Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΔΙΑΦΟΡΑ

«Decisive Strike»: Ο Στρατός των ΗΠΑ συνεκπαιδεύεται με τις ΕΔ των Σκοπίων με στόχο την εξάλειψη της ρωσικής επιρροής – Που “κολλάει” η Ελλάδα

Με τα Σκόπια πλέον να πλησιάζουν όλο και περισσότερο την ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά την συμφωνία επίλυσης του θέματος της ονομασίας, o Αμερικανικός Στρατός βρίσκεται στο έδαφος της Βαλκανικής χώρας για εκπαίδευση στο πλαίσιο γυμνασίων με την ονομασία “Decisive Strike 2019”.

Στρατιώτες από την 56η Ομάδα Μάχης Ταξιαρχίας Striker που ανήκει στην 28η Μεραρχία Πεζικού (56th Stryker Brigade Combat Team, 28th Infantry Division) διεξήγαγαν εκπαίδευση διάρκειας δύο περίπου μηνών στα Σκόπια, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Krivolak.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από τον Αμερικανικό Στρατό, το προσωπικό των δύο χωρών εκπαιδεύτηκε σε σενάρια μάχης εντός κατοικημένων περιοχών, νυχτερινές βολές με πραγματικά πυρά, Ειδική Αναγνώριση και εκκένωση απωλειών από το πεδίο της μάχης.

Στην άσκηση “Decisive Strike 2019” οι επιχειρήσεις διεξήχθησαν επί αρκετά 24ωρα και οι λόχοι που συμμετείχαν εναλλάσσονταν σε ρόλο δυνάμεων υποστήριξης και επίθεσης. Σκοπός ήταν το 1ο Τάγμα του 111 Συντάγματος Πεζικού, μαζί με μονάδες του Στρατού των Σκοπίων, να κινηθούν σε ορεινό έδαφος εξομοιώνοντας «κινητοποίηση και άμεση αντίδραση για την αντιμετώπιση περιφερειακής κρίσης».

Πρόκειται για την μεγαλύτερη πολυεθνική στρατιωτική άσκηση που έγινε μέχρι σήμερα στο έδαφος των Σκοπίων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά σύμφωνα με την οποία η δραστηριότητα αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα «Κινήτρου Ευρωπαϊκής Ανακεφαλαιοποίησης» (European Recapitalization Incentive) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ξεκίνησε το 2018.

Σε αυτό προβλέπεται η εξουσιοδότηση της Διοίκησης Ευρώπης του Στρατού των ΗΠΑ (Europe Command) να ενισχύσει με αμερικανικό αμυντικό υλικό χώρες όπως τα Σκόπια, η Αλβανία, η Βοσνία, η Κροατία, η Σλοβακία αλλά και η… Ελλάδα,προκειμένου “να αντικαταστήσουν ρωσικό εξοπλισμό που χρησιμοποιούσαν μέχρι σήμερα”.

Δευτερεύον στόχος είναι η συμβατότητα του υλικού που χρησιμοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις των χωρών αυτών με το ΝΑΤΟ, απομακρύνοντας οποιαδήποτε ρωσική παρουσία που σήμερα έχει πρόσβαση σε αυτές τις χώρες για παροχή τεχνικής υποστήριξης.

Εκτιμάται ότι τα παραπάνω ισχύουν περισσότερο για τις προαναφερθείσες χώρες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη χρήση ρωσικού οπλισμού και οχημάτων παρά για την Ελλάδα, η οποία ναι μεν διατηρεί αριθμό ρωσικών συστημάτων (όπως τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300, TOR M1, OSA-GEKO, ΠΕΠ RM-70, AAA – ZU-23 και ΤΟΜΠ τύπου BMB-1) αλλά τα χρησιμοποιεί εδώ και πολλά χρόνια με πλήρη αυτάρκεια και επισκευαστική ικανότητα.

Σε ό,τι αφορά τα Σκόπια, ενισχύθηκαν με αμυντική βοήθεια 30 εκατ. $ η οποία προήλθε από κονδύλια του προϋπολογισμού των ΗΠΑ για το Οικονομικό Έτος 2017 και αφορούσαν την απόκτηση ΤΟΜΠ που θα αντικαταστήσουν τα ρωσικής κατασκευής BMP-2 που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Την παραπάνω κατάσταση περιγράφει καλύτερα η εισήγηση που έκανε τον περασμένο Μάρτιο ο πρώην Ανώτατος Στρατιωτικός Διοικητής του ΝΑΤΟ Στρατηγός Curtis Scaparrotti, στην επιτροπή Άμυνας του Κογκρέσου, τονίζοντας ότι οι συμμαχικές δυνάμεις συνεχίζουν την εμπλοκή τους στην προσπάθεια «μετασχηματισμού» στην συγκεκριμένη περιοχή, που είναι πιθανό να αποδειχτεί «εστία προβλημάτων» στο μέλλον.

Ο Αμερικανός Στρατηγός ξεκαθάρισε ότι διακρίνει άνοδο της επιρροής της Ρωσίας ενώ εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία του για τα Βαλκάνια, τα οποία «δέχονται αυξημένη ρωσική επιρροή σε σχέση με το παρελθόν». Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, εντάσσονται σύμφωνα με τον Scaparroti, οι επιχειρήσεις παραπληροφόρησης και υποστήριξης παραστρατιωτικών και αντινατοϊκών ομάδων και οργανώσεων σε ορισμένες Βαλκανικές χώρες τους τελευταίους 6-8 μήνες.

Ως παράδειγμα ανέφερε μάλιστα ανάλογες τακτικές που είχαν στόχο να “αποθαρρύνουν το Μαυροβούνιο από το να ολοκληρώσει την πορεία ένταξης στο ΝΑΤΟ“, που όπως είπε απέτυχαν, ενώ οι Ρώσοι προσπαθούν να πράξουν κάτι ανάλογο και στην περίπτωση των Σκοπίων.

Τα παραπάνω αποτελούν το πλαίσιο στο οποίο προφανώς εντάσσεται και η Ελλάδα, ως μια χώρα που βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τα Σκόπια και υπό το πρίσμα αυτό θα πρέπει να ερμηνευτούν και οι πρόσφατες δηλώσεις του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου αναφορικά με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ Παναγιωτόπουλος στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα, δεν αμφισβητείται η πρόθεση κανενός για το ότι αυτή η συμφωνία επιτεύχθηκε για καλό σκοπό προκειμένου όπως είπε: «Nα ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή, να ενισχύσει τις γεωπολιτικές σταθερές της περιοχής, έτσι ώστε να μην υπάρξουν ανατροπές».

Ο Έλληνας ΥΕΘΑ, παρατήρησε ωστόσο, ότι για να σταθεί αυτή η Συνθήκη και να παράξει θετικά αποτελέσματα, θα πρέπει και τα δύο μέρη να σταθούν με προσήλωση στην τήρηση των ουσιωδών όρων αυτής. «Αυτή είναι και η θέση μου, αν θέλετε ως νομικού. Αν αυτή εφαρμοστεί με απαρέγκλιτη τήρηση όλων των ουσιωδών όρων της, τότε νομίζω ότι θα μπορούμε να πάμε σε ένα καλύτερο μέλλον», εκτίμησε.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε σχέση και με τις παραπάνω εξελίξεις έχει η αναφορά του ΥΕΘΑ: «Τα προβλήματα ασφαλείας και οι προκλήσεις από αυτή την κατάσταση στην περιοχή, προφανώς θα πηγάζουν από τα αντικρουόμενα συμφέροντα των χωρών στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και από φαινόμενα ανάδειξης ή ανάδυσης αναθεωρητισμού σε κάποιες χώρες, όπως και νέων ριζοσπαστικών πηγών θρησκευτικού και εθνικού φονταμενταλισμού», σχολίασε, κάνοντας αναφορά στο Μεσανατολικό ζήτημα, αλλά και τη «διαιώνιση του Κυπριακού ζητήματος».

Και καταλήγοντας ο κ Παναγιωτόπουλος τόνισε: «Τα Βαλκάνια είναι επιτακτική ανάγκη να μετατραπούν σε περιοχή παραγωγής σταθερότητας και όχι αστάθειας, όπως ήταν διαχρονικά, με μοιραία αποτελέσματα, βέβαια, για την Ευρώπη και τον κόσμο. Θεωρούμε τη χώρα μας -και αγωνιζόμαστε για να την καταστήσουμε- χώρα κλειδί του περιφερειακού συστήματος ασφαλείας, σταθεροποιητικό παράγοντα της περιοχής, τελικό πάροχο ασφαλείας στην περιοχή».

Tags

Related Articles

Back to top button
Close