Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Δεύτερο Αμφίβιο Σύνταγμα επανασυγκροτεί το Σουηδικό Ναυτικό

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στην επανασυγκρότηση ενός δευτέρου Αμφιβίου Συντάγματος προχώρησε το Σουηδικό Ναυτικό, στο πλαίσιο των ευρύτερων αποφάσεων για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας την περίοδο 2021-2025, που προβλέπουν την επανασύσταση συνολικώς πέντε συνταγμάτων και μιας αεροπορικής πτέρυγος, που είχαν καταργηθεί προ ετών.

Στις 1 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στο Γκέτεμποργκ η τελετή επανασυγκροτήσεως του 4ου Αμφιβίου Συντάγματος με κάθε επισημότητα, παρουσία της διαδόχου πριγκίπισσας Βικτώριας, του υπουργού Αμύνης και του αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων. Η μονάδα είχε διαλυθεί το 2005, στο πλαίσιο αμυντικών περικοπών την εποχή εκείνη αλλά σήμερα κρίνεται σκόπιμη η επανασύστασή της λόγω της αυξανόμενης ρωσικής απειλής, όπως την αντιλαμβάνεται η Σουηδία μετά την επέμβαση της Μόσχας στην Κριμαία προ ετών και την γενικότερη ψυχροπολεμική κατάσταση που αναπτύσσεται.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη προσπάθεια της χώρας για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, από την εποχή της δεκαετίας του 1950. Το λιμάνι του Γκέτεμποργκ είναι στρατηγικής σημασίας, ως το μεγαλύτερο στην περιοχή από το οποίο εξασφαλίζεται όχι μόνο ο εφοδιασμός της χώρας αφού το 30% των εξαγωγών και εισαγωγών διακινείται από αυτό αλλά και ο εφοδιασμός γειτονικών χωρών. Ο έλεγχός του εξυπηρετεί ευρύτερα και τα αμυντικά σχέδια της Σουηδίας και η ενισχυμένη παρουσία του Σουηδικού Ναυτικού κρίθηκε απαραίτητη.

Στην ομιλία του, ο διοικητής του 4ου Αμφιβίου Συντάγματος Αντιπλοίαρχος Φρέντερικ Χέρλιτζ ανέφερε μεταξύ άλλων: “Με ένα ακόμη αμφίβιο σύνταγμα και ένα αμφίβιο τάγμα στην δυτική ακτή, ενισχύουμε όχι μόνο την ικανότητά μας να παραδίδουμε πραγματικά καλούς στρατιώτες στις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά επίσης την ικανότητά μας να προστατεύσουμε σε μόνιμη βάση σημαντικές υποδομές κατά μήκος ολόκληρης της ακτογραμμής της Σουηδίας. Υποδομές των οποίων η λειτουργία είναι τουλάχιστον κρίσιμη για την Σουηδία σήμερα, όσο είναι και σε μία κρίση ή έναν πόλεμο“.

Το 4ο Αμφίβιο Σύνταγμα έχει δύναμη περίπου 600 επαγγελματιών και 300 κληρωτών, με κορμό της μάχιμης δυνάμεως το 5ο Αμφίβιο Τάγμα. Στην φρουρά του Γκέτεμποργκ περιλαμβάνονται επίσης ο 17 Λόχος Πλωτών και ο 132 Λόχος Ασφαλείας που θεωρείται αντιτρομοκρατική μονάδα του ναυτικού. Οι μονάδες αυτές ανήκαν προηγουμένως στο 1ο Αμφίβιο Σύνταγμα αλλά τώρα, μαζί με λόχους αυτού που έδρευαν στο Γκέτεμποργκ, υπήχθησαν άμεσα στο 4ο Αμφίβιο Σύνταγμα. Το 1ο Αμφίβιο Σύνταγμα με το 2ο Αμφίβιο Τάγμα, επιχειρεί στην ανατολική ακτή της Σουηδίας.

Τα δύο Αμφίβια Συντάγματα, συνιστούν δύο Συγκροτήματα προικοδοτημένα με οργανικά πλωτά μέσα διαφόρων τύπων, που εξασφαλίζουν τον αμφίβιο ελιγμό για την εξουδετέρωση τυχόν εχθρικών ενεργειών. Αποστολές τους είναι οι αποβάσεις στην ακτογραμμή της χώρας για να προσβάλουν εχθρικές δυνάμεις που έχουν αποβιβασθεί ήδη και η εκτέλεση αμφιβίων καταδρομών. Βασικό μέσο ελιγμού των μονάδων είναι το σκάφος μάχης Strb 90 που είναι ικανό να επιχειρεί σε αβαθή ύδατα και μεταφέρει δύναμη 18 ανδρών ενώ με τον ελαφρύ οπλισμό του μπορεί να υποστηρίζει τα αποβιβαζόμενα τμήματα.

Λόχος – Μοίρα 12 ελικοπτέρων SOF εκ των ενόντων για την ΔΕΠ

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close