Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Δεύτερη σύμβαση εντός 6μήνου για υποσυστήματα του IRIS-T στην IDE

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Νέα σύμβαση για την υποστήριξη της παραγωγής του πυραυλικού συστήματος IRIS-T ανακοίωσε η INTRACOM DEFENSE στις 17 Ιανουαρίου. Το σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρει:

Η INTRACOM DEFENSE (IDE) ανακοινώνει την επέκταση της συνεργασίας της με την Diehl Defence, με την λήψη νέας παραγγελίας ύψους 14,2 εκ. ευρώ, για την παραγωγή κρίσιμων ηλεκτρονικών υποσυστημάτων της οικογένειας του πυραυλικού συστήματος IRIS-T.

Αυτή η νέα επιτυχία της IDE είναι αποτέλεσμα της συνεχούς προσπάθειας της εταιρίας για την επίτευξη υψηλού επιπέδου τεχνογνωσίας, στην σχεδίαση και παραγωγή προϊόντων υψηλών τεχνολογικών απαιτήσεων“.

Πρόκειται για την δεύτερη σύμβαση που αναλαμβάνεται από την γερμανική εταιρεία, με το ίδιο αντικείμενο, εντός διαστήματος 6μήνου. Η προηγουμένη ήταν ύψους 8,1 εκατ. € και καθώς είχε ανατεθεί την περίοδο ακριβώς που είχε αρχίσει να διακινείται η φήμη περί προμήθειας του συστήματος IRIS-T SLM από την Ουκρανία κι εν συνεχεία της αναπτύξεως μεταχειρισμένων συστοιχιών από την Γερμανία προς το Κίεβο, είναι βάσιμη η συσχέτιση των εξελίξεων με τον εν εξελίξει πόλεμο. H διατύπωση περί “οικογενείας του πυραυλικού συστήματος IRIS-T”, παραπέμπει σε εκδόσεις πέραν του βλήματος αέρος – αέρος, δηλαδή στις εκδόσεις βλημάτων εδάφους – αέρος, όπως το IRIS-T SLM που έχει παραχωρηθεί στην Ουκρανία. Το εν λόγω σύστημα, χρησιμοποιείται ήδη εντατικώς και αποτελεσματικώς για την προστασία στόχων υψηλής αξίας από πλήγματα αεροπορικών όπλων πάσης φύσεως.

Η περίπτωση αναδεικνύει την σημασία εθνικής συμμετοχής σε διεθνή προγράμματα, από τα οποία κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες μπορούν να εξασφαλίσουν κέρδη λόγω πωλήσεων στην διεθνή αγορά. Κατά τα άλλα, υπογραμμίζεται η “ανυπαρξία” της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας ως παραγωγός αμυντικών προϊόντων στην διεθνή σκηνή, ακόμη και για απλά πυρομαχικά, εξασφαλίζοντας συμβάσεις προς κάλυψη επειγόντων αναγκών τόσο της Ουκρανίας όσο και γενικότερα του ΝΑΤΟ.

Εξοπλισμοί και Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία: πώς θα γίνουμε παραγωγοί

Tags

Related Articles

Back to top button
Close