός αριθμού Επιστρατευομένων Μονάδων και μάλιστα με παλαιό υλικό, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει σημαντική επίδραση στην αμυντική ισχύ των νησιωτικών φρουρών και πολύ περισσότερο να χαρακτηρισθεί “αφοπλισμός”. Στην πραγματικότητα, τα τελευταία έτη έχουν προωθηθεί επιπλέον στοιχεία αυτοκινούμενων πυροβόλων στα νησιά. Πέραν τούτου, το ΓΕΣ έχει λάβει σειρά μέτρων τα τελευταία έτη, που έχουν ενισχύσει τις ενεργές μονάδες Πυροβολικού των νησιών.

Η παρεξήγηση των πληροφοριών από πλευράς συντάκτου της εφημερίδος, αποδεικνύεται και από το χονδροειδές σχόλιο ότι “από την κατάργηση αυτών των πέντε μοιρών υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί εξοικονόμηση 2.500 θέσεων“. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτός είναι ο συνολικός αριθμός θέσεων προσωπικού που εξασφαλίζεται από την πλήρη υλοποίηση της Νέας Δομής Δυνάμεων.  

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close